A memóriazavar a demencia legelismertebb tünete, de van egy olyan jel is, amit könnyen kiszúrhatunk akár zuhanyzás közben is.

A demencia tünetei közé tartozhat a memóriazavar, a gondolkodás sebességének lassulása, a szellemi éleslátás hanyatlása, a hangulat változékonnyá válása, valamint a mindennapi tevékenységek elvégzésének nehézségei. De nem ezek a jól ismert tünetek a kizárólagos jelei annak, hogy valami nem stimmel. A szaglás elvesztése komoly figyelmeztető jel lehet – írja a sassy.hu az Express cikke nyomán.

Egy kutatás szerint ez a tünet már az első stádiumban jelzi a betegséget, és a zuhanyzás során nagyon könnyen észlelhető. Amennyiben valaki fürdés közben nem érzi (vagy csak alig) a sampon és a tusfürdő illatát, az komoly figyelmeztető jel. (Kivéve persze, ha előtte a Covid miatt vesztette el a szaglását és az még nem tért vissza.)

A Chicagói Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a szaglás hirtelen romlása a demencia korai jele lehet.

A memória ugyanis létfontosságú akkor is, amikor az ember fel szeretne ismerni egy illatot. A programot vezető, Jayant M. Pinto, aki a szaglószervi és orrmelléküreg-betegségeket vizsgálja, elmondta:

„Ez a tanulmány újabb támpontot ad arra, hogy a szaglás gyors csökkenése igazán jó indikátora annak, ami végül majd strukturálisan bekövetkezik az agy bizonyos régióiban.” Az amerikai tudós még hozzá tette: „Ki tudtuk mutatni, hogy a szaglás gyors hanyatlásában szenvedő emberek agyában a szürkeállomány térfogata és alakja is kisebb volt.”

Ha tehát valaki azt veszi észre, hogy Covid nélkül is jelentősen lecsökkent a szaglása, vagy a koronavírus-fertőzés után az nem tér vissza, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz. Ugyanis ha a demenciát időben elkezdik kezelni, hosszú évtizedekig képes lesz még a beteg megközelítőleg teljes életet élni.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

ElőzőRespect..
KövetkezőItalok, amelyek gyulladást keltenek és csökkentenek a szervezetben és az ellentét, gyulladáscsökkentő kakukkfüves-gyömbéres tonikrecept
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza