12.5 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

5 dolog, amit nem tudtál a szülinapos TV Maciról – még az űrben is járt.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Generációk estéjét aranyozta be évtizedeken át a Magyar Televízióban a TV Maci. Nemhogy a kicsik még a nagyok is várták a kezdést, amikor meghallották az ikonikus zenét, ami a szokásos esti mese érkezését jelezte.

Karrierje egy híján 60 éve indult el.

Először 1963. április 15-én jelent meg mindannyiunk szeretett TV Macija az MTV-n, ami az Esti mese szignálfilmje volt. Ám hivatalosan október 23-án van a születésnapja, ami valójában Bálint Ágnes születésnapja, aki az Esti mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét írta, illetve a maci karakterét is ő találta ki. A bábfigurát pedig Szabó László iparművész készítette.

Ami pedig az ikonikus zenét illeti, Pécsi József, Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című művének részleteit hallhatjuk fagotton előadva.

Születésnapja alkalmából hoztunk 5 olyan érdekességet róla, amit valószínűleg nem tudtál a TV Maciról:

Az 1980-as évek elején egy jelentősebb fejlődésen esett át TV Maci és modernizálták a környezetét. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor valósítatta meg az elképzeléseket. Például Maci játékát, Valérkát is lecserélték egy Csutkababára. Ezenfelül a bűbájos mackó új ruhatárat és bútorokat kapott. Maci lakását Kende Márta és munkatársai készítették.

A kor divatja szerint megtanult gitározni is. Ámde voltak aggodalmak a megújítás során, ahogy azt Farkas Bertalan is kifejezte: „Határozottan ragaszkodnék a Tévémacihoz! Együtt repültünk a súlytalanságban. A szívemhez nőtt ez a figura, és szerintem sokan így vagyunk ezzel az országban”.

Endrei Judit egykori bemondónő pedig csak apró módosításokat végzett volna rajta.

Még az űrben is járt

„Szép álmokat, gyerekek!” – így rajtolt el a műsor, amiben először jelent meg a képernyőn a Maci, kezdetben fekete-fehérben. Példamutatóan megmosta a fogát, majd leült a tévé elé, és a mese után ment aludni. Olyan népszerűségnek örvendett a helyes kis medve, hogy 1980-ban elkísérte Farkas Bertalan magyar űrhajóst a világűrbe és együtt mondtak mesét fentről, az űrhajóból.

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK! Hirmagazin.eu

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mozgalmas időjárás vár ránk a hétvégén – az eső még hagyján

Szombat estig még több hullámban várható csapadék, vasárnaptól kezdődően viszont fokozatosan szárazabb léghullámok érkeznek Magyarország, illetve a Kárpát-medence...

Szívszorító: egy háromgyerekes családapával végzett a kidőlt fa Ajkán – A barátai elégtételt követelnek

A hatóságok minden erejükkel próbáltak küzdeni érte, de végül nem tudták megmenteni annak a családapának az életét, akire...

Az ukránok egy európai uniós országot fenyegetnek

Írásban nyilatkozott a Die Weltnek a távozó ukrán nagykövet, Andrij Melnyk. A berlini nagykövet korábban már több botrányt is...

A bírósághoz fordulnak a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusai – videó

Törley Katalin és Palya Tamás is azon tanárok közé tartozik, akiket pénteken váratlanul elbocsátottak a fővárosi Kölcsey Ferenc...