Noha élesítették legújabb sebességmérő kameráikat a horvát rendőrök, melyekkel országszerte csaknem félezer helyszínen vadásznak a gyorshajtókra, a büntetést még mindig el lehet kerülni egy kis odafigyeléssel.

A horvát rendőrség az elmúlt években 1700 sebességmérő készüléket üzemelt be mintegy 500 helyszínen, hogy gátat szabjon az autósok száguldásának és a szabálysértőknek. A vg.hu cikke szerint a legnagyobb előrelépést az idei év hozta, ugyanis modern, két irányban is mérő traffipaxokat szereltek fel, amelyek nemcsak a sebességet figyelik, hanem a többi szabálysértést is.

Egyenes úton – még rossz látási viszonyok esetén is – képesek akár 600 méteres távolságból is bemérni a száguldozókat, de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál vagy nincs bekötve.

A fejlesztők a rendszámukat eltakaró motorosokra is gondoltak. A kamerák ugyanis, ha ilyet észlelnek, azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, aki ezután leállítja a motorost.

A legtöbb egységet a tengerparti megyék és a turisztikailag legfrekventáltabb helyek útjaira telepítették, ám sok kamera került az autópályákra is. Júniusra minden kamera élesedett a rendszer üzemeltetője szerint.

Aki figyel, észreveheti a horvát szabályok értelmében kötelezően kihelyezett közúti táblákat, általában nagyjából egy kilométerrel a sebességmérő előtt (a „kontrola brzine” felirat utal a mérőegységre), de persze olykor a táblák után nincs ott a traffipax.

A bírságról szóló értesítés belföldre egy héten, külföldre pedig két héten belül megérkezik.

Fizetendő összegek:

  • A sebességhatár enyhe, legfeljebb 15 százalékos túllépéséért 30 eurós bírság jár, de a sofőröknek ugyanennyit kell fizetniük akkor is, ha nincsenek bekötve.
  • Vezetés közbeni telefonálásért már 100 eurós bírság jár, ahogy a megengedett sebesség 25 százalékkal való meghaladásáért is.
  • Aki ennél is gyorsabban száguld, az 300 eurós csekkre számíthat.
  • Ha rendőr állítja le az autóst, és több súlyos szabálysértést, esetleg komoly ittasságot is megállapít, akkor a kiszabható bírság összege akár a 4000 eurót is elérheti.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a horvát utakon sok az álcázott rendőrautó is, amelyekkel a forgalomból vadásszák ki a szabálytalankodókat – figyelmeztet a portál. Megjegyzik még: Horvátországban 0,5 ezrelékes véralkoholszintig nem büntetik a 24. életévüket betöltött autósokat, de efölött, illetve a 24 évnél fiatalabb ittas sofőrök esetében drákói a szigor.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőIngyenes KRESZ-suli indul a Városligetben
KövetkezőBerobban a nyár – mutatjuk, mikor készüljön 30 fokra, mikor esőre
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza