14.1 C
Budapest
2023. április. 1. szombat

80-as évek: Rendszerre veszélyes zenekarnak ítélte az R-GO-t a titkos ügynök -Szikora Róbertet is megfigyelték..

Dátum:

Megosztás:

Érdekes ügynökjelentés látott napvilágot a nyolcvanas évekből. Ebből kiderül, hogy a csikidám királyát, Szikora Róbertet is megfigyelte a titkosszolgálat. Az énekes azért keltette fel a III/III-as ügyosztály érdeklődését, mert frissen alapított zenekarát egy ügynök olyan gyanús punkbandának vélte, amely lázítja a fiatalokat. „Vad punkzenét játszó” zenekarként írta le, amelynek tagjai a koncerteken sárga karszalagot viselnek, amivel „valamilyen szervezethez tartozásukat akarják kifejezni”.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Az R-GO zenekar neve korábban egy nyíregyházi falfirkálási ügyben is felbukkant, akkor is a radikálisan lázadó zenekarok közé sorolva. Végül egy tájékozottabb tartótiszt tisztázta, hogy Szikoráéknak nincs közük a punkhoz:

„Szűrő-kutató munkánk során a prevenció érdekében gyűjtjük az olyan újhullámos zenét játszó együttesek névsorát, akiktől esetleg ellenséges politikai jellegű megnyilvánulások várhatóak” – áll a titkos jelentésben, amelyet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hozott nyilvánosságra. – „A titkos megbízott ez irányú hírigényünk ismeretében figyelt fel a jelentésben szereplő együttesre. Az információ elsődleges ellenőrzése során megállapítottuk, hogy az R-GO a hivatalos szervek által ismert újhullámos zenekar. Megjelenésük, zenéjük és szövegeik alapján kizárhatóak az anarchizmusra hajlamos együttesek köréből. A jelentésben szereplő sárga karszalag kizárólag a díszlet részét képezi.”

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Szikora Róbert mindeközben mit sem sejtett arról, hogy a Belügyminisztériumban gyűlnek róla a titkos dokumentumok.

– Én olyan naiv voltam, nem is gondoltam, hogy megfigyelnek. Mi csak a zenére figyeltünk – kezdte lapunknak Szikora. – Annyit tudtunk akkor, hogy Környei Atti­la barátom és zenésztársam édesapja ellenzéki volt, emiatt nem kaptunk lehetőséget, de arról fogalmunk sem volt, hogy a koncertekre kémek járhatnak.

Bár az R-GO-nak semmi köze nem volt a punkzenéhez, Robi korábban tervezte, hogy egy keményebb, kritikusabb zenét játszó bandát alapít.

– Miután kiléptem a Hungáriából, két-három hétig nem tudtam, mihez kezdjek. A lelkemben harc, tűz és harag tombolt, és akkor gondoltam arra, hogy alapítok egy punk zenekart, ahol kitombolhatom magam, de erről egyrészt csak pár barátom tudott, másrészt soha nem lett belőle semmi. Mondjuk a nevünk már megvolt: Zoo, azaz állatkert lett volna a banda neve, de végül az R-GO lett helyette.

Szikora sosem kérte ki a róla szóló jelentéseket, mivel sosem szervezkedett, így nem érdekelte, milyen iratokban bukkanhatott fel a neve.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

– Akkoriban lehetett hallani ilyen történeteket, hogy kit és hogyan figyelnek meg, illetve a zenekaroknak is kellett írniuk hangulatjelentéseket a koncertekről, de engem ez az egész sosem érdekelt. Nem is gondolom, hogy a zenész világból nagy sztorikat tudtak vinni ezek az ügynökök, és ha valakit, hát a nagyokat, az Omegát vagy az Illést figyelhették meg, mert ők jártak sokat koncertezni, nagy rajongótáboruk volt. Nem tudom, milyen jelentések kerülhetnek még elő a múltból, ahogyan abban sem vagyok biztos, hogy ezek megmaradtak. Az tudom, hogy Vikidál Gyula beismerte, hogy kém volt, de engem ez sem érdekelt soha különösebben. Mindez már a múlté, én pedig a jelennel és a jövővel foglalkozom.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A magyarok döntő többsége továbbra is Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek...

Ezek a szupernövények nálunk is teremnek: aranyat érnek, mégis alig ültetik őket

Számos Ázsiában kedvelt levélzöldség a hazai kiskertekben is kitűnően termeszthető lenne. Közülük több fajnak a magja már könnyen...

Foszlós fonott kalács – képek, videók

A legfinomabb foszlós fonott kalács receptje akár féltve őrzött titok is lehetne. Úgy hírlik ugyanis, hogy kalácsot sütni nagyon...

Tizenhatra nőtt az orosz–ukrán háború magyar áldozatainak száma

Már tizenhat magyar áldozata van az orosz–ukrán háborúnak, legutóbb egy 1966-os születésű, a kárpátaljai Barkaszóról származó férfi vesztette...