14.7 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

’56 mártírjaira emlékezett az egész ország tegnap

Dátum:

Megosztás:

November negyedike nemzeti gyásznap. Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékezett az ország. 62 évvel ezelőtt ezen a napon vonultak be a szovjet csapatok Magyarországra, ezzel megkezdődött a forradalom leverése.

A gyásznap alkalmából országszerte megemlékezéseket tartottak.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel, majd engedték félárbocra Magyarország lobogóját a Kossuth téren reggel az 1956-os forradalom leverésének 62. évfordulóján.

Félárbócon a nemzeti lobogó a Parlament előtt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A hivatalos program a Rákoskeresztúri új köztemető Nemzeti Gyászparkjában folytatódott, ahol az igazságügyi miniszter arról beszélt, az 56-os szabadságharc hőseinek köszönhetjük mai szabadságunkat. Trócsányi László elmondta: november negyedike a nemzeti hálaadás napja is. A hősökre és mártírokra emlékezni és emlékeztetni kell – hangsúlyozta.

A 301-es parcellánál a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin azt mondta: az emlékezést nem szabad összekeverni a pesszimizmussal.

A nemzeti gyásznapon Áder János köztársasági elnök is fejet hajtott a szabadságharc névtelen áldozatainak emlékhelyénél és Nagy Imre, egykori miniszterelnök sírjánál. Az 1956-os forradalom hőseinek parcelláihoz egész nap érkeztek az emlékezők.

Áder János lerótta kegyeletét a Rákoskeresztúri új köztemetőben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Emlékkoncert zárta napot

A forradalom mártírjai előtt a köztemető mellett lévő Kisfogházban is fejet hajtottak. A résztvevők közül többen voltak, akik átélték a megtorlás borzalmait.

Az 56-os harcokból jelentősen kivette a részét Fónay Jenő is, akinek tiszteletére most emléktáblát állítottak. A forradalmárt kétszer halálra ítélték, de végül kegyelmet kapott. A rendszerváltás után megalapította a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségét, hogy segítse azokat, akik a forradalom leverését követően hosszú éveket töltöttek börtönben.

Emlékkoncert a Szent István-bazilikában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A nemzeti gyásznapot emlékkoncert zárta a Szent István Bazilikában, ahol Brahms: Német requiem című műve hangzott el Strausz Kálmán vezényletével. Ezt követően az emlékezők mécseseket gyújtottak a Szent István téren az 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére. Este nyolckor pedig fényfestés kezdődött.

Gyertyagyújtással emlékeztek

A hatvankét évvel ezelőtti harcokban több mint kétezer felkelő és civil halt meg, a sebesültek száma meghaladta a húszezret. Az ő emlékükre Budapesten a Terror Háza Múzeummál több százan gyújtottak gyertyát.

Nagykanizsán az ’56-os Emlékkertben tartottak megemlékezést a forradalom vérbe fojtásának 62. évfordulóján. A részvevők gyertyát gyújtottak az elesettekért és a meghurcoltakért. Ünnepi beszédében az önkormányzat humán bizottságának elnöke azt mondta, hogy 56 hőseinek köszönhetően az ország egy kis időre belekóstolhatott a szabadságba.

Fényfestés a Szent István-bazilika homlokzatán (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Miskolcon a Hősök temetőjében tartottak megemlékezést a Nemzeti Gyásznapon. A résztvevők megkoszorúzták a megye 56-os áldozatainak emléktábláját.

A forradalom leverése után azonnal megkezdődött a megtorlás. 230 embert kivégeztek, ezreket bebörtönöztek vagy internáltak, sokakat elhurcoltak a Szovjetunióba. Mivel a határok őrzését csak 1957 januárjában állították vissza, 200 ezer magyar még át tudott menekülni Ausztriába.

Forrás: hirado.hu, MTI

Szerző: Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...