7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeSzabadidőMűvészet3300 éves ókori egyiptomi sírokat és kápolnát „csodálatos” díszítéssel tártak fel Szakkarában

3300 éves ókori egyiptomi sírokat és kápolnát „csodálatos” díszítéssel tártak fel Szakkarában

Az ókori Egyiptomból származó újonnan talált sírok közé tartozik egy templomfelvigyázó, egy királyi kincstári művész és egy ismeretlen személy temetése.

Az ókori Egyiptomból származó újonnan talált sírok közé tartozik egy templomfelvigyázó, egy királyi kincstári művész és egy ismeretlen személy temetése.

Az egyiptomi régészek több, mintegy 3300 éves sírt és kápolnát fedeztek fel egy ősi temetőben Szakkara helyén. A legnagyobb sír egy Panehsy nevű emberé volt, aki „Amon templomának felügyelője”, Lara Weiss (új lapon nyílik meg), a Holland Nemzeti Régiségmúzeum Leidenben található egyiptomi és núbiai gyűjteményének kurátora, és a „The Walking Dead at Saqqara(megnyílik új lapon)” (De Gruyter 2022) című könyv szerzője, aki az ásatások egyik vezetője egy e-mailben mondta el a Live Science-nek.

A legfrissebb hírek itt!

Weiss megjegyezte, hogy Panehsynek „nagyon szép sírja volt, csodálatos domborművekkel, amelyek nagy színnyomokat mutatnak”. A feliratok azt mutatják, hogy nem volt gyermeke, és egy alkalmazottja gondoskodott a sírhoz való felajánlásról. Emberi maradványokat találtak Panehsy sírjában, de úgy tűnik, hogy azok egy későbbi időpontban eltemetett emberektől származnak, és 2024-ben fogják részletesen tanulmányozni őket – mondta Weiss.

Eredeti cikk és forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work