Már lehet kapni paradicsomot, de hol van az igazi, szagos, édes, magyar paradicsom?

Otthonodban a kerted a legjobb hely, hogy ne kelljen foglalkoznod azzal, hol lehet kapni azt a paradicsomot amit Te szeretsz, vagy amit már megszoktál!

A legtöbb kertben már roskadásig vannak zöld bogyókkal a növények. Ha most beveted ezt az egyszerű trükköt, sokkal finomabb, édesebb íze lesz, mire beérik…

Ha ültettél paradicsomot, akkor lehet, hogy már az első adagot le is szüretelted a bokrokról; de a nagyobb rohamra egy-két héten belül lehet számítani, hiszen a hideg tavasz miatt lassabban fejlődtek a növények. Így még mielőtt beérnek a bogyók, bevetheted a szódabikarbóna-trükköt, aminek köszönhetően sokkal édesebb, zamatosabb lesz a friss paradicsomod.

Indeterminate,(cordon),Tomato,Vine,Plants,Growing,Outside,In,An,English
Érés előtt locsold szódabikarbónával a töveket, hogy ki tudja fejteni a hatását. / Fotó:  Shutterstock 

Csökkenti a savasságot

A paradicsom erősen savas zöldség, van, aki emiatt nem sokat tud enni belőle, és fajtától függően az íze is lehet savanykásabb, vagy édesebb. De egy kevés szódabikarbónával meg tudod szelídíteni még a legsavanyúbb fajtának a gyümölcsét is, a végeredmény pedig nemcsak édesebb, de sokkal teltebb ízű paradicsom lesz. A szódabikarbóna erősen lúgosítja a talajt, így ha a paradicsomnövények tövére szórsz, a paradicsom termése is kevésbé lesz savas. Ennek köszönhetően pedig jobban érvényesül a paradicsom íze, így nemcsak édes, sokkal finomabb is lesz a termés.

Védi is a növényeket

Az édes íz mellett bónusz, hogy a szódabikarbóna természetes növényvédőszer is, biokertészek vízzel keverve a levelekre is szokták permetezni megelőzésképpen. Mivel a legtöbb gombafertőzés a talaj felől támad, a szódabikarbónával kezelt talajról kisebb eséllyel fertőződnek meg a paradicsombokraid. Emellett távol tartja a meztelencsigákat és a hangyákat is a növényektől.

Így használd

Egy nagyobb edényben, például a locsolókannában keverj össze öt liter vizet két evőkanál szódabikarbónával; addig kavargasd, míg tökéletesen fel nem oldódik benne. Ezzel a keverékkel locsold meg paradicsomokat. 

Hirmagazin.eu

ElőzőInternetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket
KövetkezőEngedélyezik az emberi maradványok komposztálását a klímaharc érdekében
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza