9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

6 érdekesség a hópárducról: -40 ˚C fokban egy speciális sállal védi magát

Dátum:

Megosztás:

Ennek a Közép-Ázsia hegyvidéki területein nagymacskának a DNS elemzései során kiderült, hogy a macskafélék közül a tigris áll hozzá a legközelebb az eltérő színe és mintázata, valamint a megtévesztő neve ellenére is. A jelenlegi becslések alapján úgy tűnik, hogy 2040-ra a populáció további 10%-kal csökken majd; a hópárduc veszélyeztetett.

A következőkben a hópárduc kialakulásáról, külső jellemzőiről, szokásairól és kulturális jelentőségéről tudhatsz meg többet.

1.) Valaha intim viszonyban állt az oroszlánnal és a leopárddal

Bár testvércsoportot a tigrissel alkot, a vizsgálatok alapján kiderült, hogy a mitokondriális genomja a leopárdnak, az oroszlánnak és a hópárducnak jobban hasonlít egymásra, mint nukleáris genomjuk, ami arra utal, hogy őseik evolúciójuk egy bizonyos pontján kereszteződtek.

2.) Így alkalmazkodik a hideghez

A hópárducnak koponyájához és szájpadlásához mérten nagyok az orrlyukai, ami lehetővé teszi számára, hogy nagyobb mennyiségű levegőt lélegezzen be egy sóhajtásra, amivel egy időben ezt a hideg és száraz levegőt felmelegíti és párásítja a tüdőbe érkezése előtt. Ezzel is igyekszik melegen tartani magát fagyos időjárásban, ami akár -40 ˚C fok is lehet.

Kis, lekerekített füle segít minimalizálni a hőveszteséget, széles mancsai pedig jól elosztják a testsúlyát a havon, amibe így nem süpped bele. A mancsok alján speciális szőrszálak járulnak hozzá ahhoz, hogy jobb legyen a tapadásuk a meredek felületeken is.

3.) A farkán hordja a felesleget

Talán a csodás bunda mellett a dús és hosszú farok az, ami először feltűnik a hópárducon, ha ránézünk. Ez a rugalmas és sudár farok nemcsak az egyensúlyozásban segíti az állatot a sziklás terepen, de itt raktározza el a felesleges zsírt is. A duci, szőrrel vastagon fedett testrész pedig emiatt úgy funkcionál, akárcsak egy takaró vagy sál, ami megvédi a hópárducot alvás közben. Neki van a leghosszabb farka a macskák között, a testhosszának akár 90%-a is lehet.

4.) Csúcsragadozó

A hópárduc élőhelyén csúcsragadozó, ami azt jelenti, hogy nincs olyan állat, amely őt tekintené prédának. Kivéve persze az embert… Jelentős szerepük van az ökoszisztémában is. Kordában tartják a zsákmányállataik populációját, így megőrizve a kényes egyensúlyt. Ha nem kapunk észbe időben, az orrvadászatuk, a vadászatuk és a klímaváltozás eltörölheti a Földről ezt a gyönyörű jószágot is.

Bár elképesztően tehetséges vadász, egyetlen olyan hivatalosan regisztrált eset sincs, hogy emberre támadt volna. Még ha táplálkozás közben zavarják is meg, nagyobb az esély arra, hogy ez a félénk és gyengéd állat inkább elmenekül, mint hogy agressziót mutat.

5.) Se nem üvölt, se nem dorombol

A hópárduc nyelvcsontja (hyoid) részben szilárdult meg, aminek következtében nem képes dorombolni, mint sok más macskaféle, ugyanis a levegő nem rezgeti úgy ezt a csontot kiáramlás közben, mint a rokonainál. Ugyan kilégzés közben hallhatunk doromboláshoz hasonló hangot, de csak kilégzés közben, ami sokak szerint jogosan nem ugyanaz, mint a dorombolás, ami kilégzés és belégzés közben is hallható. Üvölteni sem tud, ami pedig a rövid hangszálainak köszönhető. Ezek a hangszálak nem biztosítanak elég ellenállást az áramló levegőnek.

A hópárducnak ezen a két hangon kívül azonban számos vokalizációs eszköz van a tarsolyában. Hallat például egy prusten nevű hangot. Ez egy alacsony intenzitású, rövid, nem fenyegető vokalizáció. Ilyenkor az állat becsukja a száját és levegőt fúj át az orrlyukain, ami horkantást idéz elő. Jellemzően ezt a hangot fejlengetés kíséri. Szociális jelzés, ami általában boldogságot és barátságosságot üzen.Még területjelölés közben is elragadó.

Még területjelölés közben is elragadó.

6.) Hegymászók dicsőségére

A hópárduc alakját előszeretettel használják a heraldikában (címertan), valamint Tatárföld és Kazahsztán jelképe is. Az egykori Szovjetunióban azok a hegymászók, akik megmászták az ország mind az öt 7000 méteres hegycsúcsát, egy, a hópárducról elnevezett díjat kaptak. Erőss Zsolt, magyar hegymászó, aki tavaly tűnt el 10 éve a Kancsendzöngán is a Hópárduc becenevet viselte.

A Himaláján élő népek a nagymacskát szellemleopárdként is nevezik. Részben azért, mert ahogy a legtöbb macskaféle, a hópárduc is elkerüli az embert és rejtőzködő életmódot él, másrészt pedig fehér bundájával beleolvad a sziklás, hóval borított tájba.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...