A becslések szerint ebben az évben is ránk köszönt a globális Plastic Overshoot Day, vagyis a műanyag-túlfogyasztás napja, melyre előreláthatólag szeptember 5-én kerülhet sor. Ez egy figyelmeztető jelzés arra nézve, hogy a világon keletkező hulladékmennyiség meghaladja a kezelési kapacitást, mely nagymértékű környezetszennyezést eredményezhet. Szerencsére már számos olyan előrevivő törekvés látott napvilágot, amelyek révén mérsékelhető a hulladékhegyek tovább duzzasztásának mértéke. Ezek egyikéről, a műanyagmentes júliusról, illetve a kezdeményezés fontosságáról ejtünk most néhány szót.Műanyagmentes termékek és csomagolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

Műanyagmentes termékek és csomagolás

Figyelmeztető jelzések: hulladékhegyek és lidérces számok

A műanyaghulladékokkal kapcsolatos kimutatások mindig elborzasztanak, főként olyankor, ha ezek számok formájában is elénk tárulnak. Egy idei kutatás szerint nem kevesebb, mint 220 millió tonna (!) ilyen jellegű káros hulladék keletkezett, ami 2021-hez képest, több mint 7 százalékos növekedést jelent. Elképesztő. Egyúttal pedig elszomorító is, és úgy fest, hogy nem igazán lehet látni ésszerű kiutat ebből a hulladéktornyoktól elsötétített kelepcéből. (Vagy mégis?) További elkeseredésre adhat okot az Earth Action jótékonysági szervezet egyik relatíve friss tanulmánya, melyben arról értesülhetünk, hogy a műanyaghulladékok több mint egyharmadát, ami körülbelül 69 millió tonnában mérhető, nem kezelik megfelelően.

A műanyag dilemma

Tagadhatatlan, hogy a műanyag a mindennapi életünk nélkülözhetetlen elemévé vált, ám a környezetre és egészségre gyakorolt romboló hatása fölött sem szabad szemet hunyni. Most, amikor a kirándulások és utazások szezonjába léptünk, és mindannyian csodálatos tájakon, friss és üde vizeken, oxigéndús erdőkben kívánunk töltekezni, lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt, hogy mennyi kárt okozott a túlfogyasztás. Beszennyezett óceánok, veszélyeztetett vadon élő állatok és a klímaváltozás naponta érezhető jelei mind erről az állapotról festenek képet.

A riasztó környezeti problémák közepette egyre fontosabbá válik a műanyagmentes életmódra való áttérés. Erre a célkitűzésre adott válasz lehet a műanyagmentes július, melyről immár kijelenthető, hogy globális mozgalommá nőtte magát.

A kis lépések elvét szem előtt tartva vezeti rá az embereket arra, hogy kezdetben, legalább egy hónapig fenntartható döntéseket hozzanak. Csökkentsék a műanyaghasználatukat, és kis (életmódbeli) változtatásaikkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy bolygónkat újra egészségessé, jövőnket pedig fenntarthatóbbá formáljuk.

Akik aktívan részt vesznek ebben a kihívásban, arra törekednek, hogy mérsékeljék vagy teljesen elhagyják a zacskók, palackok, szívószálak és hasonló termékek használatát, és mindezek zöld alternatíváit részesítsék előnyben.

Nem csupán a műanyagok gyártása, hanem az ártalmatlanítása is erőteljesen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, ezzel is súlyosabbá téve a globális klímaválságot. A műanyagmentes július sokak számára az előfutára és népszerűsítője annak az életmódnak, melyben a környezetbarát szokások és termékek vannak előnyben részesítve.

Belevágni soha nem késő, ám a kezdeti lépések megtételéhez szükség lehet némi támogatásra, útmutatásra és ösztönzésre.

Hirmagazin.eu