Magyarország akciótervet adott át Ukrajnának, amelyben a határon átnyúló gazdasági együttműködés fejlesztésére, különleges gazdasági zónák létrehozására tettek javaslatot – tájékoztatott külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a NATO-csúcstalálkozóról nyilatkozva arról számolt be, hogy előző nap ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával tárgyalt és új határátkelők megépítésére tett javaslatot.

Öt elemből álló támogatási csomag képezi az Ukrajna NATO tagsága felé vezető hidat – közölte a katonai szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg ezek között említette az Ukrajna védelméért felelős NATO-parancsnokság létrehozását, amely kiképzési feladatokat lát majd el. A várakozások közé sorolta az Ukrajna támogatására vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalást, valamint azonnali katonai támogatások bejelentését, ide értve a légvédelmet.

A világ nagyhatalmainak napirendre kellene tűzniük és fel kellene eleveníteniük az olimpiai fegyverszünet eszméjét – közölte a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője. Deutsch Tamás, az Új Patrióták Európáért nevű frakció tagja az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta: Ukrajna támogatása Magyarország számára nem kérdés, a legfontosabb a háború, az öldöklés leállítása és a béketárgyalások, a tűzszünet elérése lenne.

Forrás

Hirmagazin.eu