A labdarúgó Európa-ligadublini döntőjében az Atalanta esélyt sem adott a friss német bajnoknak. Az olaszok magabiztos 3:0-s győzelemmel nyerték meg történetük második trófeáját..

A Leverkusen edzője, Xabi Alonso a kapuban nem változtatott szokásán, és az EL-ben végig kezdő, egyébként második számú kapus, Kovářnak szavazott bizalmat. A középpályán némi meglepetésre kimaradt Andrich, akinek helyére Palacios került, míg elöl klasszikus középcsatár nélkül álltak fel. Így hol Adli, hol pedig Wirtz húzódott be középre, amely szemlátomást nem működött a nagyon szervezetten, szoros emberfogásra épülő védekezését ezúttal is hozó olaszok ellen. A túloldalon Gian Piero Gasperini nem húzott igazán váratlant, igaz, Lookmant nem mindenki várta a kezdőbe. Végül kiderült, hogy a 66 éves edzőnek ez volt a legjobb húzása szerdán.

A 26 éves, londoni születésű, de az angol válogatottról lemaradó, így végül a nigériaiban szereplő támadó élete meccsét játszotta. Előbb a 12. percben remekül előzte meg Palaciost és megszerezte a vezetést csapatának, majd szűk negyedórával később Xhakát egy remek csellel becsapva 17 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot, 2:0.

„Az elmúlt két évben teljesen új szintre emeltem a játékomat. Talán erre korábban is képes lettem volna, de a lényeg, hogy most sikerült. De ez még csak a kezdet. Remélem, hogy még több ilyen estében lesz részem és egyre jobb és jobb játékossá válok” – nyilatkozta a mérkőzés emberének megválasztott Lookman, akit az UEFA így jellemzett az elismerés megítélésekor: „Nyilvánvaló okok, a végig tartó lelkesedése és energiája miatt választottuk. Nagyon éles volt és tűpontosan fejezte be az akcióit.”

A két gólt követően, a félidő utolsó 10 percére valamelyest feljavult a németek játéka, és a második félidőt ennél is jobban kezdték. Ebben nagy szerepe volt, hogy Boniface beállt a szünetben, de miután Gasperini reagált ellenfele taktikai változtatására, és beküldte Pasalicot, nem volt kérdéses, hogy végig kontrollálni fogják a meccset. A németek játékosain és stábján a szezonban először látszott teljes tanácstalanság. Bár lehet, Wirtzék tudták, mit kell tenni az ellenfél emberfogása ellen, nem volt idejük ezt végrehajtani, hiszen Édersonék szinte nem hagyták levegőhöz jutni a Bayert, amikor az megközelítette Musso kapuját. „Ők voltak a jobb csapat. Ez annak a nagyszerű munkának a gyümölcse, amit Gasperini elvégzett. Az Atalanta hihetetlenül bátor, nem bánja, hogy egy az egy ellen kell megküzdenie a játékosoknak. Amikor egy pici esélyünk adódhatott volna, remekül védekeztek. Sok éve csinálják ugyanezt, ők egy különleges csapat. Általában jó pozíciókba kerülünk a saját játékunkkal, de ez ma nem így volt” – elemezte a pályán látott taktikai csatát Xabi Alonso. A Leverkusen 51 veretlenül megvívott mérkőzés után kapott ki, így a 2002-es Bajnokok Ligája-döntő után a második fináléját bukta el a nemzetközi porondon.

A hajrában az élete mérkőzését játszó Lookman megkoronázta teljesítményét, amikor a 75. percben egy csellel átverte Tapsobát, majd a rosszabbik lábával, ballal, kissé kisodródva hatalmas gólt lőtt a léc alá, és beállította a végeredményt – 3:0.

„Talán egy kis ajándékot kéne neki adnunk (nevet). A viccet félretéve, ő egy remek játékos, ma pedig nagyon jó sült el a lába. Megcsináltuk. Remek meccset játszottunk egy nagyon kemény ellenfél ellen, de mi voltunk a jobbak. Amikor pályára léptünk, semmi más nem járt a fejünkben, minden külső körülményt kizártunk. Ezért is tudtunk ilyen keményen és elszántan játszani” – beszélt az UEFA-nak a mesterhármast jegyző csapattársáról és a koncentrált játékuk kulcsáról Scamacca.

Amióta egy meccsen dől el az UEFA-kupa és az Európa-liga fináléja, elsőként Lookman ért el mesterhármast. A siker pedig az Atalanta klubtörténelmébe is hatalmas betűkkel íródik majd be, hiszen a bergamói klubnak eddig csak egyetlen trófeája volt, 1963-ban az Olasz Kupát tudták megnyerni.

„Azt hiszem, ez volt a csúcsteljesítményünk az elmúlt években. Európai élcsapatokat győztünk le. Kiejtettük a Sportingot, aki portugál bajnok lett. Búcsúztattuk a Liverpoolt, amikor még vezette a Premier League tabelláját. Az elődöntőben a Marseille volt az ellenfelünk, amely egy nagyon jó oldalát mutatta ellenünk. Ma pedig legyőztük a német bajnokot is. Az, hogy ilyen úton értünk el az aranyéremig, még fényesebbé teszi a sikert” – büszkélkedett a lefújás után Gasperini.

Atalanta–Leverkusen 3:0 (2:0)

Gólszerző: Lookman (12., 26., 75.)

Dublin, Aviva Stadion, 47 135 néző

Játékvezető: Kovács István (romániai)

Sárga lap: Djimsiti, Scamacca, Zappacosta, Koopmeiners, ill. Wirtz, Tapsoba

ATALANTA: Musso–Djimsiti, Hien, Kolasinac (46. Scalvini)–Zappacosta (84. Hateboer), Éderson, Koopmeiners, Ruggeri (91. Toloi)–De Ketelaere (57. Pasalic), Scamacca (84. Toure), Lookman

LEVERKUSEN: Kovář–Stanisic (46. Boniface), Tah, Tapsoba–Frimpong (81. Tella), Xhaka, Palacios (68. Andrich), Hincapie–Grimaldo (68. Hložek), Wirtz (81. Schick), Adli

Hirmagazin.eu

ElőzőKína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén
KövetkezőOrbán Viktor Magyarország jövőjéről: van egy tervem, és az sikerülni fog
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza