Kínába látogató amerikai szenátorok Peking segítségét kérték, hogy hasson rá Iránra, hogy Teherán zabolázza meg a példátlanul brutális hétvégi terrorakciót elkövető palesztin Hamászt. Kommentátorok szerint azonban – ambíciói ellenére – Kína képességei korlátoltak.

Arról, hogy Washington szeretné, ha Kína felhasználná befolyását Iránban a palesztin Hamász és Izrael közötti konfliktus elterjedésének fékezésére, Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője beszélt a Kongresszus Kínában tartózkodó küldöttsége nevében.

„Sokféle módon tudják befolyásolni Iránt, és arra kértük őket, tegyenek meg mindent, hogy Irán ne terjessze tovább a tüzet saját lépéseivel vagy a Hezbollahon keresztül” – mondta.

Az amerikaiak azt állítják: Pekingben megígérték nekik, hogy átadják az üzenetet. Kínára azért is figyelnek Teheránban, mert a Nyugattal szembeni „ellenpólus”, a Globális Dél egyik kulcsállama. Továbbá: a következő években 400 milliárd dollárt tervez befektetni Iránban az olajiparba, a telekommunikációs és más ágazatokba.

Schumer és öt másik, a republikánus és a demokrata pártot egyaránt képviselő amerikai szenátor hétfőn más magas szintű találkozók mellett Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott.

„Mélységesen elszomorítanak bennünket a civil áldozatok, ellenezzük és elítéljük a civileknek ártó cselekményeket” – mondta Mao Ning kínai külügyi szóvivő, bár a nyugati média szerint sem Peking, sem Oroszország nem hajlandó elítélni a tömegvérengzést rendező Hamászt, amire többszáz palesztin halálát okozó izraeli bombázás volt a válasz.

„Ellenezzük azokat a lépéseket, amelyek eszkalálják a konfliktust, destabilizálják a régiót és reméljük, hogy a harcok leállnak, és hamarosan visszatér a béke” – mondta a kínai szóvivő.

Amikor Kína Iránnal való kommunikációjáról kérdezték, kerülte a konkrét választ:

„Szeretnénk még egyszer felszólítani az érintett feleket, hogy azonnal állítsák le a harcokat,

védjék meg a civileket és kerüljék el a helyzet további romlását”.

A kínai külügy vasárnapi nyilatkozata sem említette a Gázai övezetet ellenőrző Hamászt, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorista csoportként tart nyilván.

A Hamász szervezett vérfürdője után azonnal felmerült a gyanú, hogy Iránnak is köze lehetett hozzá, mivel Teherán régóta támogatja a szervezetet.

Iráni parlamenti képviselők valósággal ünnepelték a jelentős részben izraeli polgári lakosok elleni támadást. Irán azonban tagadta, hogy részt vett volna a támadás szervezésében.

Az izraeli hadsereg és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is azt mondta hétfőn: nem látott erre utaló bizonyítékot.

Ez szembemegy egy egy nappal korábbi állítással: Ghazi Hamad, a Hamász szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a csoport közvetlen támogatást kapott Iránból.

A Wall Street Journal ugyancsak vasárnap arról számolt be, hogy iráni biztonsági tisztviselők „segítettek” a tervezésben, és egy múlt hétfői bejrúti találkozón jóváhagyták a támadást. Három amerikai tisztviselő az NBC Newsnak viszont azt mondta, hogy nem tudták megerősíteni a cikk tartalmát, ami ellentmondott egy hétfői Reuters-jelentésnek, hogy csak Hamász-parancsnokok szűk köre vett részt az akció tervezésében.

Visszatérve Pekingre: bár Kína diplomáciai tényezőként akarja beállítani magát, különösen a szaúdi-iráni közeledésben játszott szerepe miatt, kommentátorok szerint fél kockáztatni és határozottan állást foglalni. A könnyen elérhető kis sikerekre hajt – mondta a londoni SOAS Kína Intézet igazgatója, Steve Tsang.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

ElőzőBaljós szikla látszik ki a Dunából
KövetkezőSzinte ez fáj a legjobban mindenkinek! – Iszonyatosan emelkedik a gáz ára..
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza