Önmagában ez is óriási dolog a magyar sportélet számára, ám Magyarországra az augusztusi világbajnokság szervezése mellett az eredmények miatt is felkapta a fejét a világ. Nem csupán a Nemzeti Atlétikai Központban, hanem a Föld minden táján elért diadalok miatt. Alig akad ugyanis olyan sportág, amelyben a magyar sportolók ne értek volna el hatalmas sikert. Egy évvel a párizsi játékok előtt számos olimpiai (és nem olimpiai) sportágnak lett magyar világbajnoki érmese-aranyérmese, de többek között teniszben és kerékpárban is született óriási bravúr. A csapatsportok közül pedig szintén láttunk csodát fociban, vízilabdában, kézilabdában, jégkorongban és kosárlabdában is. Nehéz volt tehát, de végül összeállítottunk egy szubjektív sorrendet a 2023-as év 10+1 legemlékezetesebb magyar sportpillanataiból, a cikkünk végén pedig Ön is szavazhat, hogy Önnél melyek okozták a legnagyobb eksztázist – írja az Origo.hu minden fontos részletre kiterjedő cikkáben!

10. DUBEI DEBÓRA KOSARA AZ EB-NEGYEDDÖNTŐ UTOLSÓ MÁSODPERCEIBEN

Júniusban került sor a szlovén-izraeli közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságra. A magyar válogatott a csoportkörben a szlovákok magabiztos legyőzése után egy ponttal kikapott Törökországtól, majd az utolsó fordulóban hatalmas bravúrral múlta felül a címvédő Szerbiát, ésmegszerezte a csoportelsőséget.Székely Norbert együttese ezzel automatikusan bejutott a negyeddöntőbe, ahol Csehország volt az ellenfél.

A győztes magyar válogatott ünnepel a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott, Magyarország – Csehország mérkőzés után. FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A meccs szenzációsan alakult,a harmadik negyed közepén már 48-31-re vezetett a magyar válogatott,és úgy tűnt, nem kell izgulnia az elődöntőbe jutás miatt. Aztán jött az összeomlás, a csehek pedig elkezdték a felzárkózást: három perccel a meccs vége előtt már csak egy pont volt a magyar előny. A folytatásban felváltva születtek a kosarak, ám az utolsó percben Kányási Veronika nem tudta értékesíteni a büntetőit, a csehek pedig 10,8 másodperccel a vége előtt átvették a vezetést. Az időkérés után ráadásul úgy tűnt, eladtuk a labdát, és csak hosszú videózás után derült ki, hogy folytathatjuk a támadást. Ki is használtuk: Dubei Debóra tempódobása 3,6 másodperccel a vége előtt a kosárban landolt, ezzel pedig 62-61-re a magyar válogatott nyerte az őrült ljubljanai elődöntőt.26 év után jutott be a később negyedikként záró csapat Eb-elődöntőbe, ráadásul a sikerrel a soproni olimpiai selejtezőn is biztosította a helyét.

Videó

9. BÖDE-BÍRÓ BLANKA ÉS MIKLER ROLAND VÉDÉSE A SORSDÖNTŐ VB-MECCS HAJRÁJÁBAN

A női kosárválogatotthoz hasonlóan a női és a férfi kézilabda-válogatott is drámai végjátékban harcolta ki, hogy 2024 elején még selejtezőn harcolhasson az olimpiai részvételért. A női együttes teljesítménye friss emlékként él: a svéd-norvég-dán közös rendezésű világbajnokságon gyenge második félidőkkel, de összességében papírforma szerint kikapott Svédországtól és Montenegrótól, miközben magabiztosan legyőzte Kamerunt, Paraguay-t és Szenegált. Az utolsó, horvátok elleni meccs előtt már tudni lehetett, hogy a vb-negyeddöntőre nincs esély, egy sikerrel viszont meglesz az olimpiai selejtező.

A játékosokon kívül talán csak kevesen gondolták negyedórával a meccs vége előtt, hogy legyőzzük a horvátokat. FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

Aztán ez a meccs teljesen ellentétesen alakult a korábbi két rangadóhoz. Az első félidőben nem játszott jól Golovin Vlagyimir együttese, ésa 42. percre kialakult egy hatgólos horvát előny, azaz elúszni látszott a győzelem.Ám ezután a horvátok láthatóan elkezdtek izgulni, a magyar válogatottat pedig hajtotta a szíve, így folyamatosan csökkent a különbség. Két perccel a vége előtt Klujber Katrin kiegyenlített, majd Böde-Bíró Blanka ziccert fogott, ígyelőször támadhattunk a vezetésért. Debreczeni-Klivinyi Kinga be is lőtte az 59. perc legvégén,ám a gyors ellentámadásból hetest harcoltak ki a horvátok. Böde-Bíró azonban ezt is kivédte, majd okosan, szinte teljesen végigtámadtuk a hátrelévő időt, így 23-22-re megnyertük a meccset és kiharcoltuk a részvételt az olimpiai selejtezőn, ahol Svédország, Kamerun és Japán lesz az ellenfél.

Videó

A magyar férfi kéziválogatott még januárban, szintén Svédországban ért el hatalmas bravúrt. Dél-Korea és Izland legyőzése után Portugália és a házigazda már soknak bizonyult, így a brazilok ellen az életben maradás volt a tét. A végig szoros mérkőzés 58. percében kiegyenlíthetett volna a dél-amerikai együttes, ám Mikler Roland óriásit védett, így az ellentámadásból Chema Rodríguez együttese két góllal lépett el.

Innen már nem volt visszaút a braziloknak, és mivel a portugálok Izland és Brazília ellen is pontot vesztettek, a svédek pedig az utolsó körben szintén legyőzték őket, ezért a Zöld-foki szigetek legyőzésével bejutott a vb-negyeddöntőbe a magyar válogatott.A végül 8. helyen záró együttes ezzel a nőkhöz hasonlóan biztosította a helyét a márciusi olimpiai selejtezőben,ahol jelen állás szerint Spanyolország, Bahrein és Brazília ellen harcolhatja ki a párizsi részvételt – a januári Európa-bajnokság ezen még változtathat.

Videó

Forrás és folytatás

HIRMAGAZIN.EU

ElőzőMa este: Mi a manó? – Karácsonyi, családi vígjáték – videó
KövetkezőBemutatkozik Pomozi Gabriella, 21. századi költőnk – videók
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza