Karácsony Gergely bejelentette: csigatempóra lassítják a kocsikat, átveszik a terepet a gyalogosok..

Több kerékpáros, több gyalogos, kevesebb autó: az Erzsébet híd alatti terület teljesen gyalogos tér lesz, a Jane Haining rakpartot autómentesre tervezik, a Parlament és a Lánchíd közötti autóforgalmat 30 km/h sebességre csillapítják többek között.

Elkészültek a pesti alsó rakpart fejlesztésének engedélyezési tervei – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. Az új tervek – melyek kidolgozásában 16 szakmai és civil szervezet segédkezett, köztük a Magyar Autóklub vagy a Magyar Kerékpárosklub – több gyalogos és zöld területet, közvetlen vízparti hozzáférést és csökkentett autóforgalmat ígérnek. A fejlesztések következő lépései már idén nyáron megkezdődtek, a Jane Haining rakpart zöldítése pedig már folyamatban van.

Id. Antall József rakpart

Az Id. Antall József rakpart északi részének fejlesztése már két részletben lezajlott. A fejlesztés következő fázisában a Parlament és a Lánchíd között kettős fasort alakítanak ki, amelyet nemcsak esztétikai szempontból indokolnak, hanem a város zöldfelületének növelésében is fontos szerepet játszik a városvezetés szerint.

Az autóforgalmat 30 km/h sebességre csillapítják hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést, csökkentsék a zajszennyezést, de továbbra is biztosítsák az autós közlekedés feltételeit ezen a szakaszon. Emellett irányhelyes kerékpársávokat, új lejárókat és zebrákat is kialakítanak, hogy javítsák a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeit.

Jane Haining rakpart

A Jane Haining rakpart a Főváros szándékai szerint teljesen mentes lesz az átmenő autóforgalomtól, de erről végleges döntés a civil megállapodás által szabályozott módon születhet majd. Az autómentességről a forgalmi mérések alapján születik végleges döntés egy későbbi tesztidőszakot követően. A tesztidőszaknak része a hétvégi és a nyári, több héten át tartó megnyitás is, ami a forgalmi modellezésen túl abban is szerepet játszik, hogy a szakemberek információt gyűjtsenek arról, hogy milyen használati módokra van igény.

Erzsébet híd alatti rész

Az Erzsébet híd alatti terület teljesen gyalogos tér lesz, ahol fákat ültetnek és kettős lépcsősort alakítanak ki a mostani útpálya helyén. Az autóforgalom a Petőfi téri felhajtón keresztül érheti(/éri) majd el a felső rakpartot, kapcsolódva a Belgrád rakparthoz, amikor a Jane Haining rakpartot autóforgalom is használja.

Belgrád rakpart

A Belgrád rakpart tervezése megkezdődött, a legfontosabb sarokköveket kijelölték. A részletes tervezés a későbbiekben folytatódik az első szakaszok átépítésének tapasztalatai alapján. Ez a szakasz is számos fejlesztést, köztük a gyalogosbarát felületek és zöldfelületek növelését, az autóforgalom helyigényének csökkentését tartalmazza majd.

A Hivatal hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb eleme a rakpart fejlesztéséről szóló projektnek a társadalmi egyeztetés volt. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által az elmúlt években kidolgozott lakossági kérdőívek azt mutatták, hogy a lakosság jelentős része támogatja a rakpart átalakítását, több zöld- és gyalogosbarát felület kialakítását, valamint az autóforgalom csökkentését.

Karácsony Gergely főpolgármester a következő Facebook posztban mutatta be a városfejlesztési tervek illusztrációit:

Legyen a rakpart mindenkié! Elkészültek a pesti alsó rakpart fejlesztésének engedélyezési tervei.

Büszke vagyok a kollégáimra, a tervezőkre, a velünk együtt dolgozó majdnem 20 különböző civil szervezetre, hogy végre itt tarthatunk.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

Kép és forrás

#autók#budapest#autókkizárása#karácsonygergely#főpolgármester#miavéleményed#monddmegte#tiktok#hirmagazin,

Hirmagazin.eu

ElőzőElveszi a kormány Pakstól a Paksi Atomerőművet..
KövetkezőLékai-Kiss Ramóna csodálatos fotót posztolt a Párizsi Olimpiáról..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza