Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro bevezetése mellett

– írja az euronews.com

Fennállásának 15. évfordulójára megjelentetett egy 95 oldalas tanulmányt a Policy Solution arról, hogy milyen Európát szeretnénk. 

Az 1000 fő személyes megkérdezésésvel készült kutatást a Závecz Research végezte 2023. április 28. és május 5. között. A legfontosabb kérdések, hogy mit jelent az EU a magyarok számára 2023-ban, mit tartanak az uniós tagság legfontosabb előnyeinek és hátrányainak, és hogyan vonják meg az uniós tagság gazdasági mérlegét.

Íme a főbb eredmények:

– Stabilan 70 százalék felett Magyarország uniós tagságának támogatottsága.

2023-ban 72 százalék szavazna arra egy népszavazáson, hogy Magyarország maradjon az Európai Unióban.

– Az Európai Unióval kapcsolatos tudás szintje érdemben meghatározza, hogy mennyire támogatják a magyarok az ország EU-tagságát. EU-tudástesztünk eredményei alapján a magasabb tudásszint felé közeledve jelentősen növekedik az EU-pártiak és csökken a HUXIT-kérdésben bizonytalanok aránya.

A magas (77%) és a közepes (74%) tudásszinttel rendelkező személyek háromnegyede az EU-ban maradásra voksolna. A hiányos EU-s tudással rendelkező csoportban még mindig a válaszadók fele szavazna a maradásra egy referendum esetén.

– A magyarok az uniós tagságot elsősorban anyagi okok miatt tartják előnyösnek.

A válaszadók közel egyharmada (29%) számára az uniós támogatások Magyarország gazdaságára gyakorolt pozitív hatása az első dolog, ami eszükbe jut az Európai Unióról. A tagságunk legnagyobb előnye az Európai Unió által biztosított források és gazdasági fejlődés lehetősége, amit a magyarok 54 százaléka sorol a három legfontosabb előny közé.

– Az uniós tagság legnagyobb hátrányai: túlzott szabályozás, nemzeti szuverenitás gyengülése, migráció, uniós források befagyasztása, szankciós politika

A válaszadók ötöde (22%) a túlzott szabályozást emelte ki, mint legfőbb hátrányt. 

– A magyarok többsége (50%) szerint Magyarország több pénzt kap az EU költségvetéséből, mint amit befizet, de a megkérdezettek 36 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarország nettó befizetővé vált. Az EU gazdasági legitimációjának lassú eróziója: a két évvel ezelőtti állapothoz képest 2023-ra 7 százalékponttal nőtt azok aránya, akik szerint Magyarország nettó befizetője az uniós költségvetésnek.

A Fidesz-KDNP szavazóinak fele úgy véli, hogy az elmúlt évek folyamán nettó befizetővé vált Magyarország. A magyarok 66 százaléka szerint a gazdaságunk jelentősen profitál Magyarország EU-tagságából, amivel a megkérdezettek 28 százaléka nem ért egyet. 

– A magyar társadalom erősen megosztott az Európai Unióban zajló folyamatok jelenlegi irányával kapcsolatban: 44 százalék szerint jó, 47 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok az EU-ban.

Leginkább a Fidesz-KDNP szavazói (57%), a Mi Hazánk (55%) és a Jobbik (50%) szimpatizánsai vélekednek úgy, hogy az EU-ban rossz irányba mennek a dolgok, míg az MSZP (66%), a Momentum (64%), illetve a DK (62%) szavazóinak többsége szerint alapvetően jó irányba tartanak az uniós folyamatok. 

– A magyarok szerint 2023-ban az EU leginkább a demokrácia és a jogállam védelmét (35%), az EU-n belüli munkavállalás, tanulás és utazás szabadságát (28%), illetve az uniós állampolgárok életszínvonalának javítását (25%) képviseli.

A kormánypárti szavazók szerint jelenleg az EU leginkább a munkavállalás, a tanulás és az utazás szabadságát (30%) képviseli. Az ellenzéki szavazók körében messze kiemelkedik a demokrácia és a jogállamiság védelme (51% sorolta az EU-ra jellemző három legfontosabb érték közé).

– 2023-ban a kormánypártiak és az ellenzékiek is azt várják a leginkább az EU-tól, hogy a béke értékét képviselje. A megkérdezettek 44 százaléka a békét jelölte meg az első három legfontosabb érték között, 35 százalék jelölte meg az állampolgárok életszínvonalának javítását, 31 százalék szerint pedig az EU-nak főként a demokrácia és a jogállam védelmét kell képviselnie a jövőben.

Jelenleg a fideszesek (44%) és az ellenzékiek (45%) is azt várják a leginkább az EU-tól, hogy a béke értékét képviselje.

– Ami az Európai Unió globális szerepét illeti, a legtöbben (40%) úgy vélik, hogy „szociális Európaként” kellene példát mutatni a világ többi része számára. Az élen végző „szociális Európa” mellett az egységes gazdasági fellépést a világgazdaságban is rendkívül sokan (33%) tartják prioritásnak. Hasonlóan nagy arányban (32%) válaszoltak úgy, hogy az EU-nak a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok globális védelmezőjének kell lennie.

Tízből négyen válaszolták azt, hogy az EU-nak olyan jóléti államnak kell lennie, ami a világban élen jár a közszolgáltatások biztosításában és a rászorulók támogatásában

– A magyarok elsősorban az egészségügyre és a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatására költenék az uniós forrásokat.

A magyarok 45 százaléka szerint elsősorban a hazai egészségügy fejlesztésére kellene költeni az EU-s pénzeket, 28 százalék szerint a hátrányos helyzetű magyarországi régiók, leszakadó települések felzárkóztatására, további 25 százalék szerint pedig a hátrányos helyzetű emberek közvetlen támogatására

– A magyar társadalom nyitott az EU további bővítése felé, de Ukrajna EU-tagságát a többség ellenzi.

A válaszadók több mint fele támogatná Törökország (53%), Szerbia (53%), Montenegró (52%) és Bosznia-Hercegovina (51%) uniós tagságát. Koszovót 41% támogatja, míg 42% ellenzi, míg Ukrajnát 34% támogatja, 51% ellenzi. 

– A fideszesek többsége szerint is teljesíteni kellene az összes mérföldkövet az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében, de az Erasmus program felfüggesztése megosztja a magyar társadalmat.

A magyarok 70 százaléka szerint a kormánynak teljesíteni kell az Európai Bizottság összes mérföldkövét azért, hogy Magyarország számára végre elérhetővé váljanak az EU-s pénzügyi források. A Fidesz-KDNP (58%) és a Mi Hazánk (55%) szavazóinak abszolút többsége is így vélekedik. Az Erasmus program felfüggesztésével kapcsolatban: a megkérdezettek 48 százaléka szerint a külföldi tanulmányok EU-s ösztöndíjrendszerének felfüggesztése helyes döntés volt, azonban 45 százalék ezzel nem ért egyet.

– Kétharmados többség az euró bevezetése mellett. A többség támogatja Románia schengeni csatlakozását és a közös európai hadsereg felállítását is.

A magyarok kétharmada (67%) szerint, ha hazánk teljesíti a feltételeket, akkor be kell vezetni az eurót. Ezzel a megkérdezettek negyede (27%) nem ért egyet. Minden politikai táborban többsége van az euró bevezetésének. A megkérdezettek többsége (58%) szerint Magyarországnak határozottan fel kell lépnie annak érdekében, hogy Románia is csatlakozhasson a schengeni övezethez. A megkérdezettek kétharmada (64%) szükségesnek tartja egy közös hadsereg megszervezését, míg 29 százalék ellenezne egy ilyen döntést.

SKYTING MAGAZIN

ElőzőLeállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt
KövetkezőA fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza