Svájc története során először lehet labdarúgó-Eb-elődöntős, ha túljut az eddig látványosan szenvedő Anglián.

Története során először juthat be Európa-bajnoki elődöntőbe a svájci labdarúgó-válogatott, amely önbizalomtól duzzadva szállhat szembe szombat este a németországi kontinensviadal negyeddöntőjében a különböző gondokkal küzdő angolokkal.

A magyarokkal azonos csoportban szerepelt és onnan másodikként továbbjutott Svájc a legjobb 16 között meggyőző játékkal győzte le 2-0-ra a címvédő olasz együttest, a csapatkapitány Granit Xhaka pedig elárulta, a svájciak már a kezdő sípszó előtt biztosak voltak a sikerben.

„Soha nem láttam még ennyire komoly problémákkal küzdeni a pályán az olasz válogatottat ellenünk.

Már akkor győztünk, mielőtt elkezdődött volna a meccs, meg voltak rettenve tőlünk. Olyan volt, mint a három évvel ezelőtti egymás elleni meccsen, de ezúttal fordítva” – utalt a Bayer Leverkusennel veretlenül német bajnoki címet nyert középpályás a 2021-ben rendezett Eb-n játszott olasz-svájci találkozóra, amelyet a Squadra Azzurra nyert 3-0-ra.

Xhakának több más csapattársához hasonlóan meghatározó szerepe van a svájci válogatott menetelésében: a magyarok elleni csoportmeccsen például Michel Aebischer bizonyult a nyerő embernek, miközben a védelemnek Manuel Akanji és Fabian Schär ad rendre magabiztosságot, de a veterán Xherdan Shaqiri Skócia ellen, a fiatal Dan Ndoye pedig a házigazda németekkel játszott 1-1 alkalmával villant. Az olaszok elleni nyolcaddöntőben aztán Ruben Vargas lépett előre, góllal és gólpasszal vette ki a részét a továbbjutásból, miközben a csapat látványos és gyors, közönségszórakoztató játékkal rukkolt elő.

A szakértők és a szigetországi drukkerek által is sokat kritizált, legutóbb ezüstérmes angoloknak bizonyosan nem lesz könnyű dolguk a kompakt svájciakkal szemben, Gareth Southgate szövetségi kapitánynak ráadásul már a kezdőcsapat összeállítása is okozhat némi fejtörést, a védelemből ugyanis

  • eltiltás miatt Marc Guéhi hiányozni fog,
  • John Stones láthatóan sérüléssel bajlódik,
  • Luke Shaw pedig február óta nem játszott tétmeccset, ugyancsak sérülés miatt.

A sokat kritizált Southgate emiatt elképzelhető, hogy háromvédős felállást választ majd, erre viszont legutóbb a 2021-es, Wembley Stadionban játszott Eb-döntő óta nem volt példa. Az angolok az edzésen már gyakorolták ezt az összeállítást, amelyben Kyle Walker a jobboldali védő, az Arsenalban jobbszélsőként játszó Bukayo Saka pedig baloldali szárnyvédőként robotolhat az egyik tizenhatostól a másikig.

Murat Yakin svájci szövetségi kapitány együttérzőn nyilatkozott Southgate-ről és az angolokat ért kritikákról, jelezve, hogy ő maga is megtapasztalta már azt, amikor a közhangulat nem a csapat mellett van.

„Tavalyról valamelyest számomra is ismerős ez az érzés, de edzőként ilyenkor semmi mást nem tudunk tenni, mint koncentrálunk a mérkőzésre, a felkészülésre és a játékra, azt pedig, ami a sajtóban megjelenik, igyekszünk kizárni” – mondta Yakin.

Az angol-svájci örökmérleg szigetországi fölényt mutat, legutóbb 1981-ben fordult elő, hogy Svájc le tudta győzni a Háromoroszlánosokat, akik az eddig lejátszott 27 egymás elleni összecsapásból 18-at nyertek meg, s hat döntetlen mellett mindössze háromszor szenvedtek vereséget.

Angliának Aranylabda-várományosként ott van a csapatában a Real Madriddal spanyol bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Jude Bellingham, aki a szlovákok elleni nyolcaddöntőben a 95. percben egyenlített látványos, ollózós góllal, hogy aztán a hosszabbítás első percében a gólfelelős Harry Kane fejesével a továbbjutást eldöntő találat is megszülessen.

Az angolok ugyanakkor

Svájchoz hasonló erősségű riválissal nem igazán találkoztak még a mostani tornán,

a csoportkörben Szlovéniával (0-0) és Dániával (1-1) is döntetlent játszottak, az utolsóként búcsúzó szerbeket pedig csupán 1-0-ra verték meg.

Az Anglia-Svájc negyeddöntő szombaton 18 órakor kezdődik Düsseldorfban és az M4 Sport élőben közvetíti. A továbbjutó Hollandiával vagy Törökországgal csap majd össze a fináléba kerülésért.

A várható kezdőcsapatok:

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Konsa – Alexander-Arnold, Mainoo, Rice, Saka – Bellingham, Foden – Kane

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder – Vargas, Embolo, Ndoye

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőNAV-tájékoztató az ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózásáról
KövetkezőNicolas Sarkozy: helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza