21.4 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

7 másodperc alatt minden odalett: 28 embert már soha többé nem ölelhet át a családja

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A magyar hajózás történetének egyik legnagyobb katasztrófájára, a Hableány balesetére emlékezett ma a hajó tulajdonosa, a Panoráma Deck és a Dunai Hajósok Szövetsége, valamint a kapitány, Lombos László és a matróz, Pető János rokonai.

7 másodperc – ennyi idő alatt taszította a Viking Sigyn a Duna mélyére a Hableány turistahajót, és küldte hullámsírba a rajta utazó emberek többségét.A Hableány, fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a 2 fős legénységgel 2019. május 29-én este 9 órakor, a kikötése előtt néhány perccel ütközött össze a Margit-híd pesti hídfőjénél a nála jóval nagyobb Viking Sygin szállodahajóval.

Mindenki ezt olvassa most!

Fotó: Ügyészség

 

Pedig az alig egy éves szállodahajón a modern technika minden eszköze a rendelkezésre állt, hogy biztonságban közlekedjen, ám a radart, ami a kis hajóhoz való vészes közeledést jelezhette volna, a kapitány kikapcsolta. A videófelvételek és a szemtanúk vallomásai alapján fékezés nélkül haladt keresztül a Hableányon, szó szerint elsodorta azt.

Mindenki ezt olvassa most!

A svájci monstrum speciális orrkiképzése pillanatok alatt a Duna mélyére lökte a kis hajót, és csupán hét utas élte túl a balesetet. Ennek az oka az is lehetett, hogy a kapitány, Jurij C. tovább haladt, és nem adott parancsot a mentésre – matrózai saját maguk fogtak bele, miután látták a vízben fuldokló embereket.

Jurij C.-t bíróság elé állították és a mögötte haladó testvérhajója, a Viking Idun kapitánya ellen is nyomozás folyik segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Az ukrán hajós nem ismerte el a bűnösségét, és nem fogadta el a neki felajánlott 9 évnyi büntetést. Minden tárgyalási napon részt vesz, először azonban csak a legutóbbi alkalommal szólalt meg: azt mondta, tiszta látási viszonyok voltak aznap este, azért nem kapcsolta be a radart.

A Panoráma Deck magyar tulajdonú családi cég, és a szó szoros értelmében beleroppant a tragédiába. A forgalma a töredékére esett vissza, most az egyik legszebb, még rendszeresen működő hajóján, a Milleniumon rendezték a két éves évforduló megemlékezését.

A hajó a Jászai Mari térről indult dél felé, majd a Lánchídnál megfordult, és megállt a tragédia helyszínén. Huszonnyolc mécses égett az áldozatok emlékére, és huszonnyolc harangütés emlékezett az áldozatokra.

 

TeTörténeted/Isza Ferenc
Fotó: TeTörténeted/Isza Ferenc

 

„Hajósok számára ez hármas tragédia: meghaltak az utasok, oda a legénység, és elsüllyedt a hajó” – fogalmazott emlékbeszédében Tóth Mihály ökumenikus lelkész.

A jelenlevők közül ketten is sírdogáltak: Rita, Lombos László egykori élettársa, és két fiának, Marcinak és Lacinak az édesanyja, valamint Pethő János élettársa, Mariann.

 

TeTörténeted/Isza Ferenc
Fotó: TeTörténeted/Isza Ferenc

 

„A fiúk még tanulnak, és nagyon örülnének, ha mihamarabb vége lenne a perrel és a kártérítéssel járó huzavonának. Az édesapjukat a pénz nem hozza vissza, de az ő életüket tudná egyengetni” – árulta el dr. Gulyás Krisztián, a Lombos család jogi képviselője.

„Ez az évforduló is épp olyan nehéz, mint a tavalyi volt. Már napokkal korábban zaklatott voltam, érzelmileg megterhelő időszak ez. Minden nap gondolok rá, simogatom a holmijait, amit megőriztem – tette hozzá Mariann. – Szeretném, ha ez a tragédia nem merülne feledésbe, nem lépnénk túl rajta, és minél többen emlékeznénk rá minden évben”.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

23 autót rongált meg egy veszélyes afgán migráns Kiskunfélegyházán

Azt mondta egy autószerelőnek egy afgán migráns, hogy meg fogja ölni a családját. Nem sokkal később, mindössze 24...

Rémálom! Aranyérmes lett volna, de elszabadult a hímtagja! .. – videó – (18+)

Alberto Nonino, a 18 éves olasz tízpróbázó nagyon szerencsétlenül járt egy futóversenyen, amit akár meg is nyerhetett volna. Történt...

Kijev arroganciája bizalmatlanságot szül Nyugaton

A kijevi vezetés kritizálta az Amnesty International jelentését, követeli az uniós segély következő részének átutalását, valamint a tajvani...

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez

Ezért kiváló sport a jégkorong a mentális fejlődéshez Nemcsak a testünket, a pszichénket is fejleszti. A jégkorongra a legtöbben olyan...
facebook