A módszer nem új, de mégis ma is sokan megijednek egy hivatalosnak tűnő felszólítástól. Mutatjuk, hogyan szűrheti ki a csalókat!

Egy kis higgadtság, gondolkodás sokat segít abban, hogy rájöjjünk, át akarnak verni. Épp ez a lényege a csalásoknak, hogy ne legyen idő végiggondolni, azonnali cselekvésre ösztönöznek. Gondolhatnánk, hogy a pofátlanságnak is van határa, és legalább a rendőrség nevével nem élnek vissza, de ez nem így van…

Összeszedtünk 10 tanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni:

1. Megszólítás. Nincs. Csak annyi, hogy „Rendőrség:…”. Egy hivatalos értesítésben minimum annyi lenne, hogy „Üdvözöljük!”. (Előfordulhat, hogy mi is csak úgy köszönünk, hogy „Figyelem, itt a rendőrség!”, de azt csak személyesen tesszük, nem SMS-ben.)

2. Helyesírás. A csaló SMS-ek nagy része hibás magyarsággal íródik, rögtön legyen gyanús, ha ilyet tapasztal!

3. Tudják a telefonszámomat… Miután a mobiltelefon a személyes terünk része, azt gondolhatjuk, hogy ha a küldő ismeri a számunkat, azt komolyan kell venni. Nem, nem tudják. Véletlenszerűen küldik ezeket az SMS-eket, vagy megvásárolt adatbázisok alapján.

4. Ki küldte? Mindig nézze meg a küldő számát! Ha nem magyar szolgáltatótól érkezik magyar közület, hatóság nevében, akkor biztos csaló!

5. Ha mégis magyar a küldő száma, akkor utána lehet nézni online vagy telefonos tudakozóban, kihez, mihez tartozik. Jó eséllyel egy feltöltőkártyás telefoné, amit pár nap után kidobnak.

6. Link. A fenyegetésben szereplő hivatkozásnál nézze meg a címet, hogy mire szeretnék átirányítani. Ha nem .hu a végződés, akkor szinte biztos csalás. A hu-com. például abszolút átverés.

7. Mi a terv? A csalóknak két céljuk lehet: Ha rákattint az SMS-ben szereplő hivatkozásra, akkor átirányítják egy oldalra, amin az adatai megadását kérik. Ha megteszi, már el is lopták. Vagy a linkre kattintva rögtön letölt egy rosszindulatú programot a telefonjára, amivel átvehetik az irányítást. Lássuk be, egyik miatt sem kifizetődő!

8. Semmi konkrétum. Nem szerepel, hogy hol, mikor, mit „követett el”, csak egy összeg. Sok esetben úgy, hogy például: 4500 HUF. Mi pedig ugye nem így írjuk a forintunkat.

9. Késedelmes fizetés… Komolyan. Gondoljon bele: kapott korábban bármilyen fizetési felszólítást, aminek nem tett eleget? Különben hogy lehetne késedelmes fizetése?

10. A rendőrség sosem küld felszólítást SMS-ben. Hivatalos ügyben kizárólag ajánlott levélben vagy ügyfélkapun kommunikálunk.

Forrás

Hirmagazin.eu