Lélegzetelállító környezet, egységes építészet, példaértékű műemlékgondozás – ez Torockó, az Értékek útján című saját gyártású sorozatunk 6. epizódjának helyszíne. A műsorban megszólal Deák-Székely Szilárd polgármester és Furu Árpád építész, a település építészetének kutatója is.

A sorozat korábbi részeiben a nézők megismerhették Erdély egyik rejtett kincsét, a mikházi ferences kolostort, valamint a közismert, mégis számos ismeretlen részletet tartalmazó Szent Mihály-templomot.

https://www.facebook.com/v2.0/plugins/post.php?app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df2318d11ccf6d6a64%26domain%3Dhirado.hu%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fhirado.hu%252Ffebc55c91e8974948%26relation%3Dparent.parent&container_width=827&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhirado.hu%2Fposts%2Fpfbid02szUiwHY5SahjJUTGut333NuDijjVJqLicg5z6gmkDURuhiYfxJ2dHDg26ayMpLo3l&locale=hu_HU&sdk=joey&show_text=true&width=500

A legújabb epizódban a Székelykő alatt elterülő különleges hangulatú települést, Torockót mutatja be Szende András tájépítész, Deák-Székely Szilárd polgármester és Furu Árpád építész, a település építészetének kutatója.

Torockó egységes képe az 1870-es tűzvész utáni újjáépítéskor alakult ki. Az épületek erős erdélyi szász hatást mutatnak, viszont bizonyos jellemzők, főleg a fehér meszelés jellegzetesen magyaros jegyek. A téglalap alakú főteret övező házak pár év leforgása alatt épültek újjá, és sok szempontból kifinomult, polgári, városi ízlést tükröznek – olvasható az Architextúra blogon. 

Torockó jó állapota, egységessége az Architextúra blogon korábban bemutatott fertővidéki Ruszt városával vetekszik. Ez a helyiek mellett a Transylvania Trust alapítványnak, valamint Torockó testvérvárosának, Budapest V. kerületének köszönhető.

A torockóiak folyamatosan tervezik az újabb és újabb értékmentő munkát. A következő projekt a tervek szerint a főtér felújítása lesz.

„Összetartozunk!”

Egy évtizede nyitotta meg a Duna-házat a Duna Médiaszolgáltató Torockón. A közösségi ház az elmúlt tíz évben a magyar kultúra és a magyar közmédia elismert fórumává vált, és közösségformáló szerepét az online térben is fenntartja.

A 2014-ben megnyitott épületet egy évvel korábban mentette meg a teljes pusztulástól a Duna Médiaszolgáltató azzal a céllal, hogy a közmédia küldetésének megfelelően, az intézmény programjaival is segítse megőrizni a külhoni magyarság szellemi örökségét, és megismertesse azt a Kárpát-medencében és a világ más szegleteiben élő nemzettársakkal.

Idén tizedik alkalommal rendezte meg a Duna Médiaszolgáltató a Duna-napokat az erdélyi településen.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett kulturális rendezvénysorozat célja, hogy a magyarlakta vidékekről érkező művészek előadásaival, koncertjeivel, kicsiknek és nagyoknak szóló programjaival erősítse a nemzeti összetartozás érzését, bemutassa a külhoni magyarság szellemi örökségét, ezzel is erősítve az anyaországgal való kapcsolattartást.

Ertékek utján – Ajálnjuk még:  Itt minden kislány egy napra királynő lehet (Hirmagazin.eu)