24.8 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

792 millió forintnyi vagyonnal ment nyugdíjba 52 évesen – Elmondja, hogy csinálta

Dátum:

Megosztás:

A pénzügyi szabadságnak ára van – de megfizethető. Nem szokványos takarékossági tippeket mutatunk.

Bizonyára neked is már a füleden jönnek ki a különféle takarékoskodási tippek: csináld ezt, ne csináld azt. Csináld ezt, majd azt. És így tovább. A tanácsok végtelenek, csak éppen nem mindig kézzelfoghatóak.

A magát csak ESI-ként emlegető, 52 éves nyugdíjas szerint, bár az élet tele van fent és lent pillanatokkal, végső soron rajtunk áll, hogy mekkora vagyon lapul a zsebünkben. Vagy a bankszámlánkon.

Így bánjunk okosan a pénzzel!

A férfi saját weblapot is üzemeltet, ahol egyszerű, de főképp életszerű tanácsokkal segíti közelebb olvasóit a pénzügyi függetlenséghez. Javallataiból most mi is összegyűjtöttünk egy csokorral, melyből kedvedre válogathatsz.

Képezzük magunkat!

ESI szerint, bár önmagában a diploma sem jelent életbiztosítást, ettől függetlenül egy olyan alap, ami jó, ha a birtokunkban van. Pláne, ha egy piacképes szakmából szerzünk képesítést, hiszen ez segíthet elkezdeni a takarékoskodást.

A szakértő úgy véli, ha választás előtt alaposan számításba vesszük a képességeinket és az érdeklődési körünket, valószínűleg több olyan szakmát is találunk, melyet szívesen is csinálnánk, és pénzügyileg is jövedelmező lenne.

Hozzuk ki a legtöbbet a munkából!

Sokak számára az álommunka még várat magára, ugyanakkor nem érdemes félvállról venni a jelenlegi helyzetünket sem, ugyanis hosszútávon ez is anyagi gyarapodásunkat szolgálja. Ahogy mondani szokás: nincs kis szerep, csak kis színész. Vagyis pár kivételtől eltekintve a munkáltatók honorálják alkalmazottaik erőfeszítéseit.

ESI ezt részletesebben szemlélteti hétlépéses technikájában, melynek segítségével sikerült elérnie, hogy 28 éves munkaviszonya alatt körülbelül 8,16%-ot emelkedett a vagyona.

Csökkentsük a kiadásokat!

Nem számít mennyi pénzt keresünk, mindig dönthetünk úgy, hogy az utolsó fillérig elköltjük. És most nem a megélhetéshez szükséges, alapvető dolgokra kell gondolni, sokkal inkább azokra, melyeket napi szinten talán meg sem érzünk, de, ha a nagy egészet vesszük, mindjárt jobban fáj a dolog.

Például, ha a munkahelyünk mellett van egy tényleg olcsó kávézó, ahová napi szinten betérünk egy 250 forintos feketéért, az egy hónapban – húsz munkanappal számolva – ötezer forintot elvesz a büdzsénkből. Ha pedig egy kicsit tovább megyünk, és ezt egy évre vetítjük, akkor elkávéztunk hatvanezer forintot.

Kerüljük a hiteleket!

Ha úgy tűnik is, hogy jó alkut kötöttünk, a hitellel valójában biztos, hogy nem az jár jól, aki felvette. Persze tűzoltásnak jó, de az alkalmi könnyebbségért cserébe a törlesztőrészletek hosszú ideig az életünk részévé válnak, és sokat elvesznek a forrásainkból. A kisebb összegű kölcsönök ugyanolyan veszélyesek, mint a több milliós nagyságrendű hitelek, hiszen adósságspirálba ránthatnak.

Ismerjük meg a pénzt!

A legfontosabb, hogy szedjünk magunkra némi pénzügyi kultúrát, járjunk utána, hogyan lehet jól bánni a keresetünkkel és a megtakarítással is. Érdemes ezt autodidakta módon csinálni, szintén spórolási megfontolásból, és, ha már elég tudásunk van ahhoz, hogy magunk kezeljük a pénzünket, szakértőnek sem kell fizetnünk.

Forrás: femina.hu

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...