Az Egyesült Államok és Kína kettéoszthatja a világgazdaságot, ami globális szinten jelentős károkat okozhat. A Washington és Peking közötti feszültség pedig egyre csak fokozódik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik vezetője szerint egyre jobban érződik a gazdasági blokkosodás a világban: Gita Gopinath, az IMF vezérigazgató-helyettese a Stanford Egyetemen tartott beszédében kijelentette, hogy az olyan események, mint a globális járvány és Oroszország Ukrajna elleni inváziója, a hidegháború óta nem látott módon felborították a globális kereskedelmi kapcsolatokat – számolt be az CNBC

A világ országait egyre inkább a gazdasági biztonság és a nemzetbiztonsági aggodalmak vezérlik annak eldöntésében, hogy kikkel kereskednek és kikbe fektetnek be

– mondta, hozzátéve, hogy a világot jelenleg mgosztja a Kína és az Egyesült Államok közötti választás. Gopinath szerint noha a gazdasági rugalmasság erősítése nem feltétlenül rossz, a globális kereskedelem széttöredezettsége veszélyezteti a kiszámítható gazdaságot. 

A cikk emlékezetet, hogy a Washington és Peking közötti feszültség fokozódik: az Egyesült Államok nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva fokozza a kereskedelmi korlátozásokat és szankciókat Kínával szemben, közben Peking a Dél-kínai-tengeren való előretörést és a Tajvannal szembeni erőteljesebb fellépést fontolgat. Az IMF által összeállított adatok szerint a világ két legnagyobb gazdasága közötti növekvő feszültség globálisan is tükröződik: 2022-ben és 2023-ban háromezret meghaladó kereskedelmi korlátozást vezettek be, ami több mint háromszorosa a 2019-esnek.  

Az amerikai blokk főként Európát, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot foglalja magában, míg a Kína felé nyitott országok közé tartozik Oroszország, Eritrea, Mali, Nicaragua és Szíria. Ukrajna inváziója óta a tömbök közötti kereskedelem mintegy 12 százalékkal esett vissza, a közvetlen külföldi befektetések pedig 20 százalékkal csökkentek.  

A kínai elnök látogatása előtt: nyitni kell az ázsiai országok feléA világot háborúk és krízisek sújtják, és ennek hosszú távú káros következményeként ismét a blokkosodás felé mutatnak a folyamatok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint. A tárcavezető rámutatott: mindezek ellenére Kína részesedése a világgazdasági teljesítményből folyamatosan növekszik.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőExkluzív interjú Orbán Viktorral, Magyarország Miniszterelnökével – videó
KövetkezőRobert Fico felébredt a mélyaltatásból..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza