Hetek óta nem érkezik meg Magyarországra az orosz Lukoil olaja, miután Kijev elzárta előle a Barátság csővezetéket. Az ukrán döntés különösen annak fényében barátságtalan, hogy Ukrajna júniusban a legtöbb villamos energiát Magyarország felől importálta, a teljes behozatala 42 százalékát.

Magyarország és Szlovákia együtt konzultációs eljárást kezdeményezett az Európai Uniónál Ukrajnával szemben – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Szijjártó Péter azzal indokolta a döntést, hogy Ukrajna váratlan és barátságtalan lépést tett, amikor részlegesen leállította a hazánkba irányuló kőolajszállítást.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban Arrived On An Unannounced Visit To Kyiv
Volodomir Zelenszkij
Ukrajna
Szijjártó Péter bejelentette: Magyarország bíróság elé viszi Ukrajnát / Fotó: NurPhoto via AFP

Az ukrán döntés különösen annak fényében barátságtalan, hogy a szomszédos ország júniusban a legtöbb villamos energiát hazánk felől importálta, a teljes behozatala 42 százalékát. Emellett a magyar villamosenergia-hálózatot működtető vállalat is nagyon komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy Ukrajna az európai hálózathoz csatlakozni tudjon. Ráadásul a szavai szerint július elején Lengyelország mellett Szlovákia és Magyarország is gyorssegélyt biztosított Ukrajnának az energiarendszerének működtetéséhez.

Ha nem sikerül dűlőre jutni az ukránokkal, akkor lehetőség van választott bíróság létrehozására, és negyven napon belül egy eljárás lefolytatására. Ha így sincs megoldás, akkor az EU jogosult arra, hogy ne teljesítse egyes szerződéses kötelezettségeit például a vámmentesség terén Ukrajnával szemben.

Hetek óta nem érkezik meg Magyarországra a Lukoil olaja

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az orosz Lukoil kőolajtranzitjának leállításáról szóló ukrán döntés súlyosan veszélyezteti Magyarország és Szlovákia energiaellátását. Emlékeztetett rá, hogy mivel az energiaellátás nem politikai, hanem infrastrukturális kérdés, és mivel hazánk kőolajszükségletét alternatív szállítási útvonalak hiányában nem lehet megoldani orosz források nélkül, Magyarország Szlovákiával és Csehországgal együtt kivételt kapott az EU-s szankciók alól az import terén.

A Lukoil a magyar kőolajimport egyharmadát és a szlovák kőolajimport mintegy 45 százalékát adja jelenleg,

az ukrán tilalom tehát alapvetően fenyegeti a két ország energiabiztonságát. „Ez elfogadhatatlan és érthetetlen lépés egy olyan ország részéről, amelyik az Európai Unió tagja akar lenni, és egyetlen döntéssel két EU-tagország kőolajellátását sodorja alapvető veszélybe” – jelentette ki. Megismételte, hogy egyelőre átmeneti megoldásokkal sikerült stabilizálni a helyzetet, azonban már középtávon sem biztosítható a magyar és a szlovák kőolajellátás biztonsága a Lukoil szállításai nélkül.

A magyar kabinet folyamatosan egyeztet a szlovák kormánnyal, hogy a helyzetet feloldják. Szijjártó Péter vasárnap telefonon beszélt az ukrán külügyminiszterrel is, aki azt mondta, hogy természetesen semmi probléma, átengednek mindenfajta szállítmányt Ukrajnán.

Ez nyilvánvalóan nem igaz

– reagált a magyar miniszter. A valóság, hogy a Lukoil szállítmányai jó néhány hete nem tudnak megérkezni Magyarországra, Ukrajna ugyanis egy új jogszabállyal megtiltotta a Lukoiltól származó kőolajszállítmányok áthaladását.

Hivatalos: Magyarország bíróság elé viszi Ukrajnát – három nap maradt hátra

Szijjártó Péter szerint mindez sérti az EU–Ukrajna társulási megállapodás azon pontját, amelyik kimondja, hogy Kijev nem szakíthatja meg energiahordozók tranzitját a közösség tagjainak irányába. A megállapodás kiköti, hogy ilyen esetben a kárvallott tagállam azonnal konzultációs eljárást indíthat, amelyben az Európai Bizottság köteles őt képviselni. Ha elmarad a megállapodás, akkor nyílik meg az út választott bíróság létrehozására és negyven napon belül az eljárás lefolytatására.

Hétfőn Magyarország Szlovákiával közösen kezdeményezte az Európai Bizottságnál a választott bírósági eljárást megelőző konzultáció beindítását. Sürgős ügyről van szó, hiszen az energiaellátás biztonsága akut kérdés, ezért

az Európai Bizottságnak három napja van lefolytatni a konzultációt Ukrajnával.

Hogyha ez eredménytelen, akkor a választott bírósági vitarendezési eljárási folyamat indul meg. A külgazdasági és külügyminiszter tudatta, hogy a két ország ezzel párhuzamosan különböző jogi és technikai megoldásokon dolgozik, hogy ha nem születik rövid távon megoldás a helyzetre, akkor is biztosítható legyen a zavartalan kőolajellátás.

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk, és körvonalazódnak is olyan megoldások, amelyek hosszú távon biztosítani tudják az energiaellátásunkat – tette hozzá.

Ukrán–magyar olajválság: megszólalt az Ukrtransnafta – fontos részletre hívta fel a figyelmetNagyon úgy tűnik, hogy lesz megoldása a helyzetnek. A szlovák és a magyar kormány is keményen bírálta azt az ukrán lépést, hogy felfüggesztették az orosz kőolaj szállításának jelentős részét, a nemzetközi sajtó pedig arról cikkezett, hogy az ukrán–magyar olajválság miatt energiahiány és árrobbanás érheti el Magyarországot. Ukrajna napokon át látványosan csöndben maradt, de aztán megszólalt.

Forrás

Hirmagazin.eu