Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában – mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

A pártcsoporthoz a francia Nemzeti Tömörülés 30, a Fidesz-KDNP 11 képviselője mellett a cseh ANO részéről 7, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről 6, belga Vlaams Belang (Flamand érdek) részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt (PVV) részéről 6, a spanyol VOX részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika hangja részéről 1, a lett Lettország az első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották (a további alelnökökről és a megalakulásról itt írtunk).

Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője vett részt a frakció megalakulása utáni sajtótájékoztatón. Az elnökké választott Bardella nevében elmondta: történelmi események zajlanak a szuverenista mozgalom törekvéseit tükröző Patrióták Európáért megalakulásával, melynek létrejöttét francia részről Marine Le Pen és Jordan Bardella közös munkája tette lehetővé. Céljuk, hogy az uniós szakpolitikák alakítására hatással legyenek. Mindent megtesznek, hogy fellépjenek a fősodor ellen.

„A föderalizmus csúcsra járatásának vagyunk tanúi, az EU mindenáron le akarja gyűrni a tagállamokat. Sok közös munka áll mögöttünk Magyarországgal”

– fogalmazott. Kiemelt frakciónak nevezte a tömörülést, hiszen megalakulásakor a 3. legnagyobb lett az EP-ben.

Deutsch Tamás: történelmi pillanat a Patrióták Európáért megalapítása

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: a júniusban tartott európai parlamenti választásokon szavazó több mint kétmilliónyi magyar állampolgár támogatása jelentős erőt biztosít a magyar jobboldalnak, a polgári nemzeti kereszténydemokrata tábornak. Húszmilliónál is többen voltak azonban azok, akik a Patrióták Európáért frakciójának politikusaira, az európai politikában a gyökeres változást célzó program megvalósítására szavaztak – hívta fel a figyelmet.
A pártcsoport politikusai tudnak és hajlandóak is tenni a szabadság és a béke, az európai keresztény örökség megőrzéséért és egy versenyképes, élhetőbb, erős nemzetállamokra épülő, erős Európáért.
„Mi a nemzetek Európájában gondolkodunk. Meg fogjuk állítani az illegális migrációt európai szinten, és meg fogjuk védeni Európát és az európaiakat” – fogalmazott.

A Patrióták Európáért az uniós szuperállam létrejötte ellen lép fel. Álláspontjuk szerint az EU alapja a létrehozáskori alapszabály kell hogy legyen. A zöld megállapodással és a migrációval kapcsolatban is közös munkát fognak végezni – szeretnék, ha a javaslataik átmennének és így fel tudnának lépni a bizottság hegemóniájával és az eddigi többséggel szemben.

Garraud értékelése szerint az eddigi többséget megrázták az EP-választások, a mozgalom valódi jelentőségre tehet szert.

Hölvényi György: a Patrióták Európáért képviselőcsoport a lehetőségek frakciója

„Ma megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció, a KDNP-vel a soraiban. A miniszterelnök és a politikai közösségem iránti bizalom vezetett a csatlakozáshoz” – írta Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője a ” target=”_blank” rel=”noopener”>Facebook-oldalán a Fidesz EP-képviselőit is magában foglaló képviselőcsoportról.
Hozzátette: évtizedes parlamenti múlttal, sok ismerős kollégával kezdik meg a munkát az állandó értékek, Európa biztonsága és a nemzeti szuverenitás érdekében.
„Kereszténydemokrata politikusként az értékalapú, a nemzetek együttműködésén nyugvó, normális és polgárbarát Európáért dolgozom” – fogalmazott Hölvényi György.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, a Patrióták Európáért első alelnöke is azzal kezdte felszólalását, hogy történelmi jelentőségű nap ez, a Patrióták Európáért frakció létrehozásakor máris sok millió európait képvisel. Hétfői megalakulásakor a frakció elfogadta az alapdokumentumát, a prioritásait, valamint a következő ötéves parlamenti ciklusra vonatkozó céljait.

„Első alelnökként én vezethetem a munkát. Célunk, hogy a káros, centralista, bürokrata brüsszeli uniós döntéshozatalt átalakítsuk, a zsidó-keresztény gyökereket megőrizzük, a külső határokat megvédjük, Nemet mondunk a migrációra, versenyképes Európát akarunk. Európai alternatíván dolgozunk, nem Európával szembeni alternatíván” – fogalmazott a magyar képviselő.

Mint mondta, ajtajuk nyitva áll a csatlakozni kívánó pártok előtt, szövetségre törekszenek a jobboldali konzervatív erőkkel.

További nyilatkozatok

Klára Dostálová (ANO; alelnök) – Az ANO Csehországban megnyerte a választást, képviselőik a prioritásaikért kívánnak fellépni. Szeretnék, ha minden európai polgár a hazájában otthon érezhetné magát. Ahogy a közös nyilatkozatba is bekerült, támogatják a szuverén államokból álló EU-t.

Harald Vilimsky (FPÖ; alelnök): nagyon örül, hogy épp Ausztriában sikerült útnak indítani ezt a kezdeményezést, amelynek munkája meggyőződésük szerint nagyon jó lesz Európának. Szerinte bár sokan azt gondolják, Európa jobbra tolódik, inkább a normalitáshoz térhet vissza. Fontosnak tartja, hogy a menedékjoggal ne lehessen visszaélni, illetve hogy lépések történjenek a béke érdekében. Megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek a kezdeményezést, hiszen ő fektette le ennek az együttműködésnek az alapjait és most is a békéért dolgozik. A mozgalom első szintje, kiinduló bázisa ez az új frakció, de fontos, hogy többen csatlakozzanak, szavai szerint máris nagy érdeklődés van az „európai őrülettel szemben” kiálló politikai erők részéről.

Forrás

Hirmagazin.eu