Áll a bál az ukránok tette után.

Washingtonnak szüksége van arra, hogy az EU függjön az amerikai energiahordozóktól – nyilatkozta az orosz külügyi szóvivő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, amelyről a Magyar Nemzet számolt be. Marija Zaharova Szijjártó Péter beszéde után reagált, feltehetően a külgazdasági és külügyminiszernek arra a megjegyzésére, hogy a gyanú szerint Brüsszelből ajánlhatták Ukrajnának azt, hogy függessze fel az orosz kőolaj tranzitját. 

Szijjártó Péter az MCC Feszten egy panelbeszélgetésen jegyezte meg, hogy a Lukoilon történő kőolajszállítás leállításának ötlete csak Brüsszelből származhat, mert az EU nem lehet annyira gyenge, hogy tolerálja egy tagjelölt ország olyan döntését, ami egy uniós tagország energiaellátását veszélyezteti.

A külügyminiszter nyilvánvalóvá tette: 

amíg Ukrajna a magyar energiaellátást veszélyezteti, addig szó sem lehet arról, hogy a békekeretben lévő forrásokat kifizessék. 

(A békekeret azt jelenti, hogy a fegyverszállítók visszaigényelhetik a leszállított fegyverek árának egy részét az európai adófizetők pénzéből.)

Zaharova szerint Washington áll Brüsszel mögött, így valójában az Egyesült Államok irányítja az egész akciót. Ez garantálja számára a gazdasági bónuszokat és az EU politikai irányíthatóságát. A külügyi szóvivő megjegyezte, ezért gyűlölték annyira az uniós tagállamok az Oroszországgal kötött hosszú távú szerződéseket, és ezért robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket.

Forrás

Hirmagazin.eu