0.4 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

5 ok, amiért jó ötlet hidegben is kirándulni – A legnépszerűbb hazai téli kirándulóhelyek..

Dátum:

Megosztás:

Télen egy picit lelassul az élet. A hideg, latyakos időben hajlamosak vagyunk begubózni, téli melankóliába süllyedni és csak várni, várni a tavaszt… pedig ilyenkor is érdemes útra kelni: soroljuk a téli kirándulás előnyeit, és megmutatjuk, merre érdemes indulni ebben az időszakban.

A havas táj látványa, a hangulatos rendezvények, forró italok és fürdők kárpótolnak a vacogásért! Olyan úti célokat is mutatunk, amiket még azok is szívesen felkeresnek – minden családban van legalább egy ilyen -, akik mindig fáznak.
Az ünnepek során kicsit mindannyian lelassulunk, megnyugszunk, a pihenés azonban év elejére egy kis lustaságba is átmehet. December 31-én még lelkesen írjuk a fogadalmainkat, pár nap múlva pedig azon kapjuk magunkat, hogy már most megszegtük a többségét… a lakásba bezárva, elszigetelten töltött, lustálkodós időszak nem épp a megfelelő alkalom arra, hogy változtassunk az addigi szokásainkon. Egy módon azonban felrázhatjuk a családot és energiával töltődhetünk fel: ha kiszakadunk a megszokott környezetből, és új tájakat fedezünk fel. Sőt: ha szerencsénk van, még havas tájakban is gyönyörködhetünk és kiélvezhetjük, hogy végre roppan a hó a csizmánk alatt.

1) A téli friss levegőnek nincs párja

A szabadban töltött idő elképesztő pozitív hatással van a testünkre és a lelkünkre is. Több kutatás is megerősítette már, hogy a nagyvárosokban élő, a természettel kapcsolatba alig kerülő gyerekek gyakrabban küzdenek pszichológiai problémákkal, mint vidéki társaik. A friss levegő és a sok mozgás ezen felül erősíti az immunrendszert, segíthet elkerülni a viselkedési zavarokat, és rengeteget javíthat az általános közérzetünkön is. Légzési problémák esetén kifejezetten ajánlott a friss levegőn sétálni. Télen kisebb a forgalom és ezáltal a szmog, a hideg levegőben a vírusok és baktériumok is kevésbé életképesek, mint a meleg szobában – amint elszakadunk a belvárostól, azonnal érezzük, hogy szinte harapni lehet a friss levegőt!

2) Az ünnepek alatt felszaladt plusz kilók észrevétlenül olvadhatnak le

A karácsonyhoz hozzátartozik a sok-sok evés is, pár napig szinte mindenhol, egész nap eszünk: otthon, a rokonoknál, a barátoknál – a legfinomabb fogások és sütihegyek között pedig hatalmas önuralom kell ahhoz, hogy ne szedjünk fel pár kilót ebben az időszakban. A kirándulás során a megszokottnál sokkal többet mozgunk, így észrevétlenül kezdhetünk el megszabadulni attól, ami az ünnepek során felszaladt.

3) Az aktív pihenés sokkal jobban feltölt, mint a lustálkodás

„Ki kell pihennem a fáradalmakat” – mondjuk gyakran, amikor teljesen kimerültek a tartalékaink, és feltöltődésre van szükségünk. Talán nem is tudunk róla, de az aktív pihenés, egy-egy túra, vagy akár a sportolás is sokkal több energiát adhat, mint egy átaludt nap. Persze néha az utóbbira is szükség van, de sokkal jobban esik a pihenés is egy mozgalmas kirándulás után, mint egy ágyban fekvős, sorozatnézős nap végén.

4) Kiszakadás a megszokott környezetből

Az ünnepek során több időt töltünk otthon, mint máskor – sok cég bezár a két ünnep között, a gyerekek pedig egy ideje már a téli szünetet élvezik. Egy idő után azonban nyomasztó is lehet a bezártság és elszigeteltség: ezt szintén egy nagy kirándulással orvosolhatjuk. Az új tájak felfedezése, más városok hangulatának magunkba szívása pedig sok-sok közös élményt és szép emléket tartogat a család számára.

Budapest télen
Budapest – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

5) Különleges programok és tájak várnak

Egészen más látványt nyújtanak kedvenc kirándulóhelyeink mind a négy évszakban: mindenképp érdemes megfigyelni, hogyan alakul át a táj télen. Ezekben a hónapokban különleges programokon, rendezvényeken is részt vehetünk, valamint téli sportokat is kipróbálhatunk.

Magyarország télen is gyönyörű – mutatjuk, merre érdemes kirándulni

Világhíres hazai gyógyfürdők

Hideg időben micsoda boldogság egy forró kályhára tapadni, vagy melegvízbe csobbanni! A termálfürdőkben ezt családilag is megtehetjük, és együtt áztathatjuk magunkat a gyógyhatású, kellemesen meleg vizekben egy-egy nagy kirándulás után. Hazánk termálvízkészlete világszinten is egyedülálló – érdemes kihasználni, hogy ilyen szerencsés helyre születtünk.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Egerszalók
Egerszalók – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
Eger törökfürdő
Eger, Török fürdő – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
A termálfürdőkben nem csak pihenhetünk és gyógyulhatunk: extra szolgáltatásokat is igénybe vehetünk – csak néhány különlegesség a sok közül: barlangfürdő, vízi kalandok, iszapfürdő és gyerekprogamok is színesíthetik az utazást.
Demjén barlangfürdő
Demjéni barlangfürdő – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
Hajdúszoboszló fürdő
Hajdúszoboszló – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Egy pihentető gőzfürdő, szauna vagy gyógymasszázs közben testünk megtisztul – utána úgy érezhetjük, mintha kicseréltek volna. Nézd meg, milyen sok fürdő közül válogathatunk: Termál- és élményfürdők
Rudas fürdő
Rudas gyógyfürdő – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
Rudas gyógyfürdő
Rudas gyógyfürdő – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Széchenyi fürdő
Széchenyi fürdő – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Elő a korival!

Egyre több hangulatos jégpálya nyitja meg a kapuit országszerte, amiket érdemes felkeresni a családdal. Nosztalgia, mozgás, játék, nevetés, forró italok, friss levegő, sok-sok élmény: ez mind ránk vár, ha korizni visszük a családot. Nem kell messzire utaznunk Európa legnagyobb szabadtéri jégpályájáért sem: a budapesti Városligetben találjuk. A hatalmas, gyönyörű pálya és a közelben kivilágított Vajdahunyadvár már önmagában olyan érzést kelt, mintha egy mesekönyvbe csöppentünk volna. A csepeli és a Budapest Park területén található pályán pedig még a hatalmas fák is ünnepi díszbe öltöztek: keressétek fel valamelyiket a télen!

városligeti műjégpálya
Városligeti műjégpálya – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

A Balaton téli arcát egyszer mindenkinek látnia kell

balaton télen
Balaton – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Érdemes felkeresni a magyar tengert télen is: a megszokott nyári hangulat után egészen különleges élményt nyújt a látvány, és a békés – ám ilyenkor is élettel teli – balatoni kisvárosok, községek olyan titkait és eldugott részeit is felfedezhetjük, amiket a kánikulában talán soha nem vettünk észre. A hűsítő italokat és fagyit ilyenkor forró italok váltják fel a büfékben.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Balaton télen
Balaton – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
balaton télen
Balaton – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Ha sportolásra és téli kalandokra vágyunk, induljunk nordic walkozni a Keszthelyi-hegységben, látogassunk el a Kányavári-szigetre, vagy keressük fel valamelyik tóparti magaslatot, kilátót. Balatonbogláron és Balatonfűzfőn bobozhatunk, de ha be van fagyva a Balaton, az erre kijelölt part menti részeken akár korcsolyázhatunk is. Mint gyerekkorodban… emlékszel még?

 

téli balaton
Balaton – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Ahonnan a legszebb a téli táj: Magyarország hegységei

Csodálatos kirándulóhelyekre bukkanhatunk, ha elkezdünk böngészni a hazai túraútvonalak között – ha aktív pihenésre vágysz, mindenképp érdemes felkeresned a családdal valamelyik hangulatos hegységünket.
Kékestető
Kékestető – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Kékestető télen
Kékestető – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Mecsek és az Alpokalja vadregényes tájai gyönyörű kilátással ajándékoznak meg, ha egy kicsit magasabban fekvő vidékre barangolunk a megszokottnál. Érdemes magunkba szívni a téli, havas erdők látványát!

Ha ellátogatunk a Nyugat-Mecsek legmagasabb csúcsához, a 600 m magas Jakab-hegyhez, különleges természeti képződményeket is megfigyelhetünk: vörös homokkőből kialakult furcsa sziklaformációkat és kőtornyokat, utunk pedig források és pálos kolostorrom között vezet fel a hegytetőre. Lenyűgöző kilátás vár a Babás-szerkövekről és a Zsongor-kőről is. A csodaszép látványért azonban a fővárostól sem kell messzire menni:

Dobogókő télen
Dobogókő – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Mátrában és a Bükkben számos kikapcsolódási lehetőséget is találunk, ha szeretnénk egy kicsit sportolni, túrázni: itt még egy kritikus kamasz sem mondhatja, hogy „unatkozom, mikor megyünk már haza?” – akár síelhetünk és snowboardozhatunk is!

Mátra télen
Mátra – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Érdemes túrázni a Galyatető környékén és a Kékesen is, a Bükkben pedig ritkaságnak számító barlangokat is bejárhatunk: a mésztufában kialakult Anna-barlangot, és a Szent István-barlangot, ahol lenyűgöző cseppkőképződményeket láthatunk.

Ha a gyerekek érdeklődnek a történelem iránt, számos várat érdemes felkeresnünk a családdal. A Zemplén környékére látogatva úton-útfélen középkori végvárak várják, hogy meghódítsuk őket: Füzér, Regéc, Boldogkő és Sárospatak várának falai között nemcsak történelmi emlékekben, de gyönyörű kilátásban is gyönyörködhetünk.

hercegkúti gomboshegyi pincesor
Gombos-hegyi pincesor, Hercegkút – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Romantikus állomásokat is beiktathatunk a kirándulás során: ellátogathatunk például a Zemplénben található Károlyi-kastélyba. Itt csodaszép, itáliai reneszánsz és kora barokk stílusjegyeket hordozó épületek, és egy hangulatos angolpark vár ránk.

Sopron rajongótábora hatalmas: télen is érdemes felkeresni ezt a hangulatos várost. Tegyünk egy könnyű sétát a Lővérek erdeiben, ahol könnyed turistautak és nezehebb útvonalak között is válogathatunk, ha egy kis kihívásra vágyna a család.

Lővérek
Lővérek – Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Érdemes ellátogatni a közelben található Fertőrákosra is, ahol bejárhatjuk  a kőfejtő monumentális sziklaüregeit, végigsétálhatunk a Benge tanösvényen, kilátóhelyeiről pedig gyönyörű a panorámán, és a Fertő tavon pihentethetjük meg a szemünket.

Tisza-tó is tartogat meglepetéseket: a tó vizét ilyenkor leeresztik, azonban a szervezett jégtúrák során bebarangolhatjuk a nádasokat és ártéri erdőket. Gyula és Békéscsaba környékén is hangulatos helyszínekre bukkanhatunk: a Szanazug holtágakkal szabdalt területe népszerű kiránduló- és üdülőhely – itt egyesül a Fekete- és a Fehér-Körös.

Búcsúzzunk hangosan a téltől

A tél legszínesebb, legborzongatóbb és mégis legérdekesebb lezárása a mohácsiak híres népszokása: a busójárás. Ez is olyan program, amit legalább egyszer muszáj élőben megnézni – az izgalmas világ, ami ilyenkor elénk tárul, a gyerekekben is örök emlék marad.

A felvonulók kézzel faragott, jellegzetes maszkokban és különleges öltözékben járják az utcákat nagy zajt csapva, hatalmas kereplőkkel, hogy a hangzavarral elűzzék a tél ártó erőit, és megnyissák az utat a tavasznak, a megújulásnak. Izgalmas hagyományőrző szertartásokat láthatunk és akár ki is próbálhatunk: ilyen például a tűzugrás.

A helyiek leengedik a Dunán a tél koporsóját, és máglyán jelképesen el is égetik. Bár sokan megmosolyogják az ilyen babonákat, a busójárás nem csak játék és szórakozás: a résztvevők számára valódi átlényegülés, mely egy ősi, nemes rítusból maradt fent napjainkig.
busójárás
Kép: Depositphotos.com
A finom ételekről és felmelegítő italokról a helyi kézművesek gondoskodnak: érdemes megkóstolni a farsangi fánkot és a helyi jellegzetességet, a sokácbabot. A vicces öltözékek és furcsa szokások megfigyelése, kipróbálása, a forgatag hangulata, a közvetlen kapcsolat a helyiekkel olyan erőteljes hatást tehet ránk, amit nem fogunk egykönnyen elfelejteni!

Kedvezményes ajánlatok

Az ország téli felfedezéséhez idén segítséget is nyújt a Magyar Turisztikai Ügynökség: 2022. január 10. és február 28. között az ország számos helyén találsz kedvezményes ajánlatokat, a szállodák, turisztikai attrakciók, szolgáltatók, éttermek és fürdők csatlakoztak a kampányhoz, és „Téli feltöltődés” néven különböző ajánlatokkal várnak. A kedvezmények teljes listája itt található meg: Téli élmények

A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával készült.

További információ: csodasmagyarorszag.hu/teli-elmenyek

csaladinet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...