Augusztus 1-jétől módosulnak az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságot tartalmazó rendelkezései. A Kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva megduplázza a mulasztási bírság általános tényállásához, a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához, valamint a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztásához kapcsolódó szankció mértékét.

A  megjelent rendelet alapján augusztus 1-jétől még szigorúbb ellenőrzésekre és adóbírságokra számíthatnak a jogszabálysértést elkövető adózók.

Mulasztási bírság: duplájára nőtt!

2024. augusztusától:

  • amennyiben  egy adózó az adókötelezettségeit nem megfelelően teljesíti, illetve az erre vonatkozó hiánypótlásra kötelező felhívásban foglaltaknak határidőre nem tesz eleget, akkor a természetes személyek esetén 200.000 Ft helyett 400.000 Ft, nem természetes személyek esetében pedig 500.000 Ft helyett már 1.000.000 Ft mulasztási bírság kiszabásával számolhatnak jogszabálysértésenként.
  • amennyiben be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatunk, a számla-, nyugtakibocsátási, illetve az iratmegőrzési kötelezettségünket nem, vagy nem megfelelően teljesítjük, akkor az adóhatóság revizorai a korábbi 1.000.000 Ft helyett azonnal 2.000.000 Ft mulasztási bírság kiszabásával élhetnek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a nyári, különösen a Balatonra tervezett ellenőrzések esetében a vendéglátóegységek, ajándékboltok, piacokon árusítók, strandokon értékesítők, fagylaltozók kiemelt bírságolásra számíthatnak. 

Kockázatos adózók – akár háromszoros mulasztási bírság!

Fontos kiemelni, hogy a módosítás azért minősül kiemelendő szigorításnak, mert bár úgy tűnik, hogy az adóhiányhoz kapcsolódó adóbírság szankció jelenlegi 50 %-os, illetve bevétel eltitkolásánál 200 %-os tétele nem került megemelésre, azonban, ha nagy összegű mulasztási bírságot állapít meg egy cégnél az adóhatóság, vagy a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatást tár föl, akkor az adózói minősítésünk azonnal kockázatossá válik ami pedig együtt jár azzal, hogy az adóbírság mértéke az egyébként irányadó bírság 130 %-a lesz!

Ami pedig a kockázatos adózók helyzetét végképp megpecsételi, hogy esetükben a kiszabható mulasztási bírság felső határa az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság 150 %-a! 

Vagyis egy számlakiállítás elmulasztása, vagy egy egyszerűsített foglalkoztatott bejelentésének elmulasztása náluk már 3.000.000 Ft mulasztási bírság kiszabással is járhat!

A kockázatos adózók esetében még inkább fontos az  adókötelezettségeik pontos teljesítése, hiszen úgy tűnhet, hogy a jelenlegi rendelet „csupán” a mulasztási bírságot megduplázta, azonban az adózói minősítésre vonatkozó szabályok miatt, ez az eredeti mulasztási bírság szankció 3-szoros emelését is jelentheti, illetve adóbírság összegre is kihat.

Hirmagazin.eu

ElőzőMozgásra buzdít a Technogym a 2024-es párizsi olimpia kapcsán
KövetkezőMMZ földgázüzemű motort tesztelnek Belarus-1221 traktorban
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza