Az alkáli só élettani hatásainak és eredményeinek kutatása immár évtizedekre vezethető vissza. Az alkálifém sók képesek lehetnek megakadályozni a daganatos sejtek szaporodását, illetve képesek lehetnek visszafordítani a folyamatokat. Ennek köszönhetően az ilyen készítmények a daganatos betegségek elleni harc alternatív módszerei lehetnek.

Az alkáli só csodaszer lehet?

Az alkáli só készítmények a gyulladásos és a daganatos sejtek tápanyagfelvételét lehetetleníthetik el, ilyen módon a rák kezelésére is használható készítményekről beszélhetünk. A daganatos sejtek alapvető szükséglete a táplálás, így amennyiben nem jutnak a szaporodásukhoz szükséges tápanyagokhoz, a burjánzásuk leáll. Az alkáli sók épp ezt idézhetik elő; a daganatos sejtek hozzávetőlegesen hússzor több káliumot használnak fel a növekedésükhöz, mint az egészséges sejtek, így a cézium-kloridnak köszönhetően megkezdődik a beteg sejtek kiéheztetése, ami a pusztulásukhoz vezethet. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor a daganatos sejtek ugyanolyan módon távoznak a szervezetből, mint a normális elöregedett sejtek.

A kutatások immár több évtizedes múltra tekintenek vissza. A daganatos betegségek gyógyításával foglalkozó orvosok és kutatók rájöttek, hogy az alkálifémek sói alkalmasak lehetnek a daganatos sejtek pusztítására, azonban a kezdeti kutatások eredményességét különböző okot vetették vissza. A cézium sói rendkívül hatékonynak bizonyultak, de ez az anyag annyira sós, amit az emberi szervezet nem képes tolerálni, így nemes egyszerűséggel kilöki magából. Tehát az emésztőrendszeren keresztül ennek a sónak a bevitele elég nehéz. Így más jellegű megoldásra volt szükség, ami a Dimethyl Sulfoxid (DMSO) alakjában érkezett meg. Ez az anyag képes volt magához láncolni az alkáli só hatékony vegyületeit, ilyen módon bejuttatni őket az emberi szervezetbe. Egyetlen probléma merült fel: a DMSO rendkívül büdös. Emiatt szükség volt a további módosításokra, így a megoldást a szagtalan MSM szolgáltatta, ami gyakorlatilag az előző vegyület egyláncú változata.

Ilyen módon lehetségessé vált az alkáli sók bevitele az emberi szervezetbe, méghozzá az emésztőrendszer megkerülésével, hiszen a sók krém formájában használhatók. A bőrön keresztül történő bevitelnek köszönhetően a készítmények a gyulladás vagy a daganat gócpontjához közel is alkalmazható, így növelve a hatékonyságot. Más hasonló készítményekkel ellentétben az alkáli só hatóanyagai képesek áthatolni az agyérgáton, ami miatt ezek a készítmények akár az agydaganatok kezelésében is segítséget jelenthetnek.

Fontos megjegyezni, hogy az alkáli sókat tartalmazó készítmények használata csak a szakorvossal folytatott konzultáció után lehetséges. A készítményeken található leírások nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt. Fontos tudni azt is, hogy az alkáli sók bizonyos esetekben terhelést jelenthetnek a szívre, így a súlyos szívbetegségben, illetve szívritmuszavarban szenvedő betegek számára nem ajánlott. Kiválasztási problémák, illetve súlyos májbetegségek esetén is tiltott a használatuk.

Az alkáli só használata az alternatív megoldások között előkelő helyet foglal el; az orvostudomány viszonyulása mégis vegyes. Sajnos nagyon sok olyan beteg él az országban, akik kénytelenek saját maguk megoldást keresni a halálos betegség ellen. Számukra jelenthet reményt az alkáli sókat tartalmazó készítmény. Használatával kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzés érkezik, ami mindenképpen bizakodásra ad okot különösen annak fényében, hogy mellékhatásokra nem kell számítani.