Három év alatt lett a piac komoly szereplője az ÉPI előregyártó részlege.

Kézenfekvő válasz valós igényekre – ilyen az ÉPI high-tech előregyártó üzeme

Iparági hírekÉpszerk-Pannónia Invest Kft.előregyártáselőregyártott betonelemekbetonelemErcsiüzemfejlesztés

Kézenfekvő válasz valós igényekre – ilyen az ÉPI high-tech előregyártó üzeme

magyarepitok.hu

2024.07.16. 08:01 –Móré Levente

https://www.facebook.com/v14.0/plugins/like.php?action=like&app_id=2390862197818702&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df37db6984195abd64%26domain%3Dmagyarepitok.hu%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fmagyarepitok.hu%252Ff28141d8f655db77f%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fmagyarepitok.hu%2Fiparagi-hirek%2F2024%2F07%2Fkezenfekvo-valasz-valos-igenyekre-ilyen-az-epi-high-tech-eloregyarto-uzeme&layout=button_count&locale=hu_HU&sdk=joey&share=false&show_faces=false

Három év alatt lett a piac komoly szereplője az ÉPI előregyártó részlege.

HIRDETÉS

Változatos terméktípusokkal, korszerű technológiákkal és komplex szoftverekkel vált az ÉPI Ercsi előregyártó üzeme három év alatt hazánk meghatározó építőipari gyártójává. Működésükről, a lakossági piac felé való nyitásról és az eredményekről is tájékoztatta lapunkat Rónai Roland üzemvezető, Thék Eörs statikus tervező és Szelmann László kereskedelmi menedzser. 2021 áprilisában indíthatta el Ercsi előregyártó üzemét az Épszerk-Pannónia Invest Kft., ahol – mint Rónai Rolandtól megtudtuk:

„A kezdeti időszakban az ÉPI saját kivitelezésű projektjeire gyártottunk többnyire lépcső- és födémelemeket, majd a gyártási folyamatok rutinszerűvé válását követően, a szabad gyártási kapacitásainkat elkezdtük a piacon is értékesíteni.”

Megrendelői körük nagyon változatos, a cég saját kivitelezési munkáin felül termékeit közvetlenül szállítja építtetőknek, kivitelezőknek és magánszemélyeknek is; emellett más előregyártó üzemekkel is jó partneri kapcsolatot ápolnak. Jelentős mennyiségben tudnak tehát elemeket gyártani és szállítani nagyobb projektekre, mint például az Iváncsán épült SK Innovation akkumulátorgyár projektre, amelyen nagyjából 30.000 m2 EHC típusú, körüreges födémpanelt építettek be a kivitelező Market Építő Zrt. munkatársai. 2023-ban a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a Market munkájával épülő, debreceni CATL akkumulátorgyár épületére is nagy mennyiségű, 500 mm magas, ÉPI által gyártott födémpanel került, de jelentős mennyiségű kéregfödém-elemet gyártottak és szállítottak a Market kivitelezésében épült SIEMENS Energy új üzemcsarnokának projektjére is.

Minden elem nyomon követhető

Kezdetben körüreges födémpalló és kéregfödém-elemek, valamint előregyártott lépcsőkarok gyártásával kezdték a termelést nagyobb mennyiségben. Ahogy pedig a piac megismerte termékeik minőségét, egyre több megkeresésük érkezett egyedi elemek gyártására is.

„Érdekes és kihívásokkal teli projektek keretében készültek üzemünkben látszóbeton minőségű kültéri utcabútorok vagy különböző, mintás felületű dekor elemek is, mára pedig bővítettük termékpalettánkat a lineáris szerkezetek (pillérek, gerendák) és falszerkezetek (tömör- és szendvicsfalak) irányába” – emelte ki Rónai Roland.

Rónai Roland, az Épszerk-Pannónia Invest Kft. üzemvezetője.

Komoly előnyt jelent, hogy az üzemben gyártott elemek gyártmánytervezése is helyben történik, így folyamatos a kommunikáció a tervezés és a gyártás között. Tervezőik a legmodernebb szoftverekkel, 3D-ben készítik a gyártmányterveket, de bevezettek egy olyan gyártásirányítási szoftvert is, amelyben az elemek életútja a tervezéstől a beépítésig egyetlen QR kóddal nyomon követhető.

„A gyártás programozása, a minőségellenőrzés, a kiszállítások tervezése is ebben a programban történik – tette hozzá Thék Eörs statikus tervező –, így minden résztvevő, aki a programot használja ugyanabban a rendszerben, ugyanazokat az információkat látja egy elemről. Ezzel sikerült minimalizálni a hibalehetőségeket, így nem kerülhet fel például kiszállítás során egy kamionra olyan elem, amely nem esett át minőségellenőrzésen.”

Amellett, hogy a födémszerkezeteket 100 méter hosszú öntőágyakon, egy finn cég technológiával gyártják, 2022-ben jelentős beruházás keretében vásároltak egy mágneses rögzítési rendszerű alumínium sablonváz-technológiát is, amellyel jelentős időmegtakarítással állíthatják össze a különböző szerkezeti elemekhez szükséges zsaluzatot – és ugyanilyen gyorsan lehetséges egy teljesen más típusú termék zsaluzatára átállítani azt.

„Anyagának köszönhetően – hangsúlyozta Rónai Roland – a sablon elemei ráadásul kézzel is könnyen mozgathatóak, ezzel is tehermentesítve az üzem híddaruit, amelyekkel így más gyártási, tárolási folyamatokat tudunk végezni.”

Thék Eörs, az Épszerk-Pannónia Invest Kft. statikus tervezője.

Igazodtak az igényekhez

Rövidesen elérték azt a pontot, amikor a gyártási volumen jelentősen meghaladta a tárolókapacitást. Általános megrendelői igény lett, hogy az elemeket a tényleges beépítési dátumnál jóval korábbi időpontra rendelik, így ezeket sokkal tovább kell tárolni az ÉPI üzemében. Szükségessé vált tehát a meglévő depóterület bővítése, amivel a vállalat jelentősen növelte a versenyképességét.

„Az üzem 2021-es indulása során kialakított tárolóterületünket ezzel a beruházással sikerült megdupláznunk” – ismertette Rónai Roland. „A fejlesztéssel nem csak a tárolókapacitásunkat növeltük meg, hanem immár elemfajtánkként külön-külön kialakított depókban tudjuk a legyártott elemeket tárolni, ezzel is gyorsítva a rakodásokat és kiszállításokat. A megnövelt szállítási útvonalon pedig korszerű, akkumulátoros szállítójármű biztosítja az anyagok gazdaságos, biztonságos és környezetbarát mozgatását.”

Specializálódás lehet a jövő

Európa számos országában az a modell terjedt el az előregyártásban, miszerint nem feltétlenül szükséges minden gyártóüzemnek az összes lehetséges terméktípust gyártania és a tőle távol eső projektre is szállítania. Példaként említve a skandináv országokat jól működő berendezkedésnek látszik, hogy az országok fajlagosan több, de nem feltétlenül minden terméktípus gyártására képes üzemmel rendelkeznek: jellemzően egy, esetleg csak néhány termék gyártására specializálódnak.

„Véleményem szerint az itthoni piacon fontos és előremutató lenne ennek meghonosítása” – emelte ki az üzemvezető.

„E termékeket magas szinten, nagy volumenben, kiváló hatásfokkal képesek előállítani, így egy-egy projekt – legyen az bármilyen lokációjú egy országon belül – könnyedén kiszolgálható minden terméktípusból és optimális szállítási távolságon belül” – hangsúlyozta Rónai Roland.

Már weboldal is segíti a megrendelőket

Jelentős arculat- és funkcióváltáson esett át a cég központi honlapja, ahol már nem csak a kivitelezési munkáikkal, hanem a gyártóegységeikkel kapcsolatos információk is elérhetők – köztük az Ercsi betonelem előregyártó üzem termékei és az azokhoz tartozó hasznos ismertetők is.

„Lakossági megrendelői oldalról egyre több megkeresést kaptunk körüreges födémpanelek gyártására családi- és társasházakhoz. Úgy gondoltuk tehát, hogy hasznos lehet egy célzottan, e termékkörhöz dedikált elérési lehetőség létrehozása, így 2023 októberében elindítottuk a fodempanel.hu weboldalt, ahol az általunk gyártott EHC típusú, körüreges födémpanelek jellemző műszaki tulajdonságai mellett tervezési- és alkalmazási útmutatót, valamint a termék teljesítménynyilatkozatát is meg tudtuk jeleníteni”

– mutatott rá Szelmann László.

Ezzel elérték, hogy a tervezők tudjanak tervezni az ÉPI elemeivel, miközben a megrendelők minden lényeges információt megtalálnak az elemek szakszerű tárolásával és elhelyezésével kapcsolatban.

„Célunk e gyors, hatékony és pontos építési technológiát tovább népszerűsíteni a lakossági megrendelői körben”

– ismertette Szelmann László, hozzátéve: a weboldal remélhetőleg a megrendelői kör lakossági ügyfelek felé való kiterjesztését is elhozza majd. Jó jel, hogy az indulás óta nőttek e megrendelések családi házakra és többlakásos társasházakra is. Ez pedig várhatóan csak a kezdet.

Szelmann László, az Épszerk-Pannónia Invest Kft. kereskedelmi menedzsere.

Jelentős projekteken találkozhatunk a termékekkel

Körüreges födémpanelt és előregyártott lépcsőket szállítottak a WHB Kft. kivitelezésében épülő Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia építéséhez, de a Magyar Építő Zrt. által kivitelezett József Főhercegi Palota íves homlokzati elemei is az Ercsi üzemben készültek, ami jelentős kihívásokat is tartogatott a szakemberek számára.

„Kiemelt, jelenleg is folyamatban lévő projektünk továbbá – részletezte Rónai Roland – a somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok, Palackos Érlelő épületének bővítési projektje, ahová nagy mennyiségű, feszített vasbeton gerendát, előregyártott lépcsőkarokat és közel 5.000 m2 kéregfödémet gyártunk és építünk be.”

„Ugyan nem az Épszerk-Pannónia Invest Kft. által kivitelezett projekt – tette hozzá az üzemvezető – a Duna Terasz lakópark legújabb üteme, gyártóként mégis büszkék vagyunk arra, hogy mindkét szerkezetépítést végző cégnek a mi előregyártó üzemünk szállítja a 164 darab lépcsőkart, amely e termékből az eddigi legnagyobb projektünk az egy épületre legyártott mennyiség alapján.”

Forrás

Hirmagazin.eu