A leköszönő holland miniszterelnök vezeti a katonai szövetséget az elkövetkező években, miután a norvég Jens Stoltenberg mandátuma lejár. Orbán Viktor korábban hevesen ellenezte Rutte főtitkárrá választását, de Stoltenberg budapesti látogatása óta feladta álláspontját.

Mark Rutte holland miniszterelnököt választják meg a NATO élére, miután az utolsó ország, Románia is beleegyezett, hogy támogatja a jelöltségét. Korábban Klaus Iohannis román miniszterelnök is jelöltette magát a főtitkári posztra, de kormánya most felajánlotta támogatását Rutténak – olvasható a hivatalos sajtóközleményben.

Rutte-ére nehéz évek várnak a transzatlanti szövetség élén, az orosz agresszió és az Egyesült Államok esetlegesen megingó támogatása idején kell egyensúlyoznia.

Megválasztását közvetlenül az előtt a július 9-11. között Washingtonban tartandó csúcstalálkozó előtt erősítették meg, amelyen a szövetség 75. évfordulóját ünneplik.

Stoltenberg 2014 óta tölti be ezt a tisztséget, és tavaly kellett volna távoznia.

A főtitkár kiválasztása azonban összakapcsolódott az uniós intézmények vezetői posztjairól szóló szélesebb körű vitába. Az észt Kaja Kallas, aki szintén bejelentkezett a NATO-főtitkári posztra, de később visszalépett, most az EU külpolitikai vezetői posztjának egyik favoritja.

Rutte megbízatása legalább négy évre szól.

Megválasztásához el kellett érnie, hogy a magyar Orbán Viktor feladja ellenállását.

NATO-vezetőként Rutte nehéz egyensúlyozásra kényszerül, mivel a szövetség tagjai igyekeztek úgy támogatni a háború sújtotta Ukrajnát, hogy közben ne provokáljanak további orosz agressziót.

További fordulatot hozhat a novemberi amerikai elnökválasztás, mivel a republikánus elnökjelölt, Donald Trump távolságtartóan viselkedett a szövetséggel kapcsolatban, sőt, egy alkalommal felszólította Oroszországot, hogy támadja meg azokat az állítólagos szövetségeseket, akik nem költenek eleget a védelemre.

Rutte 2010 óta vezeti Hollandiát, és számos bonyolult koalíciót irányított, de július 2-án lemond. Rutte liberális pártja, a VVD tagja lesz a Dick Schoof volt kémfőnök által vezetett koalíciónak, miután a novemberi választásokon a jobboldali szélsőséges Geert Wilders támogatottsága megugrott.

A múlt hétvégén Rutte részt vett a svájci Ukrajna-csúcstalálkozón, ahonnan azt ígérte, hogy Hollandia „továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, ahogyan csak tudja. Ameddig csak szükséges, és minden szükséges eszközzel”.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőMeghalt Donald Sutherland – videók (Isten nyugosztalja!)
KövetkezőHamarosan befejeződik a Notre-Dame-székesegyház újjáépítése – videó
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza