Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătății cumpărase inițial 500.000 de doze de vaccin antigripal. De la jumătatea lunii noiembrie și până la finele anului, 461.000 de persoane au fost vaccinate, astfel că oficialii au decis să suplimenteze numărul dozelor de vaccin antigripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă în perioadele reci și cu fluctuații de temperatură.
„La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu.
Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical și gravide.
Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.
Rata de vaccinare antigripală a crescut. În doar o lună și jumătate de la debutul sezonului de gripă, aproape toate dozele de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătății au fost folosite.
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/ministerul-sanatatii-a-mai-cumparat-150-000-de-doze-de-vaccin-antigripal-cine-are-prioritate-705661.html