A magyar fővárosban már félmillió forint felett vihet haza átlagosan egy munkavállaló, miközben az ország hét legszegényebb vármegyéjében 350 ezer forint alatt van a nettó átlagbér. A Központi Statisztikai Hivatal közzétette legújabb felmérését a magyar fizetésekről vármegyei bontásban.

Egy átlagos magyar munkavállaló 14,2 százalékkal többet vihetett haza az idei év első hónapjaiban, mint 2023 első negyedévében, ami látszólag a bérnövekedés gyorsulására utal, valójában ugyanakkor a tavalyi adatokat erőteljesen torzította a 2022 februárjában kifizetett fegyverpénz. Ettől is lényegesebb azonban, hogy a reálbérek már jelentősen, 10,5 százalékkal emelkedtek január és március között – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Térségi Összehasonlítás, Fókuszban a vármegyék 2024. 1. negyedév című kiadványából.

https://datawrapper.dwcdn.net/ddhf4/1

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók esetében a nettó átlagkereset 2024 első három hónapjában 414 ezer forint volt, ami 51 ezer forinttal volt magasabb, mint 2023 hasonló időszakában, valamint 76 ezerrel több, mint 2022-ben. Mindenütt két számjegyű mértékben emelkedtek a keresetek, a KSH szerint a leginkább Hajdú-Bihar, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg (17,0 és 17,1 százalékkal), a legkevésbé pedig Győr-Moson-Sopron, Vas és Heves vármegyében, továbbá a fővárosban (11,9–13,2 százalék közötti mértékben).

Hiába azonban az elmúlt évek dinamikus béremelkedése, továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak a hazai keresetekben: 

míg Budapesten már félmillió forint felett van (503 ezer forint) a nettó átlagbér, addig a fővároson kívül csak Győr-Moson-Sopronban, Komárom-Esztergomban és Fejérben haladja meg a 400 ezer forintot, tehát 16 vármegyében ettől kevesebbet lehetett keresni.

Apró szépségtapasz, hogy az összes területi egységben 300 ezer forint felett van a nettó átlagkereset, igaz, Szabolcs -Szatmár-Bereg vármegyében így is 200 ezer forinttal kisebb összeget vihet haza egy munkavállaló, mint Budapesten. Úgy még látványosabb a különbség, hogy ha szektorális adatokat nézzük:

a fővárosban a pénzügyi szférában és az ingatlanügyek-ágazatban is 714 ezer forint a nettó átlagbér. Szabolcsban ezekben a szektorokban mindössze 308 és 288 ezer forint.

A fizetési rangsor végén helyezkedik el Szabolcs mellett még 

  • Békés, 
  • Nógrád, 
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, 

ahol 310 és 330 ezer forint között vihettek haza átlagosan a munkavállalók. A 350 ezres nettót pedig hét vármegyében nem éri el. Ami a rangsor elejét illeti, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyékben a feldolgozóiparban lehet legjobban keresni. Győr-Mosonban az Audi hatásának is köszönhetően 569 ezer forint az átlagbér.

Ahogy arról korábban írtunk, bár az elemzők is a bérdinamika erőteljes lassulását várták a tavaszi hónapoktól, egyelőre semmi jele annak, hogy beigazolódnának a korábbi félelmek: a januári 14,5 százalékos növekedési ütem után még áprilisban is – amikor a hazai cégek végrehajtották az év eleji béremeléseiket – 13,5 százalékkal növekedtek a bruttó keresetek. Azaz: ha ilyen ütemben nőnek a fizetések az év hátralévő részében, már idén decemberben a nettó – tehát a tisztán hazavihető – átlagkereset elérheti a félmillió forintos határt.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőBBC: Gáza népe egyre elégedetlenebb a Hamász működésével, de még nem lázad fel.. – videó (18+)
KövetkezőPutyin úgy gondolhatja, hogy muszáj megtámadnia a NATO-t
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza