1.4 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

6 kedvező lehetőség kisvállalkozások finanszírozásához

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Akár új vállalkozást indít, akár egy meglévőt bővítene, adódik a kérdés: miből fogja mindezt megvalósítani? A tipikus kisvállalkozásoknak, vagyis a nettó 200 millió forint éves árbevétel alattiaknak szól részletes útmutatónk.

Mielőtt bárki belevágna a konkrét finanszírozási konstrukció kiválasztásába, szakértők szerint egy sor kérdést érdemes tisztázni előtte. A teljesség igénye nélkül:

  • Gondot okoz-e, hogy a vállalkozás időben eleget tegyen fizetési kötelezettségeinek?
  • Mennyire sürgősen van szükség a pénzre?
  • Mire fordítja a vállalkozás a bevont forrást?
  • Mennyiben támasztja alá az üzleti terv a finanszírozási igényt?
  • Mekkora kockázatot jelent a vállalkozás?
  • Jellemző-e szezonalitás vagy ciklikusság a vállalkozás tevékenységére?
  • Milyenek az iparági kilátások?
  • Mennyire felkészült a vállalkozás vezetése?
  • Milyen biztosítékot tud felajánlani a vállalkozás?

Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, csak akkor célszerű számba venni a további lehetőségeket. A legkézenfevőbb megoldás egy banktól kérni hitelt. Különösen most, amikor a kamatok régóta nem látott mélységben vannak, vagyis egy vállalkozás a korábbinál könnyebben kigazdálkodhatja a törlesztőrészletek. Ráadásul a hitelek választéka széles, attól függően, hogy milyen célra kell a pénz, más és más kölcsönt érdemes választani. Lássuk tehát a lehetőségeket aszerint, mire kell a forrás?

1. Likviditási problémákra gyorsan: folyószámlakölcsön

Egy kisvállalkozónak például azért lehet szüksége gyorsan pénzre, mert az eladott termékek vagy szolgáltatások ellenértéke még nem folyt be, miközben a közüzemi (víz-, villany-, gáz-) számlák rendezése nem várhat, és beszállítóit sem akarja elveszíteni amiatt, hogy nem fizet nekik időben.

De nem egyszer megesik, hogy hirtelen felbukkan egy jónak tűnő üzleti lehetőség, amit vétek lenne kihagyni. Mindezekre megoldás lehet a folyószámlakölcsön, amihez nem kell tárgyi fedezet, csak bizonyos mértékű számlaforgalom és működési múlt. Ha a kérelem elbírálásához szükséges dokumentumok  hiánytalanul megvannak, akár egy-másfél hét alatt hozzá lehet jutni a pénzhez, amit aztán a bankfiókban, pénzautomatáknál készpénzben is felvehetünk, de bankkártyás vásárlásra is használhatjuk.

2. Lombardhitel átmeneti finanszírozásra, tagi kölcsön kiváltására

Ha a kisvállalkozás tulajdonosai értékpapírokkal, megtakarításokkal rendelkeznek, akkor azokra is vehetnek fel hitelt. Ami jól alkalmazható egy vállalkozás átmeneti finanszírozására, de tagi kölcsön kiváltására is. Gyors, mert a biztosítékra tekintettel a bankok általában csak egyszerűsített kölcsönbírálatot végeznek, kevés dokumentációt igényelve, így akár a döntést követő 2 nap alatt hitelhez lehet jutni. A lombardhitel azért is előnyös, mert a vállalkozás tulajdonosának nem kell a saját személyes vagyonát még átmenetileg sem – például tulajdonosi kölcsön formájában – a vállalkozásba fektetnie, és mivel a hitel elnyeréséhez az esetleg lekötött betéteket, állampapírokat nem kell a lejáratuk előtt felbontani, a hozam sem vész el.

3. Hitel beruházásokhoz, fejlesztésekhez

Persze az üzleti lehetőségek többsége nem váratlanul adódik, hanem azokkal a kisvállalkozások jó előre kalkulálhatnak, sokan éppen egy-egy ilyen célra alapítanak céget. Például olyan termék gyártására, amely egyedi a piacon, vagy annyira keresett, hogy érdemes beszállni az előállításába. A kereslet teheti szükségessé mondjuk egy autószalon vagy autószerelő műhely, esetleg egy betonkeverő telep felépítését, de akár egy kisebb üzlethelyiség vagy raktár létesítését is. Ezek finanszírozása éppúgy meghaladhatja egy kisvállalkozás anyagi lehetőségeit, mint a már meglévő tevékenységének fejlesztése. Például egy fogászati rendelő bővítése, felújítása, egy telephely vagy szabadidőközpont modernizálása. Sokan nem is gondolnák, hogy ezekre, az általában hosszú távú hitelekre sem kell várni sokáig, a gyorskölcsönökhöz hasonlóan ugyancsak rövid időn, akár néhány héten belül hozzájuk lehet jutni. Itt a kölcsönösszegtől függően kellhet tárgyi fedezet, de a kisvállalkozónak nem kell áruba bocsátania a személyes tulajdonában lévő lakását, családi házát vagy egyéb ingatlanát. Ráadásul ezzel valóban beindítható egy üzletet, hiszen vannak olyan beruházási, fejlesztési hitelek, amelyeket – szemben a rapid folyószámlakölcsönnel – kezdő vállalkozások is igényelhetnek, nem akadály, ha még egyetlen lezárt pénzügyi évet sem tudnak felmutatni.

4. Eszközök vásárlásához hitel vagy lízing

A működéshez szükséges gépek, berendezések – például ultrahangos diagnosztikai készülékek vagy egy gyártósor, esetleg irodai eszközök, gépjárműflotta, mezőgazdasági járművek – beszerzéséhez is jól jöhet a hitel, de ez esetben már a lízingen is érdemes elgondolkodni. Ezeknél a finanszírozási fedezet maga az eszköz lesz, amit a kisvállalkozás használni szeretne. Lényege, hogy a lízingbe adó cég vásárolja meg a berendezést a vállalkozás helyett, amit aztán a vállalkozásnak használatba ad, cserében a rendszeresen fizetett lízingdíjért, bérleti díjért. A lízingelt eszközt a szerződés időtartama alatt a vállalkozás csak használja, annak tulajdonosa a lízingcég marad. Mivel így a finanszírozó kockázata kisebb, a lízing gyakran olcsóbb lehet, mint a hitelből történő vásárlás.

Car Key with Leasing Tag on White

5. Bankgarancia

Még ha első ránézésre furcsának is tűnik, a bankgarancia új üzleti vagy fejlesztési lehetőségeket is jelenthet. Ha ugyanis a tevékenység engedélyezéséhez kötelező fedezetet biztosítani, akkor a kisvállalkozásnak előnyösebb a bankgarancia, mint a saját források lekötése. Egy bankgarancia erősíti az üzleti partnerek bizalmát. A bankgarancia lehet tenderek, közbeszerzési pályázatok, szerződések biztosítéka is. Több fajtája létezik: ajánlati, teljesítési, jótállási, fizetési, fedezeti, stb.

6. Állami támogatások, kedvezmények, garanciák

Üzleti elképzelések vagy a gyártáshoz kapcsolódó új termelőeszközök beszerzéséhez lehet európai uniós vagy állami támogatásokat megpályázni. Ezek között vannak vissza nem térítendők és visszatérítendők is, amelyek mellé ráadásul hiteleket is lehet igényelni, a piacinál kedvezőbb feltételekkel.

Annak a kisvállalkozásnak, amely a cég méretéhez képest jelentős beruházást – például egy nagyobb értékű ingatlanfejlesztést – fontolgat, vagy több projektet is megvalósít, esetleg egy már megkezdett beruházást finanszírozna, vagy tehergépjárművet vásárolna, az MFB Pontos termékek igazán kapóra jöhetnek. Ezek többségéhez kell néhány lezárt üzleti év, ugyanakkor nemcsak hitelek, de ún. kombinált termékek (vissza nem térítendő támogatás + hitel egyben) is elérhetők.

„Tapasztalataink szerint csak kevés kisvállalkozás tervezi igazán tudatosan a finanszírozását, ami összefügg azzal, hogy üzleti stratégiájukat is csak rövidebb, 1-2 éves időtávra látják előre. Sokan tartanak a hitelfelvételtől, az ezzel járó kötöttségektől, a visszafizetés vélt nehézségeitől vagy a nem kellően rugalmas feltételektől. Mi arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy a bankhitelre mint lehetőségre tekintsenek, amellyel könnyebben és gyorsabban megvalósíthatják fejlesztéseiket, terveiket, vagy leküzdhetik a felmerülő akadályokat. Úgy látjuk, hogy a legtöbb kisvállalkozásnak elsősorban kiszámítható kamatozású, könnyen átlátható hiteltermékre van szüksége, termékfejlesztésünknél tehát ezt tartjuk szem előtt. Ezen kívül nagyon odafigyelünk arra is, hogy tanácsadóink szakmailag felkészültek legyenek és az ügyfél igényei alapján válasszák ki a megfelelő terméket, szolgáltatást” – mondja Dancsné Engler Bernadett, a Budapest Bank kisvállalkozási üzletágának vezetője.

A Budapest Bank Üzletélénkítő Kölcsönével tárgyi fedezet nélkül juthat szabadon felhasználható kölcsönhöz vállalkozása fejlesztéséhez. A havi törlesztőrészletek ráadásul fixek, így kiadásait is jó előre megtervezheti. Bővebb információt a Budapest Bank Üzletélénkítő Kölcsönéről itt talál.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Budapest Bank Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége sem, és a Hirmagazin.eu szerkesztősége sem vett részt.

Forrás: BrandContent

Képek: SlidePlayer, pallas70, budapestbank, delhir

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...