A „lökhárító” méretarányos kartonból készített sablonja már kész. Megvan a vadászgépekben is alkalmazott utánégető (forszázs) is, amely méretes füstcsóvát bocsát majd ki. Az alvázról az Ikarusszal tárgyalnak, a nagy múltú buszgyártón kívül másnak nem igazán van Magyarországon szaktudása a terv megvalósításához. A „zászlóshajó projekt” ugyanis az egyik batmobil eredeti nagyságú másának megépítése. Nem is akármelyikének, hanem annak, amelyikben a 90-es évek első felében futott animációs sorozatban (Batman: The Animated Series) osztott igazságot a denevérember. Ezt a változatot „egy az egyben” még nem építette meg senki, hangzik az indoklás az Alapítvány fiatal szakmai vezetőjétől, Hegedűs Andrástól. A szuperhős járgánya 7 méter hoszszú, ez a magyarázat arra, hogy az alváz megtervezéséhez miért nem egy autógyártól kértek segítséget. A karosszéria kézzel, tehát külső behatás – hőkezelés vagy áztatás – nélkül hajlítható falemezből készülne, amelyet speciális festékkel színeznének. A Batmobil elektromos hajtást kapna, hogy fel- és le lehessen vele gurulni a szállítóeszközről, ha show-elemként rendezvényre kap meghívást.

Kereslet már előzetesen is van rá, az üzleti szféra, különösen az autós cégek, látják benne a marketingértéket.

Az alapítvány is saját magát népszerűsítené vele, nonprofit szervezetként direkt „pénzcsinálásra” nem is használhatná. Az ötlet onnan jött, hogy András „felhúzta magát” azon, hogy a képregény-, fantasy- és sci-fi „őrültek” éves találkozóján több ezer forintért lehetett fotózkodni a kedvencekkel. Ők nem kérnek majd pénzt a batmobilos fényképekért, sőt a popcornért és a vattacukorért sem, ahogy a szuperhősök iránt kevésbé érdeklődő lányok is ingyen próbálgathatnák hatméteres angyalszárnyaikat. Ez azonban csak a promóciós része lenne a 2018-ban bejegyzett Ötleteket Kivitelező Alapítvány működésének, amely három éve költözött a belvárosból a Gyömrői út 140. alatt lévő ipari-szolgáltatói telephelyre.

„Amikor egy időben már tizenkét fiatal ügyködött az eredeti helyünkön, tudtam, hogy nagyobb ingatlant kell keresnünk” – mondja a szervezet képviselője, Hegedűsné Bereczki Katalin. Kőbányán egy teljes emelet az övék, de már ott is szűkösen férnek csak el a különböző gépektől, alapanyagoktól. Fából két tonnát, műanyagból másfelet halmoztak fel, és szövetekből sincs hiány. Az alapanyagok egy részét partnereiktől kapták, nekik az is érték, amit a professzionális felhasználók leselejteznek, legyen az alkatrész vagy számítógép. Ők simán „elhobbiznak” olyan marófejjel a saját CNC szerszámgépükben, amellyel egy ipari üzem már nem dolgozna.

A gépek többsége, köztük a szálhúzásos, tehát a megolvasztott műanyagot egymásra rétegelő 3D nyomtató is „szerelemből” készült, András a YouTube-on talált oktatóvideók alapján „legózta” össze vagy alakította át a masinákat, megépítve a számítógépes vezérlést is. Van UV-fényre kötő műgyantás 3D nyomtatójuk is, de azt vették, nem saját gyártmány. A háromtengelyes CNCvel fát, fémet, követ is marnak, és közben tervezik az öttengelyes továbbfejlesztett változatot, amellyel több irányból is megmunkálható a munkadarab.

Az infrastruktúra bárki előtt nyitott, az ötletnek nem kell innovatívnak lennie, de ha az alapítvány annak találja, akkor állja a megvalósítás költségeit. Ingyenes a szolgáltatás akkor is, ha az ötlet ugyan nem innovatív, de a prototípus kis ráfordítással előállítható.

A „megszállott bütykölőket” klubtagság várja, a befizetett díjért cserébe szabadon dolgozhatnak, kísérletezhetnek az alapítvány gépparkján. Annyit kérnek csak tőlük, hogy a megszerzett tudást – tehát nem a saját találmányt vagy know-how-t – oszszák meg a többiekkel. „Fiataloknak építünk kreatív közösséget és közösségi teret, hogy legyen hol összejönniük, ha elveszettnek érzik magukat” – összegzi András egy mondatban a missziójukat. Az alapítvány, amelynek a pályakezdő fiatalokért végzett tevékenységét a Nemzeti Együttműködési Alap is díjazta, tagja a Nemzetközi Innovációs és Integrációs Szövetségnek.

Tisztelt Cégvezető!

Szeretném Önnek bemutatni az Ötleteket Kivitelező Alapítványt, bármilyen segítséget, fúziós lehetőséget, közös együttműködést szívesen vennénk.

Az alapítvány célja:

-Innovatív ötletek megvalósításának fizikai és szellemi segítése;
-Magyarország jóhírnevét öregbítő tevékenységek támogatása;
-Pályakezdők és fiatalok önfoglalkoztatáshoz vagy szakmához segítése, karrierépítésének
motiválása;
-Dimenzióinknak megfelelő szintű gépészeti kivitelezés;
-Tudományos jellegű és művészeti foglalkozások;
-Rendezvények, vállalatokhoz irányítás, kapcsolatfelvétel munkaerő és munkáltatók között;

Az alapítvány tevékenysége:

  • – Workshop biztosítása vendégeink, alkotóink részére;
  • – Kreatív tér létrehozása, saját géppark építése, fejlesztése;
  • – Partnerek és támogatók keresése jövőbeli nagyobb projektekhez;
  • – Akkreditáció mentes képzés és önképzés, szakmai ismeretterjesztés;
  • – A tehetséges fiatalok felkutatása, munkáinak menedzselése;
  • – Környezettudatos alkotás, nem toxikus ipari hulladékok kreatív újra felhasználása;
  • – Művészeti bemutatók, alkotói kiállítások;
  • – Kutatás és fejlesztés, újszerű megoldások kidolgozására;

  • Alapítvány működése:

  • Jelenleg Budapest 10. kerületben a Gyömrői úton egy 150 négyzetméteres helyiségben adunk egy biztos teret a fiatalok alkotásainak (művészeti és technikai). Az önerőből eddigi elkészített és épülő saját tervek, ötletek: 3 tengelyes CNC megmunkáló
    gép fa alumínium és műanyag 1200x1700x15mm, 5 tengelyes CNC hab vágásra alkalmas 2000x1000x300mm. 2 db kis és 1 nagy 3d nyomtató. 2db kis és egy 3000x2000mm. lézervágó, hajlítógép, vákuumformázó gép, festőkabin. Közösségünk folyamatosan frissül, már jelenleg is több együttműködő partnere tettünk szert. Céljaink között szerepel a támogatók jóvoltából elért önfenntartás. Folyamatos értékteremtés, magyarországi majd később külföldi fiatalokkal.
  • Közös gondolatok megvitatásában, célok

Amiért Önökre gondoltunk:

Egyik nagyobb tervünk egy autó építése, amely egy 7 méter hosszúságú egyedi darab. Eddigi terveink szerint kormányozható, de motorikusan nem meghajtott változat. Amennyiben megoldható a minimális meghajtás, szívesen meghallgatnánk hozzáértő javaslataikat. Minden szakmai tanács hasznos számunkra. A modellhez szükség lenne egy alvázra, amely a méretei miatt rendhagyó. A borítás fa, fém és műanyag elemeket fog tartalmazni, hogy kellően erős szerkezete legyen, és egy különleges festékkel tervezzük bevonni. Amint elkészül, egy rendezvény keretén belül mutatkozik be az alkotói közösség. Egy rendezvény kicsiket és nagyokat mozgat meg és reményeink szerint motivál majd, hogy csatlakozzon alapítványi közösségünkhöz, mint alkotó vagy mentor, jövőbeli adományozó.

Szeretettel és tisztelettel várjuk érdeklődését és látogatását nálunk!

Kérdés esetén kérem legyen kedves írni nekem, természetesen a megadott telefonszámon is
elérhető vagyok és várom hívását.

Hegedűsné Bereczki Katalin

20210520 103449
Hegedűsné Bereczki Katalin


Elnök
Ötleteket Kivitelező Alapítvány
Telefonos elérhetőség: 06 70 775 0505

„Támogasd te is adományoddal a fiatalok tudományos jellegű és művészeti
tevékenységeit!”

Az adományokat a következő számlaszámra várjuk:
Név: ÖTLETEKET KIVITELEZŐ ALAPÍTVÁNY
Bankszámlaszám:12100011-17524542 GRÁNIT BANK