Így védekezzünk, hogy ne legyünk áldozatok! Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő, a DOGZ Fesztivál és Konferencia egyik előadója cikkünkben mondja el a tudnivalókat kutyatámadás esetén.

Minden kutya négy alapvető ösztönnel születik, melyek a következők: falkaösztön, szaporodási, zsákmányszerző és a territoriális ösztön. A legtöbb gazda megelőlegezi a kutyájának a bizalmat, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy az ösztön mindig felül fogja írni a kutya tanult viselkedését. Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő, a DOGZ Fesztivál és Konferencia egyik előadója cikkünkben mondja el, hogyan kerülhetjük el a kutyatámadást.Kutyasétáltatás pórázon

A póráz használata közterületen egy olyan szabály, amit mindenkinek be kell tartani

Póráz nélkül az utcán?

„Rólam tudni kell, hogy én hangot adok a felesleges szabályoknak, de a póráz használata közterületen egy olyan szabály, amit mindenkinek be kell tartani. Meg kell érteni, hogy a szabadon lévő kutya nemcsak önmagára, hanem a környezetére is veszélyes, például kiüldöz az úttestre egy gyereket vagy a másik kutyát, a sofőr elkapja a kormányt, felrohan a járdára, ahol elgázol egy gyalogost. Ez egy kombinált verzió. Az egyszerű verzió sem jobb: megtámad egy másik kutyát vagy embert. Mindig pórázon kell tartani a kutyát közterületen, ahol másra is veszélyes lehet.” – hívja fel a figyelmet Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő a póráz fontosságára.

Elkerülhető a kutyatámadás?

Könnyen megelőzhető lenne a kutyatámadások nagy része, ha az ember figyelne azokra a jelekre, amelyeket a kutya ad. Nyakas Gábor szakértő a kutyatámadásokat két részre bontja, az egyik az emberre, a másik a kutyára irányuló támadás. Ezen belül tovább lehet bontani az alapján, hogy hol történik:
– semleges helyen, például utcán, ami nem a támadó kutya saját otthona,
– az otthon lévő kutya támadja meg az odaérkező embert vagy kutyát.
Tény, hogy 100 százalékos módszer vagy technika nincs, amivel el lehet kerülni a támadást. Mindig vannak olyan fatális véletlenek, amikor ez megtörténik.

„Először az elkerülésről beszéljünk. Fontos, hogy nyitott szemmel kell járni, és ismerni kell a kutyák testjelzését. Régen, amikor csoportos órát tartottam, vagy most, hogy privát foglalkozást, azzal kezdem, hogy felmérem, hogy egyáltalán jól értelmezi-e a gazda a kutya testjeleit, mert a legtöbb esetben nem. Félreértelmezik, és ezért nem tudnak megfelelő választ adni rá.” – hangsúlyozza Gábor a gazda felelősségét.Kutyatámadás

Száz százalékos módszer vagy technika nincs, amivel el lehet kerülni a támadást

Figyeljünk a jelekre

A saját kis privát életünkben, akár a munkahelyen vagy otthon gyakran előfordul, hogy nem ért meg bennünket a környezetünk.

Még mi, emberek sem tudunk egymással úgy kommunikálni, hogy tökéletesen értsük a másikat, figyelmetlenek vagyunk, nem merünk vagy szégyellünk kérdezni. A kutyáknál sokkal fontosabb, hogy jól megfigyeljük az ő jelzéseiket.

– folytatja a szakértő. A kutyák kognitív képessége 2-3 éves gyerek szintjén van, tehát nem tud kombinálni, nem játsza meg magát. Minden jelzése igazi, ha agresszív jelzést küld, vagy éppen jelzi, hogy fél, akkor ez a valós érzelem van benne. Gyakran előfordul, hogy az emberek által jó fejnek ítélt kutya hirtelen megharap, megkap valakit, ott a felelősség a gazdáé. Az ember nem vette észre a kutya jelzéseit. Feltehetően már feszengett a szituáció elejétől, de az adott helyzet egy ponton felülírta a kutya ingerküszöbét, nevelés ide, kézbentartás oda, azon a ponton a kutya odakap vagy harap. „Nagyon figyelni kell a kutyák testjelzését, és nagyon figyelni kell azt is, hogy mi milyen jelzést adunk a kutya irányába. A mozdulatainkat, gesztusainkat tudjuk irányítani, viszont a feromonjainkat nem. A kutyák meg fogják érezni, hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk, hiszen a feromonok elárulnak neki erről mindent.”Kutya ölben

Fontos, hogy a kiskutyánkat megtanítsuk arra a pozícióra, ahol biztonságosan tud feküdni

Felkapjuk-e a kiskutyát vagy sem egy kutyatámadás esetén?

Nem minden esetben kerülhető el a kutyatámadás, hisz séta közben akár kóbor kutyával is összeakadhatunk, aki agresszívan reagál kedvencünkre. „Mindenki azt mondja, hogy nem, én azt mondom, hogy igen, mert szét fogja tépni a másik kutya.” – vallja Nyakas Gábor. Fontos, hogy a kiskutyánkat megtanítsuk arra a pozícióra, ahol biztonságosan tud feküdni a mellkasunkon veszély esetén is. Az első mozdulat, hogy a kiskutyát a vállra tesszük, a feje a lapocka felé nézzen, a fara pedig a mellkas felé. Így a kutya hasa a vállon fekszik, ezzel a legsebezhetőbb része védve van. Az ember a saját testét pedig úgy tudja védeni, hogy a karjait a testéhez zárja, ha a támadó kutya felugrana, ne tudja közvetlenül megharapni az oldalát. Ezt a pózt azért is fontos gyakorolni, hogy a váratlan helyzetbe az embernek eszébe jusson. Természetesen ezt a lehetőséget kb. 10 kg-nál nagyobb kutyák esetében már nem lehet alkalmazni.Kutya emberre támad

Könnyen megelőzhető lenne a kutyatámadások nagy része, ha az ember figyelne azokra a jelekre, amelyeket a kutya ad

A kutyaviselkedés-szakértő javaslata kutyatámadás esetén

Ha a kutya emberre támad, fontos, hogy ne nézzünk a szemébe, ne kiabáljunk, ne fenyegessük és ne adjunk neki ételt. Álljunk meg, ha szükséges kezdjünk el úgy hátrálni, hogy a kutyát a perifériás látókörünkbe tartsuk. Az első lehetséges mozdulattal fedezzük a hátunkat: falhoz, kerítéshez, autóhoz kell állni, hogy ne tudjon körbeszaladni a kutya. Ha van nálunk táska vagy esernyő, tartsuk magunk elé, hogy a lágy részek védve legyenek. Ez a térd felső vonalától a köldök felső vonaláig tart, ahol könnyen sebezhető az ember. Ha esernyő van nálunk óvatosan nyissuk ki, mert erre a hirtelen mozdulatra sok kutya agresszívan reagálhat a már amúgy is feszült helyzetben. Az esernyő azért praktikus védekezésre, mert nagy felületével könnyen távol lehet tartani a támadót.

Ha letepert a földre a kutya

Előfordulhat az az eset is, amikor nem találunk semmi olyan felületet, ahol a hátunkat meg tudjuk támasztani. Ilyen esetben megtörténhet, hogy a leteper a földre a kutya vagy a hátrálás során elesünk.

Ha a földre kerültünk, akkor minél gyorsabban hasra kell fordulni, felhúzni a térdeket, az ujjakat összekulcsolni a tarkón, az alkart rászorítani a fülre meg az arcra, és így fülünk, nyakunk be van védve. Az állat közelíteni kell a mellkashoz, amíg lehet.

„Lényegében ez olyan, mint a repülőkön a vészüzemmód, csak ott ülve csinálja ezt az ember. A kutyatámadásnál pedig azért kell, hogy a földön hassal lefelé feküdjön az ember, hogy a hasi lágy részek védve legyenek. Ha a térdet felhúzzuk, a comb hátsó részét ne nagyon tudja a kutya harapni. Ha megtörténik a baj nem mindegy, hogy egy laza kötőszövetet vagy izmot harap meg a kutya.” – összegzi a legfontosabb tudnivalókat Nyakas Gábor.

Fontos, hogy amint van lehetőségünk tárcsázzuk a 112-t. A járőrök ki vannak képezve arra, hogyan kell segíteni egy ilyen esetben. Az a legfontosabb, hogy nem szabad eljutni az kutyával való összeütközésig. Tegyünk meg mindent azért, hogy elkerüljük a támadást. Időt kell szánni arra, hogy megismerjük a saját kutyánk jelzéseit, és arra is, hogy egy esetleges veszélyhelyzet esetén legyen lepróbált stratégiánk önmagunk és kedvencünk megvédésére.

Hirmagazin.eu

ElőzőSemjén Zsolt: Ukrajna nem lehet EU-tag, amíg nem biztosítja a magyar kisebbség jogait
KövetkezőEgy Európában is működő félkatonai szervezet miatt lépett az EU
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza