Több éves kutató és nemesítői munka eredményeként CPVO oltalom alá került a MATE Tájépítészeti, Településfejlesztési és Díszkertészeti Intézet Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportjának Rudbeckia hirta fajtajelöltje, amely így hivatalos fajtává vált.

shady girl kupvirag a mate uj hivatalos fajtaja 3292 1024x990 1
Shady Girl kúpvirág, a MATE új hivatalos fajtája

A fajta zömök termetének és intenzív, sötétbarna virágszíneinek köszönhetően a ’Shady Girl’ nevet kapta. 

A Shady Girl kúpvirág középmagas-magas termetű, bokros habitusú fajta. Rendkívül mutatós, barnás-lila és barnás-vörös sugárvirágjai, csaknem fekete köggel rendelkeznek. A sugárvirágok szélesek, a virágzatméret nagy, alakja kerek, szimpla. Levelei hosszúak és szélesek, erősen szőrözöttek, ami a szárazságtűrését fokozza.

shady girl kupvirag a mate uj hivatalos fajtaja 3291 630x1024 1
Shady Girl kúpvirág, a MATE új hivatalos fajtája

Az új fajta kiválóan alkalmazható a hagyományos egynyári ágyásokban, de alkalmas az évelőágyak díszítő értékének fokozására is.

A fajta szuperelit vetőmagját az idei évben a Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoport állítja elő és ezt kereskedelmi magtermesztés céljára átadja a fajtahasznosításra kijelölt gazdasági társaságnak. A kereskedelemben 2026 után várható a megjelenése.

 

shady girl kupvirag a mate uj hivatalos fajtaja 3290 787x1024 1
Shady Girl kúpvirág, a MATE új hivatalos fajtája

A fajta fenntartását a továbbiakban is a Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoport végzi.

Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Cikk

Hirmagazin.eu

ElőzőA pápának kijáró biztonságot kapja a kínai elnök, megspékelve ezzel a 3,1 tonnás páncélozott autóval..
KövetkezőMérföldkövéhez érkezett a világrekorder kötélhíd építése
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza