Mi történt? Kedden volt az eddigi legnagyobb gazdatüntetés Varsóban az ukrán terményimport és az uniós klímapolitika ellen, tízezren vettek részt rajta. A gazdák a lengyel-ukrán határ nagy részét már korábban blokád alá vonták.

  • A hétvégén ismét Ukrajnából származó gabonát borítottak ki Lengyelországban a vonatsínek mellé a február 9-én újraindított tiltakozási hullám részeként.

Háttér: az EU 2022 júniusában függesztette fel az ukrán mezőgazdasági alapanyagokra és feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó importvámokat és mennyiségi kvótákat.

  • Az ekkor létrehozott szolidaritási folyosók célja az volt, hogy a Fekete­-tenger orosz blokádja idején szárazföldi útvonalakon sikerüljön kiszállítani a háború sújtotta országból a gabonát az élelmiszerhiány megelőzésére.
  • Azonban az Ukrajnával szomszédos országokban hirtelen megjelenő nagy mennyiségű áru lenyomta a helyi árakat, veszteségeket okozva a gazdáknak.

Mit mondanak? „Haljak éhen, mert ők háborúznak?” kérdezte egy tüntető lengyel gazda.

  • Denisz Smihal ukrán miniszterelnök „megtorló intézkedéseket” helyezett  kilátásba pénteken, ha Lengyelország március 28-ig nem oldja meg a határblokádot.
  • „Nagyon fontos számunkra, hogy Lengyelország a szövetségesünk maradjon. És ha nem lesz változás, akkor készek vagyunk ugyanakkor megvédeni gazdasági érdekünket” – mondta Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap.
  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök hasonlóan fogalmazott: „semmi nem fog változni” Lengyelország elkötelezettségében Ukrajna mellett, de a lengyeleket is megvédi az igazságtalan versenyben.

Számokban: két éve még csak a lengyelek 17%-a mondta, hogy nem segítene az ukrán menekülteknek, mostanra ez 41%-ra nőtt egy felmérés szerint.

  • Mindez fordítva is igaz: 94-ről 79%-ra csökkent a Lengyelországot baráti országnak tartók aránya az ukránok között.

Mi várható? A lengyel és az ukrán kormány március 28-án találkozik legközelebb, miután Tusk nem fogadta el Zelenszkij ajánlatát egy korábbi találkozóra.

Fotó: Sergei GAPON / AFP

Hirmagazin.eu