Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai vezetője júliusban azt javasolta, hogy a blokk hozzon létre egy alapot, amely négy éven keresztül évente legfeljebb ötmilliárd euróval támogatná – írja a Mandiner.

– a nyugati országok szélesebb körű biztonsági kötelezettségvállalásainak részeként – Ukrajnát az orosz invázió elleni küzdelemben.

Az uniós védelmi miniszterek november 14-én, kedden Brüsszelben készülnek megvitatni tervüket,

MINDEKÖZBEN A DIPLOMATÁK SZERINT TÖBB ORSZÁG – KÖZTÜK NÉMETORSZÁG – FENNTARTÁSOKAT FOGALMAZOTT MEG AZZAL KAPCSOLATBAN, HOGY ILYEN NAGY ÖSSZEGEKET ÉVEKRE ELŐRE LEKÖSSENEK.

Magyarország blokkolja ezt a kezdeményezést

Borrell javaslata arra irányult, hogy a támogatást hosszabb távra alapozzák meg azáltal, hogy az Európai Békefenntartási Eszközön belül létrehozzák az ukránok támogatásra szánt alapot,

EBBŐL TÉRÍTIK MEG AZ EU-TAGÁLLAMOKNAK A MÁS ORSZÁGOKNAK NYÚJTOTT KATONAI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSUKAT

– írta az Euractiv.

Majd felidézték, hogy Magyarország a kezdettől fogva blokkolja ezt a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy Ukrajna felvette a magyar OTP Bankot az úgynevezett „nemzetközi háborús szponzorok” listájára. Ukrajna azóta ugyan eltávolította a bankot a listáról ideiglenesen, de mint a lap fogalmazott, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy garanciákat kérjen arra, hogy nem kerül vissza a feketelistára.

A katonai segélyekről szóló vita épp akkor kezdődik, amikor az EU tagállamai arról a javaslatról is tárgyalnak, hogy Ukrajnának 50 milliárd eurós gazdasági segítséget nyújtsanak.

Forrás nyomán

SKYTING MAGAZIN