A 6,8 erősségű rengés epicentruma a Magas-Atlasz-hegységben volt, 71 kilométerre Marrakeshtől.

Erős földrengés rázta meg Marokkó középső részét, amely több mint ezer ember halálát okozta. Több száz ember megsérült, több mint kétszázan kórházba kerültek. A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés 7-es magnitúdójú volt, epicentruma a Magas-Atlasz-hegységben volt, Marrakeshtől 71 kilométerre délnyugatra.

DailyMail és Euronews-videó

A rengés helyi idő szerint 23:11-kor történt, majd 19 perccel később 4,9-es erősségű utórengés következett be. A minisztérium közlése szerint főként Marrakeshben és több, délre fekvő területen haltak meg emberek. A mintegy 840 ezer lakosú város népszerű turisztikai célpontnak számít.

A marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta. A hatóságok „minden szükséges erőforrást mozgósítottak a beavatkozáshoz és az érintett területek megsegítéséhez” – közölte a belügyminisztérium.

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, ami pánikot keltett a lakosság körében.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett felvételeken összeomlott és még ingó épületek, valamint törmelékkel borított utcák láthatók. A képeken riadtan menekülő emberek láthatók, néhányan porfelhőkön keresztül sétálnak. Sokan úgy döntöttek, hogy a lakásuk helyett az utcán maradnak, ha a várost erős utórengések ráznák meg.

Az emberek megdöbbentek és pánikban voltak. A gyerekek sírtak, a szülők pedig összezavarodtak

– mondta egy férfi az AFP ügynökségnek. Az egyik család beszorult az összeomlott ház romjai közé, sokakat kórházba szállítottak Marrakeshben.

A marokkói mentőcsapatok csak nehezen érik el a péntek esti földrengés által leginkább sújtott területeket, mert a közeli utak megsérültek és elzáródnak – jelentette az állami Al Aoula tévé.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete kész segíteni a marokkói kormánynak az országot sújtó erős földrengést követően – jelentette be a szervezet. Az ENSZ főtitkára közleményében szolidaritását fejezte ki Marokkó kormányával és népével, és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, mielőbbi felépülést kívánva a sérülteknek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár a G20-ak indiai csúcstalálkozóján részvétét fejezte ki a marokkói népnek. „Ez egy szörnyű hír Marokkóból. Ezekben a nehéz órákban gondolataink a pusztító földrengés áldozatainál vannak” – írta Scholz az X-en.

Von der Leyen szintén együttérzését fejezte ki. „A szívem a marokkói népet gyászolja a szörnyű földrengés miatt, amely tegnap este több száz emberéletet követelt” – írta a Bizottság elnöke az X-en franciául.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az éjszakai földrengésnek Marokkóban – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t szombaton.

Közölte: nagykövetségünk folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt. „Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak” – fogalmazott Paczolay Máté.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

ElőzőNem csak a macskák, a kutyák is hatalmas fenyegetést jelentenek az ökoszisztémára
KövetkezőEgy orosz tábornok szerint Ukrajna „csak a kezdet”
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: [email protected]. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza