Nem várt hatása van az üvegházi zöldség- és gyümölcstermesztésnek.

A világszerte gyorsan épülő üvegházak lényegesen fékezhetik a globális felmelegedés negatív hatásait, mivel a fényvisszaverő tetőik hűsítő hatást fejtenek ki.

A kutatók műholdas térképek segítségével kimutatták, hogy az üvegházak együttes területe ma akkora, mint az USA Connecticut állama.

Xuehua Fan, a pekingi Légkörfizikai Kutató Intézet szakértője kijelentette, hogy az üvegházak összessége akár egy ilyen céllal létrehozott mérnöki műalkotásnak tekinthető.

Legújabb kutatások szerint az üvegházak fékezhetik a globális felmelegedés negatív hatásait

Legújabb kutatások szerint az üvegházak fékezhetik a globális felmelegedés negatív hatásait – Fotó: Shutterstock

A kutatók becslései szerint a fényvisszaverő képesség egy négyzetméterre számítva 20 wattal csökkenti a felmelegedést, így világ üvegházainak műanyag- és üvegtetői elegendő napsugárzást vernek vissza ahhoz, hogy lokálisan csökkentsék a hőmérsékletet, ami főleg a túlnyomó részt szilárd burkolattal fedett, több millió lakosú nagyvárosok túlmelegedéstől való védelmében játszik fontos szerepet. Ezt a hatást jól példázza a dél-spanyolországi Almería körzetének gyenge, köves talajain kialakított óriási zöldségtermő üvegháztenger, ahol szakértői mérések szerint a régió átlagos hőmérséklete 23 év alatt 1,3 Fahrenheit fokkal (0,7 C fok) csökkent.

A spanyolok Európa egyik legszárazabb régiójában hozták létre több mint 50.000 hektáros területen a földrész virágzó veteményes kertjét, amely évente mintegy hárommillió tonna zöldség- és gyümölcs terméket állít elő, és értékesít Európa különböző országaiban.

Világviszonylatban az üvegházak leglátványosabb fejlődése és legnagyobb felülete Kínában és az USA-ban található, de az ilyen létesítmények gyors ütemben szaporodnak Európa és Ázsia nagy agrártermelő országaiban is. Remélhetőleg az üvegházak – bizonyos negatív hatásaik ellenére – továbbra is az élelmiszertermelés fejlesztését szolgálják, és ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait.

Forrás: e360.yale.edu

Közlő

Hirmagazin.eu