3 nap múlva múlva kezdődik a 33. nyári olimpia Párizsban, ahol jelen állás szerint 178 sportoló képviseli majd Magyarországot. Összeszedtük, hogy kik a legnagyobb éremesélyesek, és mire mehetnek majd a csapataink a tornán.

Mielőtt azonban rátérnénk az egyes sportágakra, kezdjük azzal, honnan jött ez a 7 arany, ami a címben is szerepel. Nos, a Nielsen Gracenote legfrissebb, júniusi előrejelzéséből, amely szerint Magyarország nagyon jól fog szerepelni a párizsi olimpián: 7 arany, 6 ezüst és 10 bronzéremmel az éremtáblázat 11. helyére várja a nemzetközi elemzőgárda a magyar csapatot. Ahogy telt az idő, a magyar esélyek folyamatosan javultak a Gracenote-nál: februárban még csak 3 aranyra és összesen 18 éremre számítottak, áprilisban viszont már 5 aranyra, 8 ezüstre és 6 bronzra.

Ha a legfrissebb előrejelzés igaznak bizonyul, akkor 2012 óta a legjobb helyezésünket érhetjük el az éremtáblázaton: Londonban tizedik volt a magyar csapat, és bár 2016-ban, Rióban több aranyat szerzett, mint amennyi most várható, az akkori 8 elsőség csak a 12. helyre volt elég az éremtáblázaton. A párizsi olimpián jelen állás szerint 178 sportoló képviseli majd Magyarországot, ez 2004 óta a legmagasabb szám.

Kajak-kenu, vívás, úszás

A dobogós helyezések jelentős részét a korábbi olimpiákhoz hasonlóan ezúttal is a három sikersportágunkban várhatjuk: kajak-kenuban, úszásban és vívásban. Mindhárom sportágban rendkívül előkelő helyen állunk az olimpiák történetében: az összes olimpiát tekintve Magyarország a harmadik legtöbb aranyat szerezte kajak-kenuban és vívásban, úszásban pedig a negyedik hely a miénk az Egyesült Államok, Ausztrália és Németország (pontosabban az NDK) mögött.

Ha jól szerepelnek a kajak-kenusok, a párizsi olimpián a második helyre is feljöhetünk, előttünk ugyanis csupán egy arannyal vezet a Szovjetunió. A helyzetet azonban nehezíti, hogy idén már csak 10 versenyszámban osztanak érmet a tokiói 12-höz képest, és az utóbbi időben egy botrány is megrázta a szakágat: Kozák Danuta keményen beleszállt az edző Csipes Ferencbe, Csipes Tamara apjába. A viszály a hírek szerint rendeződött, de Kozák Danuta nem lesz ott az olimpián. Csipes Tamara viszont nemrég úgy nyilatkozott, hogy élete formájában van, és egyesben van a legnagyobb esélye az aranyra.

Férfi kajak 1000 méteren szintén jó esély van a győzelemre. Tokióban három éve Kopasz Bálint megnyerte a futamot és az ezüstérmes is egy honfitársunk lett Varga Ádám személyében. A női négyes 2012 óta zsinórban háromszor győzött az olimpián, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy ezt az eredményt sikerül megismételni: nemrég a világbajnokságon egy hetedik hely is becsúszott, a hatszoros bajnok Kozák pedig nem lesz ott a hajóban.

A vívók felkészülése szintén nem volt problémamentes. Kun Anna párbajtőröző, a világranglista harmadik helyezettje ugyan kvótát szerzett, de egy doppingvétség miatt két évre eltiltották. Június végén pedig lemondott a férfi kardcsapatot 2017 óta irányító edző, Decsi András, mert az olimpiai csapat kijelölésekor a szakmai testület nem fogadta el a javaslatát. Pedig a férfi kardválogatott a közelmúltban világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert, abszolút éremesélyes, ahogy a szintén világbajnok női kardcsapat és a férfi pábajtőrcsapat is. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron egyéniben most is nagy esélyes, párbajtőrben pedig a 2019-es és 2023-as világbajnokra, Siklósi Gergőre kell majd figyelni.

Az úszásban sokáig minden arról szólt, hogy hova tűnt Milák Kristóf, aki végülis előkerült, a júniusi Európa-bajnokságon pedig meg is nyerte fő számát, a 200 pillangót, de azért nem túl jó időredménnyel. Ettől függetlenül őt éremesélyesnek lehet tekinteni, ahogy Kós Hubertet is, aki tavaly 200 háton világbajnok lett, és a várakozások szerint három egyéni döntőbe is bejut majd Párizsban. Nyílt vízen pedig Rasovszky Kristóf sikeréért szoríthatunk, a februári világbajnokságon összejött neki az arany, és most is ott van a legnagyobb esélyesek között 10 kilométeren.

Videó

Több csapatunkban is ott van az éremesély

A 2004-es athéni olimpia óta most előszor fordul elő, hogy 4 csapatunk is kijutott a játékokra, sőt, nagyon kevésen múlt, hogy nem 5 az a 4: az idei soproni kvalifikációs tornán a női kosárlabdacsapat 22 ponttal is vezetett már a spanyolok ellen, de végül egyetlen ponttal kikapott, úgyhogy elúszott számukra az olimpiai álom.

A vízilabdázók és a kézilabdázók közül viszont a férfi és a női válogatott is ott lesz Párizsban. A jobb esélyekkel a vízilabdázók indulnak útnak, az előző olimpián a férfi és a női csapat is érmet szerzett, amire korábban soha nem volt példa. Egy időben megszokhattuk, hogy az élmezőny csupán néhány csapatból áll, de ez már jó pár éve nem így van a vízilabdában, sokkal sűrűbb a mezőny, mint mondjuk a kétezres években. Ennek megfelelően azt is nehezebb megmondani, hogy mi a valós erősorrend.

A férfi csapat nemrég egy budapesti felkészülési tornán kikapott az olaszoktól, de ebből az eredményből nem érdemes kiindulni, az olimpián ugyanez könnyen fordítva is előfordulhat majd – például a negyeddöntőben, ahol összekerülhet a két válogatott. A női csapat rögtön egy rangadóval kezd majd az olimpia első versenynapján Hollandia ellen, az a meccs sokat elárulhat majd arról, hogy milyen formában van az együttes. Ha már korábban említettük a történelmi éremtáblázatokat, említsük meg, hogy vízilabdában azt Magyarország vezeti, méghozzá nagy előnnyel: 9 aranyunk van eddig az olimpiákról, a második helyezett olaszoknak és amerikaiaknak pedig 4.

Videó

A kézilabdázóinktól az éremszerzés inkább a meglepetés kategóriába esne, de pont a férfi válogatott bizonyította 2012-ben, hogy egy olimpián szinte bármi megtörténhet – bár akkor a dobogó végül nem jött össze, a negyedik hely is bravúros eredmény volt. A nőknél a Győr idén meg tudta nyerni a Bajnokok Ligáját, de az a csapat inkább külföldiekre épül. Ettől függetlenül a női és a férfi válogatottunk is erős, a baj csak az, hogy nagyon sok erős csapat lesz még kint az olimpián.

A kézilabdatornán hatos csoportok vannak, az első négy helyen kell végezni a továbbjutáshoz. A nőknek ehhez reálisan nézve a holland-angolai-brazil hármasból kell két válogatottat megelőzniük, a férfiak csoportjában pedig Egyiptom és Argentína tűnik a leginkább verhetőnek. Az erőviszonyok alapján az azért elmondható, hogy mindkét csapatunknak megvan a reális esélye arra, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, az egyenes kieséses szakaszba.

Éremesélyek az öttüsától a teakwondóig

A nagy hármason és a csapatsportokon túl más sportágakban is számíthatunk majd érmes helyezésekre. Az alábbi lista a fő esélyesekről elsősorban a Telex sportújságírója, Ághassi Attila összefoglalójára támaszkodik.

  • Öttusában Gulyás Michelle évek óta meggyőzően szerepel, de aranyérme még nincs nagy világversenyről. Nem elképzelhetetlen, hogy pont a párizsi olimpián jön majd össze neki a győzelem, de ha ez nem is sikerül, a dobogóra akkor is felállhat.
  • A birkózásban elsősorban két sportolóra érdemes figyelni. Az egyik Muszukajev Iszmail, aki már világ- és Európa-bajnok is. A felkészülést Dagesztánban végigcsináló sportoló 65 kg-os szabadfogásban indul, és a versenyszám mezőnye rendkívül sűrű, úgyhogy nehéz jósolni. A 87 kilogrammosok között Losonczi Dávid szintén világbajnokként érkezik, ő is abszolút éremesélyesnek számít.
  • Taekwondóban is vannak esélyeseink, elsősorban Márton Viviána, Józsa Levente és Salim Omar, utóbbi világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert már.

Videó

  • Dzsúdóban szintén van remény az éremre: Tóth Krisztián több világversenyen is állt már dobogón, Párizsban pedig egyértelműen a győzelmet veszi célba, de több csapattársától sem lenne meglepetés, ha éremig jutna. A megnyitón egyébként Tóth Krisztián viszi majd a magyar zászlót, a női kézicsapat kapusával, Böde-Bíró Blankával együtt.
  • Lövészetben két kiemelkedő sportolónk is akad, Pekler Zalán a világcsúcs közelében jár, Péni István pedig világbajnoki ezüstérmes, valamint háromszoros Európa-bajnok, és olimpiai tapasztalata is van már: Rióban és Tokióban is ott volt, három éve az ötödik helyen végzett.
  • Kerékpárban Vas Kata Bianka negyedik lett az előző olimpián, és most sem esélytelen arra, hogy odaérjen a legjobbak közé. Ő egyébként még néhány napja is versenyzett a Giro d’Italián és összetettben végül a 41. helyen végzett, ez mondjuk nem túl biztató.
  • Végül vitorlázásban Érdi Mária számít éremesélyesnek, miután 2023-ban meg tudta nyerni a világbajnokságot (igaz, az idei vébén csak hatodik lett).

Forrás

Hirmagazin.eu