23.3 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

821 millió éhező ember van a világon – Megállítható-e a világméretű probléma?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Bár a világ megállíthatatlanul fejlődik, mégis évtizedek óta nem tapasztalt éhínség felé tart

– derül ki az ENSZ 2018-as jelentéséből.

Az egyes évek statisztikáit összehasonlítva az is megállapítható, hogy a helyzet folyamatosan romlik. Míg 2015-ben a tanulmány 785 millióra tette a világ éhezőinek számát, addig egy évvel később már 10 millióval többen szenvedtek az élelmiszerhiánytól. 2017-ben ez a szám

újabb 15 millióval emelkedett,

míg a tavalyi évben a szervezet már 821 millió éhezővel számolt – hangzott el az M1 Világ című magazinjában.

Ételosztás Jemenben (Fotó: MTI/EPA/Jahja Arhab)

A világon 151 millió fejlődésben visszamaradt gyerek él 

De a nem elégséges táplálkozás még ennél is sokkal több embert sújt. A nem elégséges vagy nem megfelelő táplálkozás következményeként 151 millió fejlődésben visszamaradt gyerek él a világon. Bár ez a szám kevesebb a 2012-ben mért 165 millióhoz képest, a javulás még mindig nagyon lassú. Ázsiában például továbbra is minden tizedik gyermek alultáplált.

De vajon miért romlik folyamatosan a helyzet napjainkban?

Azt látjuk az adatokból, hogy egyre több ország ki van téve az időjárás szélsőségeinek, melyek egyre gyakoribbak” – nyilatkozta Cindy Holleman, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének a munkatársa.

821 millió éhező ember van a világon, a több mint fele gyermek. MTI

Például a hőmérsékletre is igaz, hogy a forró napok egyre forróbbak, és az évszakok is változnak, az esős évszakok egyre később kezdődnek és egyre korábban érnek véget. Ez mind hatással van a növények növekedési képességére” – tette hozzá.

A háborúk is rontják a helyzetet

A fő ok, tehát a klímaváltozás, de emellett a háborúk is rontják a helyzetet. A fegyveres konfliktusok és az aszályok rendszeres mezőgazdasági vészhelyzeteket idéznek elő a világ különböző pontjain. A szélsőséges éghajlati jelenségek okolhatók a gazdaság lassulásáért is az érintett területeken.

Az ENSZ tanulmánya kimutatta, hogy a klímaváltozás szélsőségei által leginkább sújtott területeken

az alultáplált emberek száma jóval magasabb,

ráadásul az érintettek megélhetése sok esetben épp a mezőgazdaságtól függ.

Az éhezéssel párhuzamosan a túlsúlyos felnőttek száma is egyre nő

Sok afrikai, ázsiai és közép-amerikai ország mezőgazdasági rendszere és az itt élő emberek élete is attól függ, hogy ezek a termények megfelelően növekednek-e. A bevételük és az életük is ettől függ, és mivel az időjárási szélsőségek hatással vannak ezekre a tényezőkre, ezek az emberek nem jutnak hozzá az élelmiszerhez” – közölte Cindy Holleman.

Fotó: Northfoto/Louis Wood

Úgy folytatta: „hogyha az érintettek nagymértékben ezekre a bevételekre, a mezőgazdaságra és a terményekre támaszkodnak, akkor inkább hatással lesz rájuk ez a probléma. Afrikára különösképpen igaz ez, hiszen Afrika más régiókhoz képest is sokkal jobban ki van téve az időjárás szélsőségeinek. Sok helyen van szárazság, aszály, ugyanakkor nagy árvizek is vannak, a parti területek mentén pedig ciklonok nehezítik a helyzetet.

Ez a helyzet pedig nagymértékű elvándorlást eredményez. AZ ENSZ szakemberei szerint ezek miatt a problémák miatt

szinte lehetetlen lesz elérni a 2030-ra kitűzött célt,

az éhezés felszámolását a Földön. Különös ellentmondásnak tűnhet, hogy az éhezéssel párhuzamosan a túlsúlyos felnőttek száma is egyre nő. Ez a probléma Észak-Amerikát érinti leginkább, de az ENSZ riportja szerint a jelenség már Afrikában és Ázsiában is tapasztalható.

Élelmiszersegélyeket osztanak Jemenben (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A nem megfelelő élelmiszer-biztonság áll az elhízás mögött

Az elhízás mögött ugyanúgy a nem megfelelő élelmiszer-biztonság áll. Nemcsak élelmiszerhiányról van szó, hanem arról is, hogy adott esetben olyan élelmiszerhez jutunk csak hozzá, melynek tápértéke nem megfelelő, ez pedig elhízáshoz vezethet” – mondta Cindy Holleman.

A könnyen elérhető, olcsóbb élelmiszerek gyakran sokkal nagyobb mértékben tartalmaznak cukrot, zsírt és olajat, ez pedig hozzájárul az elhízáshoz” – fűzte hozzá. A jelentés szerint sürgős megoldásra van szükség annak érdekében, hogy mindenki hozzájuthasson a megfelelő táplálékhoz.

Különösen igaz ez a csecsemőkre, az öt év alatti gyerekekre, a kamaszokra és a nőkre. Bár több helyen törekszenek már arra, hogy a mezőgazdasági termelést a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsák, ennek elterjedése jelen pillanatban a világméretű problémához képest sajnos elenyésző.

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Hamarosan otthon hagyhatod a forgalmit és a jogosítványodat

A rendőr most még mérlegelhet ha otthon hagyod a menetokmányaidat és ha a bírság mellett dönt, öttől ötvenezer...

Egy 92 éves férfit kidobnak a bankból, de egy rendőr kézen fogva kíséri vissza – videó

Amikor egy idősebb férfit elutasítottak a bankban, feldúlt volt, és nem tudta, hogy mitévő legyen. Nem sokkal később...

Elhunyt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa.. 47 éves volt.. Isten nyugosztalja!

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Balaton Gasztroforradalmára, Jánosi Tamás.. A Malackrumpli Bisztró 2013 nyarán nyitott meg a Biobalaton termelői piac...

Szellemek a házban, ufók rabolták el, átjár a falon az erőszakoló: döbbenetes segélyhívások érkeznek a rendőrségre

A rendőrség ügyeleteire rendszeresen érkeznek bejelentések telefonon vagy személyesen "nagyon különleges" esetekről. Volt akit UFO-k raboltak el, máshoz...
facebook