Maria Arena európai parlamenti képviselő többször felszólalt már Brüsszelben a betegek terápiájához használatos orvosi kannabisz jótékony hatásairól. A fia pedig termeszti.

A Katar-gate-nek nevezett korrupciós botrányban érintett Maria Arena belga szocialista EP-képviselő fia, Ugo Lemaire a társtulajdonosa annak a BRC & Co nevű vállalatnak, amely a több európai államban, így Belgiumban is legális CBD-termékeket állít elő kannabiszból. A céget Maria Arena érdekeltségei miatt többször is összeférhetetlenségi vádakkal illették – közölte a Mandiner.

A lap azt írja, a Katar-gate ügy kivizsgálásakor Ugo Lemaire lakásán 280 ezer eurónyi készpénzt találtak a házkutatások során. Maria Arena tagadja, hogy akár hozzá, akár a brüsszeli korrupciós botrányhoz köze lett volna a lefoglalt összegnek. A botrányba belebukott Michel Claise, a korrupciós ügyet vizsgáló bíró, akinek a fiával Ugo Lemaire közösen vezette a BRC & Co vállalatot. Maria Arena sok támadást kapott az elmúlt időszakban fia cégének tevékenysége miatt, de az EP-képviselő tagadott minden összeférhetetlenséggel kapcsolatos vádat.

Politico arról számolt be, hogy négy évvel ezelőtt

az az ACTIVE nevű kannabisz-kereskedői szövetség tarthatott rendezvényt az Európai Parlamentben, amelynek a Benelux-államokért felelős elnöke Maria Arena fia, Ugo Lemaire.

A belga politikus az ezzel kapcsolatban megfogalmazott kritikákra azzal reagált, hogy a rendezvény közérdekű esemény volt és nem beszéltek a résztvevők sem a rekreációs kannabiszról, sem a CBD-termékekről, csak az egyes terápiákhoz használható orvosi kannabisz került szóba a konferencián.

Két évvel később, 2021-ben Maria Arena vezetésével megalakult a gyógyászati kannabisszal foglalkozó parlamenti lobbicsoport a marihuána minél szélesebb körben való legalizálásának propagálása érdekében.

Ez a csoport azonban kihátrált Arena mögül, amikor kiderült róla, hogy a fián keresztül vannak érdekeltségei ezen a területen.

Maria Arena fia korábban azt mondta, reméli, hogy a jövőben egyre több európai országban legalizálhatják a kannabiszt, mint fogalmazott: „a jogszabályi keretek harmonizációjára várunk az Európai Unió tagállamaiban”.

Maria Arena a Politicónak nyilatkozva azzal védekezett, hogy saját parlamenti lobbicsoportja csak az orvosi kannabisz kérdésével foglalkozik. A belga szocialista EP-képviselő ugyanakkor 2020-ban még úgy fogalmazott a Bedrocan nevű, terápiás kannabiszt forgalmazó cég honlapjának adott interjúban, hogy a gyógyászati kannabisz számára előbb „új uniós jogi keretet” biztosít, majd megteszi a „további lépéseket” annak érdekében, hogy „előrelépést érjen el a CBD szabályozásában a gyógyászati felhasználáson túl”.

Eva Kaili, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino után Maria Arena volt a negyedik EP-képviselő, akit érintettként megneveztek a Katar-gate-ként elhíresült korrupciós botrányban. A rendőrség júliusban házkutatást tartott Maria Arena otthonában az Európai Parlament korrupciós botrányát felgöngyölítő ügy nyomozásának részeként. A Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjához tartozó Maria Arenát nem hallgatták ki és nem emeltek vádat ellene az eljárás alatt, ugyanakkor szoros szakmai kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselővel, az ügy főszereplőjével.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Előző99,91 százalékos feldolgozottság: Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai választást
KövetkezőErőteljes orosz dróntámadás ellen védekezik most Ukrajna
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza