Home Külföld Kiemelt külföldi hírek 99,91 százalékos feldolgozottság: Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai választást

99,91 százalékos feldolgozottság: Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai választást

1696141162 jskn1bi2b md
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

A szombati előre hozott parlamenti választáson a magyar Szövetség nem jutott a pozsonyi törvényhozásba, a következő időszakban tehát parlamenten kívüli politizálásra készülhet, nem sokon múlt.

A szombati szlovákiai parlamenti választások után vasárnap reggel már a külföldről levélben leadott szavazatok eredményeit is kihirdették, így a feldolgozottság szinte teljes, 99,91 százalékos, és bár a külföldön leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia (PS) szerezte meg (61,7 százalék), a második helyen az SaS végzett 10,8 százalékkal, a harmadik pedig a Smer lett 6,1-gyel és a negyedik legtöbb levélszavazatot az OĽaNO és barátok kapta (3,81 százalék), őket követi a sorban az SNS (3,79 százalék), a KDH (3,31 százalék), a Republika (3,2 százalék), a Demokraták (2,5 százalék), a Hlas (2,46 százalék) és a Sme rodina (0,55 százalék), ez az Újszó.com tudósítása alapján a végeredményt alig befolyásolja, Robert Fico Smer pártja nyerte az előre hozott választást a voksok majdnem egynegyedével, a Szövetség nevű magyar formáció pedig nem lesz tagja az új törvényhozásnak, mert nem szerezte meg a voksok 5 százalékát.

Az új szlovák parlamentben 7 párt lesz majd:

  • Smer
  • Progresszív Szlovákia (liberálisok)
  • Hlas (Peter Pellegrini volt kormányfő pártja)
  • Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (Igor Matovic szintén volt miniszterelnök összefogása)
  • KDH (kereszténydemokraták)
  • SaS (liberálisok)
  • SNS (nemzeti párt).

A választási részvétel valamivel 70 százalék alatti volt.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,8 százalékkal, a Szövetség 4 és fél százalékkal, a Demokraták 3 szákal és a Sme rodina bő 2 százalékkal.

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jutott a plénumban. A Hlas 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba.

Hogy milyen „színezetű”, irányú lesz Szlovákia következő kormánya, egyelőre nem tudni, a következő napok, hetek tárgyalásainak függvénye, az új kormány megalakulásáig Ódor Lajos ügyvezető kormánya áll Szlovákia élén.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Előző62 gyerek állítja: UFO szállt le az iskola udvarán
KövetkezőIsmét EP-botrány: a Katar-gate ügy egyik érintettjét és fiát kannabiszbiznisszel vádolják
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: sajtoiroda@hirmagazin.eu. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza
Exit mobile version
Megszakítás