Sokat hallani róla, hogy a gépek és a mesterséges intelligencia miképpen változtatja meg mindennapjainkat. Elveszik a robotok a munkát vs. új munkahelyek születnek. Ezek legtöbbször azonban a betanított gyári munkákra, vagy épp valamilyen szellemi foglalkoztatású pozíciókra vonatkoznak leginkább. A szakmunkák terén is jelentős változás tapasztalható, valamint új munkalehetőségek is megnyílnak az álláskeresők előtt.

Szakmunka lehetőségek a 21. század vidéki Magyarországán

Sok esetben a nagyvárosokba mennek az emberek munkalehetőségekért, mint például hazánkban Budapestre, a fővárosba. Ezek jellemzően azonban a nagyvállalati pozíciókra törekvők, például diplomások. A vidék ugyanis több frontos is erős, mint a szakmunkákat tekintve, amiket a meghirdetett állások is jól példáznak. Pécs városában például több olyan cég és egyéb vállalat is megtalálható, amelyek remek lehetőségeket kínálnak a szakmunkások számára – ezek a pozíciók a link alatt is megpályázhatóak a pecsallas.hu oldalán.

Átalakuló munkaerőpiac, új munkakörök és szakmák

Amennyiben megnézzük az aktuális álláslehetőségeket napjainkban a különböző szakmunkákban, láthatjuk, hogy egyre több az új pozíció is. A gépkezelői munkaköröket tekintve például elmondható, hogy aki ért az újabb és újabb gépek, eszközök használatához és elsajátítja az ilyen tudást, hosszú távon még több lehetőség előtt áll. De az asztalosok, ipari területeken dolgozók előtt is egyre több perspektíva nyílik meg, ami a rendelkezésre álló eszközöket és tudást illeti.

A munkaerőpiac tehát átalakulóban van, de bizonyos szakmák és területek sosem mennek ki a divatból, ezért nem biztos, hogy reális veszély, hogy az asztalosok vagy a hegesztők elveszítsék a munkájukat. Az viszont biztos, hogy haladni és fejlődni kell a korral, legyen valaki betanított munkás, szakmunkás vagy diplomás.

A legfontosabb tudás és készségek a gépek és számítógépek korának munkaerőpiacán

Az informatikai és digitális készségek, az alapvető programozási ismeretek (például gépek irányításához) mind-mind fontos és hasznos skillek lesznek a jövőben. De a humán készségekről és kompetenciákról sem szabad megfeledkezni, a nyitottság, a kreativitás és a folyamatos tanulásra, önképzésre való hajlam legalább olyan súllyal nyomhat majd a latba, mint a már meglévő végzettség és papír. Ezáltal ugyanis a szakmunkások is versenyképesek maradnak a munkaerőpiac folyamatosan változó világában.