13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

65 év felett harangoztak a szexuális életnek? Ismerd meg a leggyakoribb tévhiteket!

Dátum:

Megosztás:

A kutatók szerint az öregedés nem feltétlenül egyenlő a libidó csökkenésével.

A 65 év felettiek korosztálya nagyobb részét teszi ki a világ populációjának, mint korábban bármikor. Tény és való, a társadalom öregedésnek indult, ám velük együtt megannyi tévhit is szárnyra kapott.

Az időseket ugyanis előszeretettel tartják kevésbé életrevalónak, élénknek, rugalmasnak, elégedettnek vagy éppen szexuálisan aktívnak. De vajon a téveszmék közül mennyit sikerült tudományosan is alátámasztani? Ismerd meg a leggyakoribb hiedelmeket és magyarázatukat!

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Csökkent libidó és szexuális aktivitás

Ez így önmagában téves elképzelés. Bár felmérések szerint a hormonszint az életkor előrehaladtával csökken, ez nem feltétlenül eredményezi a libidó mérséklődését. Az idősebbeknél ezt sokkal inkább az olyan krónikus betegségek válthatják ki, mint a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegség, más gyógyszerek mellékhatása, boldogtalan házasság vagy párkapcsolat, esetleg az unalom. Ezek viszont külső tényezők, nem pedig az életkor természetes velejárói.

öregség,szex

Az agyi funkciók hanyatlása

Akárcsak a fenti esetben, a jelenség ezúttal is szorosan kötődik a társadalmi körülményekhez: attól, hogy valakinek időnként problémája adódhat az emlékezéssel, vagy éppenséggel az agytekervényei időnként lelassulnak, még egyáltalán nem biztos, hogy demenciában szenved. Azok, akik odafigyelnek a megfelelő vitaminpótlásra, a fizikai aktivitásra, a kielégítő alvásra és a stressz minimalizálására, kevésbé teszik ki magukat az időskori elbutulás veszélyeinek

Az idősek konzervatívak

Ez az állítás sem állja meg a helyét minden helyzetben. Amerikai kutatók ezt az alábbi példával szemléltették: képzelj el egy szobában tíz embert. Az első tíz-, a második húsz-, a harmadik harmincéves, és így tovább. A legöregebb valószínűleg kevésbé elfogadó, mint a hatvanéves, akinél pedig toleránsabb lehet a negyvenéves személy.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Legalábbis az emberek többsége ebből a feltételezésből indul ki. Ugyanakkor elfelejtik, hogy a helyiségben mindenki önálló egyéniség, különböző gondolatokkal, érzésekkel. A fenti tudósok egy kutatásban is szemléltették, hogy a változás éppen annyira velejárója az időskornak, mint a fiatalnak, noha a közhiedelem úgy tartja, a korosodó emberek idővel begubóznak, vaskalaposak, és ellenállóbbak lesznek az átalakulásokkal szemben.

A megfigyelés harminc évig zajlott, a konklúzió pedig dióhéjban a következő: egy százéves asszony a kérdőívek alapján toleránsnak vallotta magát, ehhez képest gyerekei, unokái és dédunokái az asszony világnézetét konzervatívnak tartották. A tanulmány szerint ezek a sztereotípiák sok helyütt annak ellenére is fennállnak, hogy manapság több tudományos bizonyíték is rendelkezésre áll, mely az idősek rugalmassága mellett szól.

öregség,szex

Szépkor = boldogtalanság

Akárcsak a többi, ez a feltételezés is tévesnek bizonyul, legalábbis a Chicagói Egyetem korábbi kutatása szerint: az eredmények alapján a boldogság szintje az életkor előrehaladtával nemhogy csökken, éppen ellenkezőleg, egyre nagyobb lesz. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy amíg húsz- és negyvenéves kor között az embereket többnyire a megfelelési vágy hajtja, ezáltal türelmetlenebbek, illetve hajlamosabbak a dolgok sötét oldalát nézni, addig idősebb korban az ember lenyugszik, szívesebben emlékszik vissza az élet apró örömeire, valamint a környezetével is türelmesebbnek bizonyul.

Az immunrendszer legyengül

Végső soron ez igaz, ugyanakkor ezt a sémát sem célszerű mindenkire ráhúzni. Amerikai kutatók szerint ennek az ellenkezőjére jó példa a korábban említett, százéves hölgy, aki gyerekként és serdülőként sem élvezhette a fogyasztói társadalom kényelmét, elvégre sokat kellett nélkülöznie, idősebb korára viszont ugyanolyan teljes értékű életet élhetett, mint azok, akik nem szenvedtek a háború miatt.

Egy francia kutatás pedig arra derített fényt, hogy ahogy idősödik, a szervezet egyre több vírussal szemben lehet immunis, de persze, ezt a feltevést sem ajánlott általánosnak vagy mindenkire érvényesnek tekinteni, hiszen összességében az időskori kondíció a külső tényezők és az egyéni sajátosságok függvénye.

Legfrissebb életmódhírek, itt!

Szerelem első látásra, nyolcvanévesen is

Mindenki vágyik arra, hogy megtalálja a nagy őt: azt a férfit vagy nőt, akiről biztosan tudja, hogy vele szeretné leélni az életét. Vannak azonban, akik úgy gondolják, a valóságban nem létezik az igazi, csak a romantikus filmekben. De szerencsére többen hisznek abban, hogy valahol rájuk is vár a nagy szerelem, és a sors idővel összehozza majd őket.

Szólj hozzá, neked mi erről a véleményed! Hirmagazin.eu

femina

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...