8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

6:3-as megemlékezés a Wembleyben és a londoni magyar házban

Dátum:

Megosztás:

Az Évszázad mérkőzésének helyszínén koszorúzott az Aranycsapat Alapítvány és a londoni magyar nagykövetség a világraszóló magyar győzelem 70. évfordulója alkalmából, majd pódiumbeszélgetést rendeztek a futball történelmét megváltoztató meccsről.

A futballvilág elsőszámú szentélyében, az azóta újjáépített Wembleyben (eredeti nevét Empire – azaz „Birodalmi” – Stadionban) győzte le hetven évvel ezelőtt, 1953. november 25-én Dávid Góliátot, azaz a huszadik század kegyetlen megrázkódtatásai, vesztes világháborúi után is páratlanul erős labdarúgó-válogatottat kiállítani képes Magyarország az otthonában addig veretlen és verhetetlennek gondolt, a fél világot uraló Angliát. A taktika történetében is mérföldkőnek számító, elsöprő magyar győzelmet (a 28. perben 4:1 volt az állás ide, a 6:3-as végeredmény pedig fogalom lett) hozó mérkőzés helyszínén tartott megemlékezést kedden Magyarország londoni nagykövetsége és az Aranycsapat Alapítvány.

1000007816
6:3-as megemlékezés a Wembleyben és a londoni magyar házban

A koszorúzáson részt vett Kumin Ferenc nagykövet, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke (akit a Wembley stábja az 1978-as, ugyancsak itt játszott Liverpool–Bruges (1–0) BEK-döntő résztvevőjeként is köszöntött), Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete, lapunk főszerkesztője és Szőczi Árpád televíziós újságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetsége összemagyar biztottságának alelnöke. Az emlékezők tisztelegtek a 6:3 angol gólszerzője, a később, 1966-ban itt, a Wembleyben világbajnoki címet nyerő Anglia szövetségi kapitánya, Sir Alf Ramsey emléke előtt is, a legendás labdarúgó és edző játékoskijárónál elhelyezett szobránál. Nagy méretű, bekeretezett fotó is őrzi a 6:3 emlékét a Wembley folyosójának falán, a katasztrofális angol vereség ellenére.

1000007801
6:3-as megemlékezés a Wembleyben és a londoni magyar házban

A megemlékezés este a Trafalgar Square-nél lévő új „magyar házban”, a Liszt Intézetben folytatódott. Itt Zolnay Krisztina, az intézet igazgatójának bevezetője és a 6:3 felújított, kiszínezett gólösszefoglalójának levetítése után, Kumin Ferenc moderálása mellett beszélgettek a koszorúzáson résztvevő futballszakértők. Kű Lajos szerint a magyar győzelem annak volt köszönhető, hogy míg nálunk hat világklasszis (Grosics Gyula, Boszik József, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán) volt a pályán, az angoloknál Stanley Matthews személyében csak egy. A kanadai Torontóban nevelkedett Szőczi Árpád kiemelte, hogy végre vannak méltó utódai az egykor világverő magyaroknak, Szoboszlai Dominik szerinte „földöntúli” teljesítményt nyújtott Montenegró ellen.

1000007798
6:3-as megemlékezés a Wembleyben és a londoni magyar házban

Szöllősi György arról is beszélt, hogy az angolok aligha bíztak a magyarok kiutazásában, ezért egy világválogatott elleni gálameccset (4:4) is megszerveztek októberre a szövetségük (Football Association) alapításának 90. évfordulójára (itt két gól lőtt a már barcelonai emigrációban élő Kubala László), s nem is igen mehettek volna Puskásék, ha 1953 tavaszán nem következett volna be a keleti blokkot vezető szovjet diktátor, Sztálin enyhülést eredményező halála. A londoni hallgatóság körében két idős úr is volt, aki személyesen látta egykor Budapesten a 6:3 1954-es „visszavágóját”, amelyet még nagyobb különbséggel, 7:1-re nyert meg a magyar Aranycsapat.

Képek

Képgaléria itt!

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...