Pártállástól függetlenül erősödik a konszenzus a német politikusok körében, hogy szigorúbb szabályozásra, azaz kimondatlanul is korlátozásra lenne szükség a sztrájkjogot illetően. Ebben az évben szinte nem múlt el nap, hogy valamelyik ágazat, szakma képviselői ne sztrájkoltak volna.

Gazdasági szakértők szerint a német gazdaságot a sztrájkok miatt meddig is rendkívüli károk érték, különösen megdöbbentő volt a tekintélyes kölni gazdaságkutató intézet, az Ifo egyik vezetőjének becslése arról, hogy egyedül a mozdonyvezetők sztrájkja naponta százmillió eurós veszteséget okoz az ország gazdaságának.

Ezekben a napokban a szakszervezetek felhívására a Lufthansa földi személyzete után az utaskísérők szüntették be a munkát, miközben a mozdonyvezetők továbbra is megbénítják az áru- és személyszállítás mintegy 80 százalékát. A Verdi szakszervezet felhívása nyomán több tartományban pedig a sztrájk miatt ismét a tömegközlekedés bénult meg.

A német kormány közlekedési minisztere, a szabad demokrata Volker Wissing már hetek óta ostorozza a szakszervezeteket, és megállapodást sürget a munkáltatókkal. Mindenekelőtt a mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL elnöke áll a bírálatok középpontjában. Claus Weselsky sorra utasította el a német vasút, a Deutsche Bahn kompromisszumos, a bérre és a munkaidőre vonatkozó ajánlatait.

Ezúttal az ellenzék vezető pártja, a konzervatív CDU elnöke, Friedrich Merz sürgette a beavatkozást, mert szerinte ami a vasútnál és részben a Lufthansánál történik, az túllépi a „megengedett határokat”. A kereszténydemokrata politikus különösen élesen támadta a GDL elnökét. Szerinte Claus Weselsky az egész nemzetgazdaságot „bünteti” a Deutsche Bahn ellen folytatott személyes harcával.

El kell gondolkodnunk azon, hogy miként kerülhetjük el a jövőben az ilyen „túlkapásokat”

– jelentette ki Friedrich Merz, és hozzátette: a szövetségi köztársaság gazdasága legalább olyan, védelemre szoruló érték, mint a szakszervezetek sztrájkjoga.

Hasonlóan fogalmazott a CDU testvérpártja, a CSU parlamenti frakcióvezetője. „A szakszervezetek és a munkaadók közötti jelenlegi vitában most többnyire személyes viszályok dominálnak” – vélekedett Alexander Dobrindt, aki szerint ezért első lépésben ezért a tárgyaló feleket kellene „lecserélni”. A lehetőségek között említette ugyanakkor a kötelező választott bíráskodást, valamint rögzített határidők bevezetését a sztrájkok időben történő előzetes bejelentésére, valamint a munkabeszüntetések közötti „fix” időközökre is.

Közvetve Merz mellett sorakozott fel, a kormánykoalíció legkisebb pártja, az FDP parlamenti frakcióvezetője is. Christian Dürr szerint „korszerűsíteni” kel a sztrájkjogot, különösen a kritikus infrastruktúra esetében. Ő is élesen bírálta a GDL vezetőjét, Claus Weselskít, ak szerinte „túllő a célon”.

„Nem fordulhat elő, hogy Németországot egyetlen szakszervezeti vezető ilyen feszültségben tartsa, az országnak többmilliós gazdasági veszteséget, családok millióinak súlyos személyes károkat okozva” – jelentette ki.

A CDU szociális szárnya ugyanakkor „önmérsékletre” szólította fel saját pártja vezetőit, mert aki a sztrájkjogot akarja korlátozni, az veszélyezteti a társadalmi békét, és a demokrácia ellenségeinek kezére dolgozik.

Elutasította a sztrájkjog korlátozását célzó törekvéseket a kormányzó szociáldemokrata párt elnöke.

Németországban mindenkinek joga van sztrájkolni a magasabb béréért és jobb munkakörülményekért

– hangoztatta Lars Klingbeil, aki szerint ez nem kérdőjelezhető meg. A szociáldemokrata politikus ugyanakkor mielőbbi megegyezésre szólított fel rendkívüli kényelmetlenségeket okozó vasúti vitában.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőKülönös hatással van a Mars a földi óceánokra
KövetkezőA Liu-testvérek már kínai versenyzőként a rotterdami világbajnokságon..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza