Ezek a veszélyek fenyegetik a civilizációt

fod
fod

A Science Advances folyóiratban megjelent új tanulmány szerint hat „vörös vonalat” már átlépett az emberiség, a Föld stabilitásának és ellenálló képességének fenntartásához szükséges kilenc meghatározó tényező közül.

Az a hat olyan tényező, amely már most is a magas kockázati tartományban van:

  • az éghajlatváltozás
  • a bioszféra érintetlensége (genetikai diverzitás és az ökoszisztémák rendelkezésére álló tér és energia), 
  • a szárazföldi rendszerek változása (erdők, mezők, hegyek állat és növényvilága), 
  • az édesvíz rendelkezésre állása (a teljes vízciklus változásai a szárazföldön), 
  • a biogeokémiai áramlások (tápanyagciklusok átalakulása) 
  • új veszélyes elemek megjelenése (mikroműanyagok és szerves szennyező anyagok).

Katherine Richardson, a Koppenhágai Egyetem munkatársa és a tanulmány elsőszámú szerzője a felsorolt kockázati tényezőket a vérnyomáshoz hasonlítja.

Növelik a katasztrófa esélyét

„Ha valakinek a vérnyomása jelentősen 120/80 felett van, az nem garancia a szívrohamra, de növeli a kockázatot. Ugyanez igaz itt is: az egyes határok áttörése nem jelent azonnali katasztrófát, de növeli annak a kockázatát, hogy olyan folyamatok induljanak el, amelyek valószínűleg drámaian és visszafordíthatatlanul megváltoztatják a Föld általános környezeti feltételeit olyanná, amely már nem támogatja az általunk ismert civilizációt.” 

A téma kutatása és a peremfeltételek felállítása, azaz a környezeti korlátok meghatározása még 2009-ben kezdődött.  Ahhoz azonban, hogy továbbra is naprakészek legyenek az eredmények, a Föld különböző rendszereiből érkező mérési, megfigyelési adatokat folyamatosan be kell építeni a modellbe. A mostani tanulmányban immáron a harmadik frissítést tették közzé.

Az elemzést nyolc különböző ország 29 tudósa végezte.

A kutatók először azonosították azokat a folyamatokat a Föld ökoszisztémájában, amelyek az elmúlt 12.000 évben fontosak voltak az ember számára kedvező feltételek fenntartásához. Ez az időszak a stabil és enyhe hőmérsékleti körülményekről ismert.

Ezt követően felmérték, hogy az emberiség mennyire változtatja meg ezeket a rendszereket. Végül meghatározták, hogy az emberi tevékenység mennyire növeli a Földön fennálló általános körülmények drámai és visszafordíthatatlan változásainak kockázatát. Kutatásuk során számítógépes szimulációkat alkalmaztak.

Évtizedek óta veszélyeztetjük a Földet

Eredményeik alapján az emberiség 1988 óta sérti meg kockázatos mértékben bolygónk biztonságos éghajlati és szárazföldi rendszerét, és most a rendszerszintű zavarok közeledtével néz szembe.

A kutatók a légköri szén-dioxid-koncentráció és a sugárzási kényszer (amely a légkör energiaegyensúly-zavarának nagyságát jelenti) 350 ppm-ben, illetve 1 Watt per négyzetméterben (W/m2) határozták meg a bolygó egyensúlyi határát. Jelenleg ez elérte a 417 ppm-et és 2,91 W/m2-t.

Az erdővel borított területek globális területét az eredeti erdőborítási határ százalékában vizsgálták. 75 százalékra becsülték azt az értéket, amelynél az egyensúly még nem bomlik fel. Sajnos a jelenlegi érték már csak 60 százalék. 

A bioszféra érintetlenségét illetően a kutatók 10 kihalásnál kevesebbet tartottak fenntarthatónak egymillió fajévenként. Azaz egymillió fajból évente 10 kihalása még normálisnak tekinthető. De a legóvatosabban végzett számításaik szerint a kihalási ráta napjainkban több, mint 100 kihalás millió fajévenként. Tehát ez a határ is megsérült.

Egymillió fajt fenyeget a kihalás

Jelenleg a becslések szerint a 8 millió növény- és állatfaj közül körülbelül egymilliót fenyeget a kihalás, és a növények és állatok genetikai sokszínűségének több, mint 10 százaléka kipusztulhatott az elmúlt 150 évben. 

A bioszféra érintetlenségének második mérőszáma úgy határozható meg, ha kiszámítjuk a növények fotoszintézise során keletkező szén mennyiségének, valamint a légzésre felhasznált energia mennyiségének különbségét.

A tanulmány kimutatta, hogy az ipari forradalom előtt az élővilág rendelkezésre álló energia nagyjából 30 százalékát az emberiség kisajátította. Ez járult hozzá biológiai sokféleség csökkenéséhez.

Richardson meghatározta az édesvíz mennyiségének is a kritikus értékét, amely magában foglalja a kék vizet (felszíni és talajvíz) és a zöld vizet (a növények számára elérhető víz).

A számítások szerint a kék és zöld vízre gyakorolt ​​emberi hatás 18,2 százalék, illetve 15,8 százalék, ami jóval magasabb, mint a 10,2 százalékos, illetve a 11,1 százalékos határérték.

A vízzel régóta baj van

Az elemzés kimutatta, hogy a kék víz estében már 1905-ben, illetve kék víz esetében 1929 óta a kritikus érték alatt van a hasznosítható víz mennyisége. 

A tanulmány megvizsgálta a tápanyagok, például a nitrogén és a foszfor áramlását is. „A tápanyag-elérhetőség változásának óriási következményei vannak a biológiai sokféleségre és a vízminőségre nézve. Ezenkívül a reaktív nitrogén [beleértve a nitrogén-oxidokat (NOx), az ammóniát (NH3) és a dinitrogén-oxidot (N2O)] olyan erős üvegházhatású gázok termeléséhez vezethet, amelyek tovább fokozzák az éghajlatváltozást” – magyarázta Richardson.

A határt 11 teragrammban (Tg) rögzítették a foszfor, és 62 Tg a nitrogén esetében. Ez most 22,6 Tg, illetve 190 Tg. 

A mikroműanyagok és szerves szennyező anyagok kritikus értékénél nem állapítottak meg normál értéket, hiszen ezek néhány évszázaddal ezelőtt még egyáltalán nem voltak jelen a Földön. Ez azt jelenti, hogy az emberiség ezt a határt is túllépte.

Megállapították ugyanakkor, hogy a sztratoszférikus ózonréteg csökkenése, az aeroszol terhelés és az óceán savasodása a kritikus határon belül vannak. Az aeroszolok az égési folyamatok, a biomassza elégetése során a levegőbe kerülő anyagok apró részecskéi. Köztudott, hogy hatással vannak az éghajlatra is.

A kutatók figyelmeztettek azonban, hogy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az aeroszolterhelés és az óceánok elsavasodása is átlép a határokon.

Érdekes megjegyezni, hogy az ózonréteg határértékét az 1990-es években átlépte az emberiség. Mára a globális összefogásnak, köztük a Montreali Jegyzőkönyvnek köszönhetően ismét biztonságos működési térbe került” – jegyezte meg Richardson.

Ezt olvastad? Rendkívüli bejelentést tett a NASA.

ElőzőÜzemszünetekre figyelmeztet a NAV: a karbantartások több rendszer használatát is érintik
KövetkezőA helyes testtartás
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza