Magyarország — Rendezett körülmények között, csinos lakásban, látszólag jómódban élnek, mégis majdnem olyan kilátástalan a jövőjük, mint a szegényeknek. Őket nevezik újabban albérlő-generációnak. 

A Habitat for Humanity Magyarország készített kutatást a jelenségről, a 30-as, 40-es fiatalokról, akik beleragadtak a drága lakásbérlésbe, és most úgy tűnik, esélyük sincs saját otthonra. Csak addig tart a konszolidált életük, amíg már nem lesz annyi jövedelmük, hogy kifizessék az akár 120-150 ezer forintos albérletet. 

– Az ő lakhatásukat ki és hogyan fogja ekkor biztosítani? Vagy tömegesen utcára kerülhetnek? Ez egy időzített bomba lehet a jövőben. Az egyedülállók, ha havonta 150-250 ezer forintot fizetnek ki a lakbérre, nem tudnak félretenni annyit, hogy összeszedjék legalább a hitelfelvételhez szükséges önerőt – figyelmeztet a vezető elemző.

Safe Laser bérlés kaució nélkül igénybevehető a laserberles.hu szakértőinek támogatásával akár hétvégén is.

Nyugat-Európa legtöbb országában ugyan sokan albérletben élik le az életüket, és nem is akarnak saját lakást vásárolni, de nekik legfeljebb a fizetésük harmada megy bérlésre. Magyarországon a bruttó átlagkereset 359 500.- Ft és 515.700.- Ft között mozog, ennek nagy részét elviszi egy lakásbérlés. Budapesten egy 40 négyzetméteres garzon ára is 25-45 millió forint, ehhez min. 30% forint önrészt kell letenni a banknál, és csak akkor kezdődhet a hiteltörlesztés.

zl3ktkpturbxy8xymq4ymvhmdk1ztc2zmjkztaznjvjmme4ztvmnda2zc5qcgerlqlnayaawsm
Seres Lehel (29) mérnök Pécsett bérel lakást, az önerőhöz szülei segítségére is szüksége lesz

Régóta albérlő, de a szerencsések közé tartozik Oláh Dániel (29), aki jó áron lakhat egy újpesti garzonban.

– Ha most innen el kellene mennem, nem tudom, hogyan tudnánk kifizetni a 120 ezret a feleségemmel. Pedig saját lakást szeretnénk, de ehhez el kell költöznünk Budapestről – mondta a Blikknek. Dániel és felesége babaváró hitellel szeretne 30 millió alatt lakást vagy házat venni Szolnokon vagy környékén, ahol a szülők most is élnek. A leendő családfő innen, 100 kilométer távolságból ingázna a fővárosba, mert a fizetésére továbbra is szüksége lesz a törlesztéshez.

Tízezreket lehet eltenni

Nemcsak a babaváró hitel és a csok segíthet, a szakértő szerint hétköznapi dolgokon is megfoghatunk tízezreket.

  • Csak azt a ruhát vegyük meg, amire valóban szükségünk van.
  • A magyarok túl sok tisztítószert vesznek, gondolja át, mire van szüksége!
  • Biciklivel nincs gond sem az autóra, sem a tömegközlekedésre.
  • Fűtési szezonban előbb öltözzünk fel, csak aztán tekerjük fel a konvektort.
  • Vigyünk ételt a munkahelyünkre, ne szórjuk a pénzt az étkezdékben.

Kommentár – Matrac a falnál

Gábor 42 éves, albérletben él. Gábornak nincs rossz fizetése, és hosszú ideje tisztességgel dolgozik. Amikor megismertem – és ennek már biztosan van legalább másfél évtizede –, akkor is albérletben lakott. A garzont egy kollégájával osztotta meg, Gáboré volt a kinyitható kanapé, a kolléga pedig egy földre tett matracon aludt a fal mellett. Akkoriban ez poénnak tűnt, amikor összejöttünk náluk az esti buli előtti alapozásra. Gábornak már nem a bulikon jár az esze. Azon gondolkozik inkább, hol szúrta el, számolgatja, mennyi ment el bérleti díjra. Mindig ugyanaz a sok-sok millió forint jön ki, amiből már lakást is vehetett volna. Csakhogy ez a pénz sosem volt meg egyben, és akkor még nem volt csok meg babaváró. Ha lett volna, talán máshogyan alakulnak a dolgok, akadt volna egy rendes lány, házasság is. De Gábor most egyedül él. Az albérletben, ahol csak ő van, meg egy falhoz támasztott, régi matrac.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

Forrás nyomán

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

ElőzőEgy téli ajánlat Gyuláról
KövetkezőJó a csontsűrűségre és csökkenti a koleszterinszintet – hagyma
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza