Szicília a globális felmelegedéstől leginkább sújtott térségek egyike. A mezőgazdaságot megsemmisítő aszályok, a lakosság életét megkeserítő hőhullámok, vízhiány, sivatagosodás, sosem látott rekordhőmérsékletek – Bryan Carter riportja.

Szicília a globális felmelegedéstől leginkább sújtott térségek egyike. A mezőgazdaságot megsemmisítő aszályok, a lakosság életét megkeserítő hőhullámok, vízhiány, sivatagosodás, sosem látott rekordhőmérsékletek – Bryan Carter riportja a klímaválság frontvonalából.

– A klímaváltozás nagy hatással van az életre Szicíliában – mondja Gerardo Diana, szicíliai gazda, ahogy végignéz a kétéves aszály során teljesen kiégett gabona- és babültetvényén. A család büszkeségét, az eredetvédett szicíliai vérnarancsot is csak a föld alatti tározókból aranyáron a felszínre szivattyúzott öntözővíz tartja életben – ha kitart a szüretig. – 1996 óta élek itt. Soha nem láttam még ilyen időszakot.

A legnagyobb sziget a Földközi-tengeren húsz százalékkal gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, már meg is haladta a másfél Celsius fokos átlagos hőmérséklet-növekedést az iparosodás kora előtti időszakhoz képest. Ezt a határvonalat alapvetőnek tartják a szélsőséges időjárási események elkerüléséhez. 2021 nyarán Szicília szigetén dőlt meg az európai melegrekord, 48,8°C fokot mértek.

A Cataniai Egyetem ökológia professzora, Christian Mulder szerint 2030-ra a sziget egyharmadán, 2050-re a kétharmadán emelkedik az átlaghőmérséklet a kritikus szint fölé.

Nem látták jönni

Szicília középső részén, a szárazföld belsejében, Salvatore Morreale gazdasága körül az egykor virágzó mezők ma már szárazak és az elsivatagosodás egyértelmű jeleit mutatják.

Morreale azonban nem csak az időjárást okolja. A hatóságokat is bírálja, amiért nem reagáltak korábban: „Amikor iskolába jártam, már akkor is beszéltek Szicília elsivatagosodásáról. Tehát ez nem valami olyan dolog, ami ma vagy tegnap kezdődött. A politikusokat is terheli némi felelősség, mert korábban is gondolhattak volna erre, és kezelhették volna a problémát”.”

Giuseppe Cirelli, a Cataniai Egyetem mezőgazdasági hidraulika professzorának elemzése hasonkló eredményre jut. Kutatásai szerint Szicília egyes területein az elmúlt évben 70%-kal kevesebb csapadék hullott, mint az előző húsz évben. Az általa „példátlan szárazságnak” nevezett jelenség ellenére Cirelli hangsúlyozza, hogy a földek öntözésére vagy a víz háztartásokba történő eljuttatására használt csövek és rendszerek közül sok régi és korszerűtlen, ami jelentős vízveszteséget eredményez.

Luxus a zuhanyzás

Az év elején a helyi hatóságok közel 100 településen egymillió emberre vonatkozó vízkorlátozást vezettek be. A déli Gela városában az Euronews beszélt egy családdal, akik csak háromnaponta jutnak vízhez. Floriana Callea elmondta, hogy a vizet tartályokban tárolják, de ez nem elegendő a családja szükségleteihez.

„A szomszédságunk többi lakójával együtt mindannyian elkeseredettek vagyunk, mert ez a helyzet valóban frusztráló és stresszes” – mondta.

Hogy Szicília meddig bírja még ezt az aszályt, az egyelőre bizonytalan. Sok helybéli azonban úgy véli, hogy a szigetük megpróbáltatásainak figyelmeztető jelnek kell lenniük Európa többi része számára.

„Egyesek tagadják az éghajlatváltozást” – mondta Gerardo gazda, hozzátéve: „Azt hiszem, ezt már nem tagadhatjuk.”

Videó az euronews csatornáján, itt!

Forrás

Hirmagazin.eu